Przejdź do treści

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

dyniowe ciastka owsiane
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Dynia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, dzięki czemu potrafi nasycić nas na dłużej. Jej soczyście pomarańczowy kolor to oznaka wysokiej ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która usprawnia wzrok, polepsza kondycję cery, pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka i chorób serca. Dynia jest też bogatym źródłem potasu, który pomaga zbalansować poziom elektrolitów, co przydaje się zwłaszcza po większym wysiłku fizycznym czy intensywnym treningu.

Dlatego śmiało można wprowadzać dyniowe akcenty w prawie każdym posiłku. A jak wiadomo, śniadanie jest jednym z najważniejszych. Odpowiednia dawka pożywnej energii z rana dostarczy nam sił na cały dzień. Szczególnie wtedy, gdy pochodzi ona z równie pożywnego składnika, jakim jest owies, a w tym przypadku: płatki owsiane. Zawarte w nich węglowodany oraz białko są jedną z najlepszych metod na prawidłowe „naładowanie baterii” naszego organizmu w godzinach porannych.

Proponujemy zatem połączyć oba te produkty i przygotować sobie spory zapas dyniowych ciastek owsianych, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na zajęcia. Świetnie sprawdzą się jako pierwsze lub drugie śniadanie, lunch albo przekąska, gdy wiemy, że nasz dzień wypełniony będzie po brzegi obowiązkami lub długą podróżą.

Dyniowe ciastka owsiane

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (10 sztuk):

– 1 szklanka (ok. 100 g) mąki owsianej. Owies w postaci naturalnej nie zawiera glutenu, ale bywa nim „zanieczyszczany” w zakładach produkcyjnych, dlatego w zależności od preferowanej diety albo silnej alergii, wybierz certyfikowaną wersję bezglutenową lub zwykłą, jeśli po prostu go ograniczasz. Poza tym, jeśli akurat nie masz gotowej mąki owsianej, łatwo wykonasz ją samemu, miksując płatki owsiane w młynku do kawy.
– 1 szklanka (ok. 100 g) płatków owsianych
– 1 łyżka pestek dyni
– 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
– 1 czubata łyżeczka bezglutenowego lub zwykłego proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu lub domowej przyprawy korzennej 
– szczypta wanilii
– 1/2 szklanki (ok. 150 g) puree z pieczonej dyni
– 1/3 szklanki (80 ml) syropu słodzącego (np. daktylowego, klonowego lub melasy z karobu)
– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Do przygotowania ciastek potrzebne nam jest puree z pieczonej dyni, które jest bardzo proste do wykonania. Średniej wielkości dynię myjemy, wydrążamy i kroimy w grube plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok. 60 minut w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy, obieramy i miksujemy na gładko. Jeśli używamy dyni odmiany Hokkaido, nie trzeba jej obierać, a jedynie zmiksować. Tak przygotowane puree przechowujemy w lodówce do 5 dni lub też porcjujemy i pasteryzujemy/mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Aby wykonać ciastka, należy w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej połączyć mokre, następnie złączyć zawartość obu z nich i rękami zagnieść wszystko dokładnie. Z powstałej masy formujemy 10 kul wielkości piłeczki golfowej. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem, po czym dość mocno spłaszczamy. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Ciastka przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do 5 dni.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol