Przejdź do treści

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Chipsy - jak wybrać najzdrowsze? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

– Bardzo często świętujemy takimi produktami i – co jest znacznie gorsze – uczymy tego dzieci. Świętowanie takim jedzeniem to budowanie złego nawyku. Można to nazwać zaśmiecaniem organizmu z powodu święta – mówi Katarzyna Rada, współautorka serwisu Czytaj Skład, która w rozmowie z nami wyjaśnia, w jaki sposób wybrać najzdrowsze chipsy.

 

Ewa Wojciechowska: Polecasz na swoim blogu chipsy, wiedząc, że chyba nie ma osoby, która nie sięga po nie co jakiś czas. Jak więc wybrać ich najzdrowszą wersję?

Katarzyna Rada: To, co bym odpowiedziała w pierwszej kolejności, to wybierać jak najrzadziej, bo sam w sobie produkt nie jest zdrowy. Zdaję sobie jednak sprawę, że sięgamy po chipsy co jakiś czas. Ważne więc, by wiedzieć, że istnieje znacząca różnica pomiędzy chipsami solonymi a smakowymi. W tych smakowych jest znacznie więcej różnych dodatków do żywności, których warto unikać. Jeśli więc sięgamy po chipsy, polecam wybierać chipsy solone, w których składzie znajdziemy jedynie ziemniaki, olej i sól. Na rynku możemy znaleźć dużo chipsów solonych, które zawierają tylko te trzy składniki, czyli mają najkrótszy i najprostszy możliwy skład bez zbędnych dodatków.

Jeśli spojrzymy na zestawienia chipsów solonych na naszej stronie Czytaj Skład z 20 różnych marek polecamy ich aż 13. To pokazuje, że na rynku jest bardzo dużo produktów, które nie zawierają kontrowersyjnych dodatków. Bywa jednak, że chipsy ziemniaczane nie mają w swoim składzie ziemniaków, co może wydawać się dziwne. Czasami producenci odtwarzają ziemniaki z płatków ziemniaczanych czy mąki ziemniaczanej. Uzyskujemy wtedy dużo bardziej przetworzony produkt. Kolejne kryteria przy wyborze chipsów solonych to brak tłuszczu palmowego, skrobi, mąki, emulgatorów, wzmacniaczy smaku, maltodekstryny i barwników.

Warto pamiętać, że ten produkt nie jest zdrowy, ponieważ są to węglowodany poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury. W wyniku tego w chipsach możemy mieć np. wysoką zawartość akrylamidu. Wiadomo, że to dawka czyni truciznę, ale nie jest to produkt, który warto mieć na co dzień w domu.

Na co należy zwrócić uwagę w takim razie przy wyborze chipsów paprykowych?

Jeśli chodzi o chipsy paprykowe, należy wybierać podobnie, jak w przypadku solonych, tj. ziemniaki, brak oleju palmowego, wzmacniaczy smaku, dodatku cukru, glukozy, fruktozy, czy syropu glukozowego, ponieważ i taki można spotkać w składzie.

Jeszcze gorzej jest w przypadku chipsów o bardziej wyszukanych smakach, np. cebulowym, z grilla, śmietankowym czy o smaku zielonej cebulki. W takich produktach, jeśli uda znaleźć się na kilkanaście produktów jeden polecany, to jest dobrze. Niestety czasem jest tak, że nie mamy nic do polecenia, przyjmując nasze kryteria, co też stanowi ważną informację dla naszych czytelniczek i czytelników.

Jakie zatem substancje, których powinniśmy unikać, znajdziemy w chipsach?

Kontrowersyjne substancje dodatkowe zawarte w chipsach to m.in. guanylan disodowy, który spożywany w nadmiernych ilościach powoduje bóle głowy i problemy jelitowe. Nie zaleca się jego spożycia osobom z dną moczanową, kamieniami nerkowymi i uczulonym na aspirynę. Niedozwolony jest też w żywności dla noworodków i dzieci, podobnie jak inozynian disodowy, także często występujący w składzie chipsów. Tego składnika szczególnie unikać powinny osoby z kamieniami nerkowymi. Po spożyciu chipsów można zaobserwować nadwrażliwość na glutaminian monosodowy, czyli syndrom chińskiej restauracji. Objawia się to mdłościami, zawrotami głowy, uczuciem ucisku w klatce piersiowej czy osłabieniem.

Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

 

Przed nami jednak Sylwester i w wielu domach z pewnością zagoszczą chipsy.

Bardzo często świętujemy takimi produktami i – co jest znacznie gorsze – uczymy tego dzieci. Świętowanie takim jedzeniem to budowanie złego nawyku. Można to nazwać zaśmiecaniem organizmu z powodu święta. Owszem jest to dość ortodoksyjne podejście, warto jednak się nad tym zastanowić i poddać sobie pod rozwagę taką myśl, czy to jest dla nas najlepszy kierunek z możliwych.

Dobrze by było zmienić tę zasadę i świętować jedzeniem najlepszym z możliwych. Niestety chipsy przez wzmacniacze smaku są pociągające i mogę tu śmiało powiedzieć, że są wręcz uzależniające.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Jedząc ich więcej, pragniemy ich bardziej?

Działają na zasadzie otępiania naszych kubków smakowych. Spożywając produkty, które w swoim składzie zawierają wzmacniacze smaku, potrzebujemy później silniejszego bodźca, żeby w ogóle czuć smaki. Jedząc dużo takich rzeczy, w pewnym sensie tracimy zdolność do odczuwania bardziej wysublimowanych smaków. Ktoś, kto będzie codziennie kosztował chipsy ze wzmacniaczami smaku, będzie też potrzebował innych posiłków, które dostarczą mu takich silnych bodźców. Przykładowo będzie stosował dużo soli, co nie będzie dobre dla zdrowia.

Chipsy bio będą lepszym wyborem, czy to jedynie chwytliwa reklama?

To są zdrowsze wersje, jednak dla kogoś, kto jest przyzwyczajony do klasycznej formy chipsów, nie będą one zamiennikiem. To zupełnie inny produkt. Najczęściej są to suszone owoce czy warzywa w bardzo cienkich plastrach. Nie są smażone, więc to są też zupełnie inne smaki. Ale oczywiście mogą być alternatywą, tak jak dla jajecznicy alternatywą może być owsianka, ale to nie jest to samo danie. Warto jednak próbować takich produktów, bo może się okazać, że my lub nasze dziecko lubimy np. chipsy z marchewki. Możemy także sami zrobić sobie w domu chipsy np. z jarmużu.

Przepis  na chipsy z jarmużu

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ralph Kamiński zaprasza nas na bal w McDonaldzie. Katarzyna Bosacka rozkłada na czynniki pierwsze jego autorski zestaw, i komentuje: "Ale bal...."

Ralph Kamiński zaprasza nas na bal w McDonaldzie. Katarzyna Bosacka rozkłada na czynniki pierwsze jego autorski zestaw i komentuje: „Ale bal…”

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

×