4 min.
Owsianka – przepis na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na mleku?

Owsianka - podstawowy przepis. Zdjęcie: iStock
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Owsianka na mleku – nie znam lepszego sposobu na rozbudzenie, rozgrzanie, poranne wzmocnienie i wyciszenie przed czekającym mnie dniem. Przepis na owsiankę może być codziennie inny – od płynnej zupy po kruche racuszki. Sprawdźcie nasze przepisy na owsiankę!
Spis treści
Owsianka – właściwości
To ciepłe śniadanie bogów, poza smakiem i niekwestionowanym działaniem rozgrzewającym, ma jeszcze kilka ukrytych, a superważnych walorów. Owies ma działanie kojące, pomaga uspokoić nerwy i wzmacnić śledzionę oraz trzustkę. Wspiera serce, poprawia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy oraz naczynia krwionośne z cholesterolu również dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecność krzemu wspomaga regenerację układu kostnego i tkanki łącznej.
Owsianka ma działanie bakteriobójcze – z powodzeniem możemy stosować owies profilaktycznie, przeciwdziałając infekcjom. Jest bogaty w białko, witaminy, np. B1 i B6, magnez, żelazo, rozpuszczalny błonnik sprzyjający utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej w jelicie grubym.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na owsiankę z owocami zawiera gluten, jest jednak dobrze tolerowany przez alergików. Jest na rynku dostępna opcja bezglutenowa. Osobiście znalazłam wersje całkowicie bezglutenowe, równie dobre.
Lubię owies, bo jest bardzo przydatny w kuchni. Można z niego wyczarować pudding, ciasteczka, kruche ciasto jabłkowe, placuszki czy pasztet. Możliwości jest wiele. Najmniej pracochłonna jest jednak poranna owsianka. Taka zdrowa, na wodzie, z dodatkiem suszonych owoców, pestek i na przykład szczypty cynamonu. Choć ostatnio robiłam wersję ze świeżym majerankiem.
Co kto ma, co kto lubi. Nie bójcie się czarować w kuchni – do dzieła, od dziś owsianka na mleku rządzi!
Przepis na owocową owsiankę
- 1 jabłko, najlepiej szara reneta;
- 3 śliwki,
- łyżka rozkruszonych migdałów,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki płatków owsianych, najlepiej ekologicznych,
- 1/2 lub kubek wody,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 2 listki bazylii.
Obrane i pokrojone jabłko podprażam razem ze śliwkami. Dodaję rozkruszone w moździerzu migdały, cynamon i płatki owsiane. Po chwili dodaję wodę i kilka kropli cytryny. Proporcję wody ustalcie sami. Mnie najbardziej smakuje gęsta owsianka, więc daję 1/2 kubka wody. Zagotowuję i przekładam do miski. Czekam, aż chwilę ostygnie. Cynamonowa owsianka gotowa do podania!
Owsianka na śniadanie – przepis

Różne przepisy na owsiankę.
- 1 duża gruszka,
- łyżeczka jagód goji,
- łyżka orzechów włoskich,
- kubek lub ½ mleka ryżowego z orzechami,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- 3–4 łyżki płatków owsianych,
- kilka suszonych płatków róży lub 1/2 łyżeczki dżemu różanego,
- odrobina soli,
- parę kropli soku z cytryny.
Gruszkę, jagody i orzechy podduszam, dodaję mleko, przyprawy, owies, płatki róży, sól i kilka kropli cytryny. Zagotowuję całość i zestawiam z ognia. Serwuję właściwie natychmiast. Gdy za oknem słabo i nic się nie chce, taka owsianka sprawdza się znakomicie!
Placuszki z owsianki – przepis

Przepis na placuszki z owsianki
- 1/2 szklanki mleka owsianego z wanilią,
- łyżeczka rodzynek,
- 1 tarte jabłko,
- łyżeczka nasion chia,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 3 listki mięty,
- odrobina wody,
- 2 krople soku z limonki,
- 1 łyżka oleju kokosowego.
Rodzynki moczę w mleku. Płatki owsiane podprażam w suchym garnku, dodaję tarte jabłko, mleko, nasiona chia i gotuję. Zestawiam z ognia, dodaję miętę, kilka kropli wody i limonki. Można wszystko zmiksować blenderem, choć nie trzeba. Do ciasta dodaję olej kokosowy i formuję łyżką okrągłe placki na rozgrzanej patelni, najlepiej ceramicznej. Podsmażam z obu stron, delikatnie przewracając łopatką. Serwuję z lekko kwaśną konfiturą, na ciepło są przepyszne. A widzicie, że owsianka nie musi być nudna?
Smacznego!
Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość.
Poleć te przepisy znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022