Przejdź do treści

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Pietruszka - jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki? Lindsay Moe/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czym może zaskoczyć cię pietruszka? Witaminy C jest w niej więcej niż w cytrusach! Natka pietruszki dostarcza ponadto żelazo, witaminy z grupy B, wapń czy magnez. Cenny w wartości odżywcze jest także korzeń pietruszki. Nie przepadasz za wyrazistym smakiem, jakim wyróżnia się pietruszka? Możesz zrobić pożywny koktajl lub aromatyczne pesto z natki pietruszki.

Jakie witaminy ma pietruszka?

Mało kto wie, że niepozorne, drobne listki pietruszki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Czy wyróżnia się pietruszka? Witamina C występuje w niej w bardzo dużych ilościach. W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach. A witamina C jest przy przeziębieniu niezastąpiona. I to z kilku powodów. Jest niezbędna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Poza tym witamina C jest potrzebna do produkcji limfocytów, które z kolei niszczą zainfekowane komórki. Dzięki temu nasz układ odpornościowy się wzmacnia i organizm łatwiej zwalcza infekcje. Dodatkowo chroni nas przed chorobami serca, nowotworami oraz zaćmą, a polecana jest osobom, które cierpią na nadmierną ilość stresu.

Co jeszcze zawiera zielona pietruszka? Witaminy, które znaleźć można w natce pietruszki to:

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
ciasto z pistacjami

Jak wygląda natka pietruszki?

Natka pietruszki ma postać ciemnozielonych, lekko postrzępionych na końcach liści. Rosną one na długich łodyżkach, wyrastających z korzenia pietruszki. Korzeń pietruszki ma odcień żółtobiały i podłużny kształt.

Co zrobić z natki pietruszki – najciekawsze przepisy

Wiedząc to wszystko, powinniśmy jak najczęściej sięgać po natkę pietruszki. Problem tylko w tym, że nie znam zbyt wielu ludzi, którzy byliby jej fanami. Poza tym jedzenie pietruszki w większej ilości jest – mówiąc krótko – dość trudne. Trochę na kanapkę, trochę do zupy, i co dalej? Nie wspomnę już o tym, że przemycić ją dziecku to nie lada wyzwanie. I tu na pomoc przychodzą nam soki. Ostatnio nastała na nie wielka moda i tak zwane green smoothie pojawiają się wszędzie. Moda na zielone opanowała już cały świat i jest to akurat trend, za którym będę stać murem.

Mój faworyt to sok pietruszkowo – ananasowy. Nigdy nie myślałam, że pietruszka może się tak fantastycznie komponować z ananasem. Te dwa składniki stanowią podstawę soku. Resztę możecie dodawać według własnego uznania, ale jeśli chcecie zwiększyć w nim zawartość witaminy C, nie zapomnijcie o kiwi!

A jak zrobić pesto z pietruszki? Wystarczy zblenderować posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ząbki czosnku oraz pestki słonecznika.

Przepis na sok pietruszkowo-ananasowy

pietruszka

Przepis na sok z pietruszką. Zdjęcie: Paulian Kolondra | Time for Dessert

Sok pietruszkowo-ananasowy – składniki:

Sok pietruszkowo-ananasowy – przygotowanie:

Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce do soków i gotowe! A jeśli chcecie spróbować zielonych koktajli, koniecznie zajrzyjcie tu.

Paulina Kolondra prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

×