Przejdź do treści

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację! kaboompics.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Dynia – występuje w różnych kształtach, wielkościach i rodzajach. Jedne bardziej nadają się do pieczenia, inne do gotowania, jeszcze inne świetnie smakują w ciastach. Skorzystaj z przepisu na pieczoną dynię Hokkaido, idealną na jesienną aurę.

To, co wyróżnia dynię Hokkaido, to potężna dawka witaminy A. Oprócz tego ta dynia zawiera witaminę C, E, K i B. Poza tym jest bogata w beta-karoten, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Jest w niej dużo błonnika, co oznacza, że syci i sprzyja osobom będącym na diecie odchudzającej. Regularne jedzenie tej dyni ma dobry wpływ na odporność i wzrok. Znajdują się w niej wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Hokkaido zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i miażdżycy. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Dynia Hokkaido ma jadalną skórkę, więc nie trzeba jej odbierać. Dodaliśmy aromatyczny sos pomidorowy, ser, orzechy i oliwki, które przełamią i wzbogacą smak całego dania. To danie jest proste w przygotowaniu, szybkie i świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację. Dzięki temu, że dynia zostanie upieczona w sosie, z orzechami i serem, uzyskamy efekt zdrowej panierki.

Pieczona dynia Hokkaido

przepis-na-pieczona-dynie

Przepis na pieczoną dynię / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– jedna mniejsza dynia Hokkaido
– 800 g pomidorów w puszce
– 3 ząbki czosnku
– garść świeżej bazylii
– dwie garści ulubionych orzechów
– 1 duża czerwona cebula
– łyżeczka startego imbiru
– pół łyżeczki płatków chilli albo pasty chilli
– ok. 60 g startego sera cheddar
– dwie garści oliwek
– pół pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– dwie łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż chwilę. Wrzuć imbir, słodką i wędzoną paprykę i płatki chilli. Następnie dodaj pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj bazylię. Wymieszaj i zmiksuj na jednolity sos. Dopraw pieprzem i solą. Dynię umyj, pokrój na kawałki i pozbądź się pestek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Posyp orzechami. Polej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zapiekaj, aż dynia będzie miękka. Pod koniec posyp startym serem. Po wyjęciu z pieca posyp pokrojonymi oliwkami i natką.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Zdrowa kolacja na szybko: kuskus z serem bałkańskim

Kuskus – dieta dla zapracowanych i szybka kolacja z kaszą

Przepis na bibimbap

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Kolacja na szybko – przepis na warzywny gulasz z cieciorką

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów