Przejdź do treści

Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze?

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Pomidory, bogate w witaminę C i potas, są zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Ale jeszcze zdrowsze są przetwory pomidorowe. Chodzi o bezcenny likopen, którego w przetworzonych pomidorach jest nawet kilkakrotnie więcej niż w tych surowych!

Zdrowy: pomidor

Ten, kto kiedykolwiek miał problem z nadciśnieniem, zapewne wie, że jedzenie pomidorów wyjdzie mu na zdrowie. Pomidory są bowiem bogate w potas – pierwiastek regulujący ciśnienie krwi. W pomidorze o wadze 100 g znajduje się sporo, bo 282 mg tego minerału. Jednak znacznie bogatszym źródłem potasu są inne również łatwo dostępne w diecie produkty: warzywa strączkowe (nawet 1700 mg) czy banany i ziemniaki (300‒500 mg). Oprócz potasu pomidor dostarcza witaminę C. To dlatego nie zaleca się łączyć zawierającego askorbinazę (enzym rozkładający witaminę C) ogórka z pomidorem. Ale jeśli chodzi o ilość witaminy C, to pomidora o głowę przebija papryka, zwłaszcza ta czerwona.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

To, co czyni pomidora wyjątkowym, to zawartość likopenu – karotenoidu, którego nigdzie indziej nie znajdziecie w takich ilościach. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem skutecznie walczącym z nowotworami: prostaty, pęcherza moczowego, szyjki macicy, gardła, przełyku, żołądka, piersi i skóry. Likopen redukuje także ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zawartość likopenu w świeżych pomidorach zależy od ich odmiany i wzrasta wraz z dojrzewaniem warzyw (0,88 – 7,74 mg/100 g świeżej masy). Najwięcej likopenu znajduje się jednak nie w surowych, lecz w przetworzonych pomidorach (nawet kilkakrotnie więcej!). Dlatego – choć może ciężko w to uwierzyć ‒ przetwory pomidorowe są zdrowsze niż pomidory surowe.

Zdrowsze: przetwory pomidorowe

Zupa krem z pomidorów ma nawet dziesięciokrotnie większą zawartość likopenu niż surowe pomidory. Okazuje się, że rozdrabnianie, mielenie i ogrzewanie poprawiają biodostępność likopenu. Dzieje się tak dlatego, że likopen w surowym pomidorze zawarty jest w strukturach białkowych, które utrudniają jego wykorzystanie przez organizm.

czosnek

A procesy technologiczne ‒ jak mielenie, ucieranie, rozdrabnianie oraz obróbka termiczna ‒ powodują, że połączenia te zostają przerwane, dzięki czemu likopen zostaje uwolniony i może być łatwiej wykorzystany przez organizm. Likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, więc dodatkowym czynnikiem zwiększającym jego przyswajalność np. z kremu pomidorowego jest dodatek tłuszczu. Badania dowodzą, że mężczyźni, którzy spożywają produkty pomidorowe nie mniej niż w dziesięciu posiłkach w ciągu tygodnia, są aż o 35 proc. mniej narażeni na zachorowanie na raka prostaty w stosunku do osób spożywających je półtora raza na tydzień. Postawcie więc na domowy ketchup i pyszną pomidorówkę!
Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Rokitnik

Nalewki, które zaskakują smakiem – sprawdź i się przekonaj

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Borówka brusznica – sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

Kupujemy dobry dżem

Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć?

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×