Przejdź do treści

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Chipsy - jak wybrać najzdrowsze? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

– Bardzo często świętujemy takimi produktami i – co jest znacznie gorsze – uczymy tego dzieci. Świętowanie takim jedzeniem to budowanie złego nawyku. Można to nazwać zaśmiecaniem organizmu z powodu święta – mówi Katarzyna Rada, współautorka serwisu Czytaj Skład, która w rozmowie z nami wyjaśnia, w jaki sposób wybrać najzdrowsze chipsy.

 

Ewa Wojciechowska: Polecasz na swoim blogu chipsy, wiedząc, że chyba nie ma osoby, która nie sięga po nie co jakiś czas. Jak więc wybrać ich najzdrowszą wersję?

Katarzyna Rada: To, co bym odpowiedziała w pierwszej kolejności, to wybierać jak najrzadziej, bo sam w sobie produkt nie jest zdrowy. Zdaję sobie jednak sprawę, że sięgamy po chipsy co jakiś czas. Ważne więc, by wiedzieć, że istnieje znacząca różnica pomiędzy chipsami solonymi a smakowymi. W tych smakowych jest znacznie więcej różnych dodatków do żywności, których warto unikać. Jeśli więc sięgamy po chipsy, polecam wybierać chipsy solone, w których składzie znajdziemy jedynie ziemniaki, olej i sól. Na rynku możemy znaleźć dużo chipsów solonych, które zawierają tylko te trzy składniki, czyli mają najkrótszy i najprostszy możliwy skład bez zbędnych dodatków.

Jeśli spojrzymy na zestawienia chipsów solonych na naszej stronie Czytaj Skład z 20 różnych marek polecamy ich aż 13. To pokazuje, że na rynku jest bardzo dużo produktów, które nie zawierają kontrowersyjnych dodatków. Bywa jednak, że chipsy ziemniaczane nie mają w swoim składzie ziemniaków, co może wydawać się dziwne. Czasami producenci odtwarzają ziemniaki z płatków ziemniaczanych czy mąki ziemniaczanej. Uzyskujemy wtedy dużo bardziej przetworzony produkt. Kolejne kryteria przy wyborze chipsów solonych to brak tłuszczu palmowego, skrobi, mąki, emulgatorów, wzmacniaczy smaku, maltodekstryny i barwników.

Warto pamiętać, że ten produkt nie jest zdrowy, ponieważ są to węglowodany poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury. W wyniku tego w chipsach możemy mieć np. wysoką zawartość akrylamidu. Wiadomo, że to dawka czyni truciznę, ale nie jest to produkt, który warto mieć na co dzień w domu.

Na co należy zwrócić uwagę w takim razie przy wyborze chipsów paprykowych?

Jeśli chodzi o chipsy paprykowe, należy wybierać podobnie, jak w przypadku solonych, tj. ziemniaki, brak oleju palmowego, wzmacniaczy smaku, dodatku cukru, glukozy, fruktozy, czy syropu glukozowego, ponieważ i taki można spotkać w składzie.

Jeszcze gorzej jest w przypadku chipsów o bardziej wyszukanych smakach, np. cebulowym, z grilla, śmietankowym czy o smaku zielonej cebulki. W takich produktach, jeśli uda znaleźć się na kilkanaście produktów jeden polecany, to jest dobrze. Niestety czasem jest tak, że nie mamy nic do polecenia, przyjmując nasze kryteria, co też stanowi ważną informację dla naszych czytelniczek i czytelników.

Jakie zatem substancje, których powinniśmy unikać, znajdziemy w chipsach?

Kontrowersyjne substancje dodatkowe zawarte w chipsach to m.in. guanylan disodowy, który spożywany w nadmiernych ilościach powoduje bóle głowy i problemy jelitowe. Nie zaleca się jego spożycia osobom z dną moczanową, kamieniami nerkowymi i uczulonym na aspirynę. Niedozwolony jest też w żywności dla noworodków i dzieci, podobnie jak inozynian disodowy, także często występujący w składzie chipsów. Tego składnika szczególnie unikać powinny osoby z kamieniami nerkowymi. Po spożyciu chipsów można zaobserwować nadwrażliwość na glutaminian monosodowy, czyli syndrom chińskiej restauracji. Objawia się to mdłościami, zawrotami głowy, uczuciem ucisku w klatce piersiowej czy osłabieniem.

Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

 

Przed nami jednak Sylwester i w wielu domach z pewnością zagoszczą chipsy.

Bardzo często świętujemy takimi produktami i – co jest znacznie gorsze – uczymy tego dzieci. Świętowanie takim jedzeniem to budowanie złego nawyku. Można to nazwać zaśmiecaniem organizmu z powodu święta. Owszem jest to dość ortodoksyjne podejście, warto jednak się nad tym zastanowić i poddać sobie pod rozwagę taką myśl, czy to jest dla nas najlepszy kierunek z możliwych.

Dobrze by było zmienić tę zasadę i świętować jedzeniem najlepszym z możliwych. Niestety chipsy przez wzmacniacze smaku są pociągające i mogę tu śmiało powiedzieć, że są wręcz uzależniające.

Jedząc ich więcej, pragniemy ich bardziej?

Działają na zasadzie otępiania naszych kubków smakowych. Spożywając produkty, które w swoim składzie zawierają wzmacniacze smaku, potrzebujemy później silniejszego bodźca, żeby w ogóle czuć smaki. Jedząc dużo takich rzeczy, w pewnym sensie tracimy zdolność do odczuwania bardziej wysublimowanych smaków. Ktoś, kto będzie codziennie kosztował chipsy ze wzmacniaczami smaku, będzie też potrzebował innych posiłków, które dostarczą mu takich silnych bodźców. Przykładowo będzie stosował dużo soli, co nie będzie dobre dla zdrowia.

Chipsy bio będą lepszym wyborem, czy to jedynie chwytliwa reklama?

To są zdrowsze wersje, jednak dla kogoś, kto jest przyzwyczajony do klasycznej formy chipsów, nie będą one zamiennikiem. To zupełnie inny produkt. Najczęściej są to suszone owoce czy warzywa w bardzo cienkich plastrach. Nie są smażone, więc to są też zupełnie inne smaki. Ale oczywiście mogą być alternatywą, tak jak dla jajecznicy alternatywą może być owsianka, ale to nie jest to samo danie. Warto jednak próbować takich produktów, bo może się okazać, że my lub nasze dziecko lubimy np. chipsy z marchewki. Możemy także sami zrobić sobie w domu chipsy np. z jarmużu.

Przepis  na chipsy z jarmużu

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado