Przejdź do treści

Owsianka – przepis na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na mleku?

Owsianka rządzi
Owsianka - podstawowy przepis. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Owsianka na mleku – nie znam lepszego sposobu na rozbudzenie, rozgrzanie, poranne wzmocnienie i wyciszenie przed czekającym mnie dniem. Przepis na owsiankę może być codziennie inny – od płynnej zupy po kruche racuszki. Sprawdźcie nasze przepisy na owsiankę!

 

Owsianka – właściwości

To ciepłe śniadanie bogów, poza smakiem i niekwestionowanym działaniem rozgrzewającym, ma jeszcze kilka ukrytych, a superważnych walorów. Owies ma działanie kojące, uspokaja nerwy, leczy układ rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę. Wspiera serce, poprawia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy oraz naczynia krwionośne z cholesterolu również dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecność krzemu wspomaga regenerację układu kostnego i tkanki łącznej.

Owsianka ma działanie bakteriobójcze – z powodzeniem możemy stosować owies profilaktycznie, przeciwdziałając infekcjom. Jest bogaty w białko, witaminy, np. B1 i B6, magnez, żelazo, rozpuszczalny błonnik sprzyjający utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej w jelicie grubym.

Przepis na owsiankę z owocami zawiera gluten, jest jednak dobrze tolerowany przez alergików. Jest na rynku dostępna opcja bezglutenowa. Osobiście znalazłam wersje całkowicie bezglutenowe, równie dobre.

Lubię owies, bo jest bardzo przydatny w kuchni. Można z niego wyczarować pudding, ciasteczka, kruche ciasto jabłkowe, placuszki czy pasztet. Możliwości jest wiele. Najmniej pracochłonna jest jednak poranna owsianka. Taka zdrowa, na wodzie, z dodatkiem suszonych owoców, pestek i na przykład szczypty cynamonu. Choć ostatnio robiłam wersję ze świeżym majerankiem.

Co kto ma, co kto lubi. Nie bójcie się czarować w kuchni – do dzieła, od dziś owsianka na mleku rządzi!

Przepis na owocową owsiankę

Owsianka rządzi!

Owocowa owsianka ze śliwkami i jabłkiem – przepis. Zdjęcie: Maia Sobczak

  • 1 jabłko, najlepiej szara reneta
  • 3 śliwki
  • łyżka rozkruszonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki płatków owsianych, najlepiej ekologicznych
  • 1/2 lub kubek wody
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 listki bazylii

Obrane i pokrojone jabłko podprażam razem ze śliwkami. Dodaję rozkruszone w moździerzu migdały, cynamon i płatki owsiane. Po chwili dodaję wodę i kilka kropli cytryny. Proporcję wody ustalcie sami. Mnie najbardziej smakuje gęsta owsianka, więc daję 1/2 kubka wody. Zagotowuję i przekładam do miski. Czekam, aż chwilę ostygnie. Cynamonowa owsianka gotowa do podania!

Owsianka na śniadanie – przepis

Owsianka rządzi!

Różne przepisy na owsiankę.

  • 1 duża gruszka
  • łyżeczka jagód goji
  • łyżka orzechów włoskich
  • kubek lub ½ mleka ryżowego z orzechami
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 3–4 łyżki płatków owsianych
  • kilka suszonych płatków róży lub 1/2 łyżeczki dżemu różanego
  • odrobina soli
  • parę kropli soku z cytryny

Gruszkę, jagody i orzechy podduszam, dodaję mleko, przyprawy, owies, płatki róży, sól i kilka kropli cytryny. Zagotowuję całość i zestawiam z ognia. Serwuję właściwie natychmiast. Gdy za oknem słabo i nic się nie chce, taka owsianka sprawdza się znakomicie!

Placuszki z owsianki – przepis

Owsianka rządzi!

Przepis na placuszki z owsianki

  •  1/2 szklanki mleka owsianego z wanilią
  • łyżeczka rodzynek
  • 1 tarte jabłko
  • łyżeczka nasion chia
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 3 listki mięty
  • odrobina wody
  • 2 krople soku z limonki
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Rodzynki moczę w mleku. Płatki owsiane podprażam w suchym garnku, dodaję tarte jabłko, mleko, nasiona chia i gotuję. Zestawiam z ognia, dodaję miętę, kilka kropli wody i limonki. Można wszystko zmiksować blenderem, choć nie trzeba. Do ciasta dodaję olej kokosowy i formuję łyżką okrągłe placki na rozgrzanej patelni, najlepiej ceramicznej. Podsmażam z obu stron, delikatnie przewracając łopatką. Serwuję z lekko kwaśną konfiturą, na ciepło są przepyszne. A widzicie, że owsianka nie musi być nudna?

Smacznego!

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol