7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy
Dynia, ta pomarańczowa piękność świetnie wypada w roli głównego dania, zupy czy deseru. Dynia ma wiele wartości odżywczych i leczniczych. Sprawdź, co fajnego można zrobić z dynią.
Dynia, bogata w beta-karoten, dostarcza nam wiele cennych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A,B1, B2, C, E i K. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ma właściwości oczyszczające organizm z nadmiaru wody, działa odkwaszająco oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal) i lekkostrawna, zatem można ją jeść do woli.
Przygotowaliśmy dla was 7 przepisów na każdą porę dnia, w których dynia sprawdzi się idealnie.
Owsianka na słono z pieczoną dynią i rozmarynem
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych górskich
½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
1 szklanka wody
1 łyżka pestek dyni
¼ łyżeczki czarnuszki
100 g dyni
½ łyżeczki oleju rzepakowego
Pieprz
1 łodyga rozmarynu
1 plaster sera brie
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane jedynie moczymy w ciepłej wodzie lub gotujemy na wodzie. Dynię kroimy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy i na wierzchu posypujemy serem brie; można go wmieszać do owsianki
Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Pobudzający krem z dyni z pestkami
Składniki:
1 łyżka masła klarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)
1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez) do smaku
2 poszatkowane szalotki
250g dyni Hokkaido ze skórką pokrojonej w większą kostkę
400 ml wrzątku
150 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, najlepiej ze szklanej butelki)
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki słodkiej papryki w czosnku
2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
Świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania:
Poszatkowana natka pietruszki
Uprażona na suchej patelni garść pestek dyni
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem oraz chilli. Podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, aby nie przypalić przypraw. Dodajemy szalotki i po chwili dodajemy dynię. Wlewamy wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Podajemy przybrane natką pietruszki i posypane pestkami dyni.
Przepis znaleziony w książce pt.: „Depresja. Jedzenie, które leczy”, Karolina i Maciej Szaciłło
Curry indyjskie z dynią, ciecierzycą i szpinakiem
Składniki:
15 łyżek ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1 plaster imbiru
1 ząbek czosnku
300 g dyni
½ szklanki passaty pomidorowej
1 garść szpinaku
10 pomidorków koktajlowych
6 łyżek ugotowanego ryżu brązowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 listki kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kardamonu
Sproszkowana papryczka chilli
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni przez kilka minut podprażamy przyprawy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, posiekane czosnek i cebulę, szpinak oraz passatę. Dusimy w 10 minut. Dodajemy ciecierzycę, posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.
Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska-Fiedorowicz
Burgery z dyni, kaszy jaglanej i quinoa
Składniki:
3 łyżki komosy ryżowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Rozmaryn
Tymianek
Sól, mielony czarny pieprz
Mielona słodka papryka
Cząber
1 plaster selera korzeniowego
1 średnia pietruszka
2 łyżeczki natki pietruszki
200 g dyni
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy ugotowaną komosę, przyprawy i zioła oraz starte na tarce i uprzednio podsmażone warzywa. Z gotowanej masy formujemy burgery, układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy przez jeszcze ok. 10 minut.
Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Racuszki z dyni i cukinii
Składniki:
1 mały pomidor
1 łyżeczka pestek dyni
1/3 cukinii
1 plaster dyni
1 łyżeczka płatków owsianych
2 łyżki mąki owsianej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na tarce o dużych otworach, dodajemy płatki z dodatkiem wody (aby powstała odpowiednia konsystencja), mąkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron (możemy zapiec racuszki w piekarniku).
Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska – Fiedorowicz
Sałatka dyniowa
Składniki:
200g dyni pokrojonej w kostkę
1 szklanka ugotowanego pęczaku
2 szklanki świeżego szpinaku
100 sera feta
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżeczki owoców goji lub suszonych jagód albo aronii (bez cukru)
2 łyżeczki oliwy
Przyprawy: sól kłodawska, pieprz, papryka ostra i słodka
Sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy + 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu (wszystko dokładnie wymieszać)
Sposób przygotowania:
Dynię przypraw i wymieszaj z oliwą, ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj szpinak, dynię oraz orzechy i wymieszaj delikatnie. Wsyp pokruszoną fetę, polej sosem i posyp suszonymi owocami.
Przepis znaleziony w książce pt.: „Zdrowa od nowa”, M. Makarowska, K. Borkowska-Mękarska, I. Xiężopolska-Krzyżańska
Sernik dyniowy z orzechami pekan
Składniki na spód:
1 op. czekoladowych ciastek zbożowych
15 szt. daktyli (namoczonych)
2 łyżki mocnej kawy sypanej
2-3 łyżki oleju kokosowego
Garść orzechów pekan
masa sernikowa:
750 g twarogu na sernik
450 g puree z dyni Hokkaido
250 g serka mascarpone
190 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
dekoracja:
200 g gęstej śmietany 18%
100 g cukru pudru
4 łyżki musu z dyni
Sposób przygotowania:
Dynię dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?