Przejdź do treści

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Czosnek / unsplash.com
Czosnek / unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Czosnek – o jego zaletach mówiono już w starożytności. W Egipcie spożywano go, by wzmacniał organizm. W Rzymie – by chronił skórę przed ukąszeniami. Z jego właściwości prozdrowotnych korzystali też Japończycy i Chińczycy, którzy już wtedy wiedzieli, że czosnek wspomaga trawienie. Czego jeszcze o nim nie wiesz?

Czosnek – naturalny antybiotyk

Lubisz czosnek? To świetnie się składa. Substancje zawarte w ząbkach nie zadziałają jednak tak mocno, jak powinny, gdy czosnek zostanie zgnieciony i wrzucony do gotującej się zupy czy do smażącego się sosu do makaronu. Najwięcej właściwości ma świeży czosnek, najlepiej świeżo zgnieciony, chociaż można go także pokroić na drobne kawałki i bez rozgryzania połknąć jak tabletki. Taki sposób również pomaga przy niewielkich infekcjach.

– Czy jest tak dobry jak antybiotyk? Antybiotyki zalecane przez lekarza są stosowane w o wiele większej dawce, mają więc o wiele większą siłę działania niż allicyna, którą można pozyskać z żywności czy z suplementów diety.

Należy też pamiętać, że nie ma takiego antybiotyku, który działałby na wszystkie rodzaje bakterii. Allicyna nie jest skuteczna dla wszystkich rodzajów. Przy pierwszych objawach infekcji warto sięgnąć do preparatów mniej ingerujących, by powstrzymać infekcję w zarodku, zamiast pozwolić jej się rozwinąć na dobre – mówi dr Celina Kinicka, internistka z CM Damiana.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Czosnek – na co pomoże?

Czosnek to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.

W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C” – pisze dr hab. Wanda Karwowska z SGGW.

To naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Hamuje rozwój miażdżycy, zapobiega zawałom i chorobom niedokrwiennym serca, a także obniża poziom cholesterolu i zwalcza nadciśnienie. Czosnek łagodzi objawy przeziębienia oraz leczy biegunkę. Spożywany regularnie oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia układ immunologiczny.

Czosnek – w suplementach

Nie dla ciebie zapach i smak czosnku? Nie musisz rezygnować z cennych substancji, które zawiera. Czosnek w sproszkowanej formie możesz znaleźć np. w suplementach diety.

– Substancją czynną w czosnku jest allina, która pod wpływem rozmiażdżania czosnku przechodzi w allicynę. To właśnie ta substancja wykazuje właściwości bakteriobójcze. W suplementach znajdujemy już wyselekcjonowaną samą allicynę, natomiast w czosnku znajdują się ponadto składniki mineralne, witaminy, olejki eteryczne.

Trzeba by spożyć około 5 g surowego czosnku, aby wywołać efekt bakteriobójczy. W suplementach (w zależności od preparatu) dawka substancji czynnej jest większa w porównaniu do surowego produktu. Czyli mniej tabletek trzeba spożyć, aby wywołać podobny efekt bakteriobójczy. Suplementy mają tę przewagę, że nie zawierają olejków eterycznych, nie trzeba ich także rozgryzać, a co za tym idzie nie pozostawiają specyficznego zapachu z ust, jaki jest po spożyciu surowego czosnku – mówi dr Celina Kinicka.

Czosnek – składnikiem WIMIN

Nie lubisz charakterystycznego smaku czosnku, a chcesz skorzystać z jego cennych właściwości? Nic trudnego. Na rynku dostępne są kapsułki ze sproszkowanym czosnkiem. Czosnek to jeden ze składników bazowej kapsułki WIMIN na odporność!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Dziewczyny z WIMIN wspierają zdrowie kobiet podczas #zostańwdomu

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

„Z wiekiem pokochałam siebie i zaczęłam rozumieć, że nikt nie jest idealny”. Dominika Pliszka o słuchaniu swojego ciała

Suplementy diety / istockphoto

Witaminy i składniki mineralne, które warto łykać w okresie jesienno-zimowym

tabletka na dłoni

Cynk – jakie ma właściwości? W jakich produktach go znajdziemy?

kobieta

6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Blondynka na zakupach / Fot. Blondynka na zakupach

Blondynka na zakupach: jako kobieta myślę o wielu rzeczach w jednym czasie. Ciężko mi się skoncentrować na jednej… Z pomocą przyszedł WIMIN!

Magda Jaskółka / Fot. Klaudia Kurek

„Radość mam wewnątrz siebie i dzięki temu mogę się z nią dzielić”. Magdalena Jaskółka o tym, co jest ważne w życiu każdej kobiety

kobieta jedząca babeczkę

„Jedzenie jest dla nas rozwiązaniem zarówno na okoliczność smutku, jak i radości. Tymczasem powinno służyć zaspokajaniu podstawowych potrzeb” – mówi Anna Sasin, psychodietetyk, autorka książki „Głodne emocje”

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

9 faktów o witaminie C, których możesz nie znać

Witaminy z grupy B – komu grozi niedobór?

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

Suplementy diety /istockphoto.com

Łykasz suplementy diety? Specjalistka opisuje 3 rzeczy, których jeszcze o nich nie wiesz

Ręce, które kroją cebulę nożem na drewnianej desce

Syrop z cebuli – domowy sposób z dzieciństwa na kaszel i ból gardła. Polecają dietetycy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol