Zdrowa żywność – strona 2

Polski przysmak najgorszym na świecie - na zdjęciu deska wędlin i serów Hello Zdrowie

Ranking najgorszych produktów mięsnych. Pierwsze miejsce zajął polski przysmak

Chipsy

Niezwykle pikantne chipsy wycofane ze sprzedaży. „Ostrzeżenia z całej Europy”

Przechowywanie przypraw. Czy ma to znaczenie, gdzie się je trzyma?

Olejek rycynowy – zastosowanie i działanie „dłoni Chrystusa”

Ciasta bezglutenowe – alternatywa dla słodkich klasycznych wypieków

Kobieta robi ciasto

Zamiennik cukru – dlaczego i czym warto zastępować cukier?

Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Ogórki przygotowane do kiszenia /fot. Adobe Stock

Musimy porozmawiać o… kiszonkach – prawdy i mity o żywności fermentowanej

Katarzyna Błażejewska-Stuhr /fot. archiwum prywatne

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Istnieje plan żywieniowy, dzięki któremu w 2050 roku moglibyśmy wyżywić wszystkich mieszkańców Ziemi, jednocześnie nie niszcząc planety

Zamiast wyparzać, włóż cytryny do roztworu wody z sodą oczyszczoną - na zdjęciu kilka cytryn w białej misce na jasnym blacie HelloZdrowie

Chcąc pozbyć się chemikaliów, sparzasz cytryny gorącą wodą? Poznaj skuteczniejszą metodę polecaną przez Jagnę Niedzielską

Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis

Kobieta leży na plaży, w ręce ma drinka

Pijesz na wakacjach drinki z kostkami lodu? Uważaj, mogą być bardziej zanieczyszczone niż woda z toalety

Olejek goździkowy – na ból zęba, włosy, twarz. Jakie ma właściwości?

Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka

Jak smakuje herbata rooibos? Właściwości, cena, gdzie kupić?

Orzechy na stole to źródło kwasu linolowego

Czy kwas linolowy zawsze jest zdrowy?

Właściwości i działanie lukrecji. Na co pomaga lukrecja?

Czy stewia jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie stewii

Jakie właściwości ma propolis? Zastosowanie kitu pszczelego

Jak działa dieta przeciwzapalna i dla kogo jest wskazana?

Żywa woda – prawda czy mit? Czy woda alkaliczna działa?

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!

Właściwości i zastosowanie octu ryżowego

Kwas alfa-liponowy (ALA) – czym jest, działanie, wskazania, jak stosować?

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Czym są fitoncydy – gdzie występują i jak działają? Jak wprowadzić naturalne antybiotyki do diety

Jakie właściwości i zastosowanie ma hyzop lekarski? Jak i kiedy go wykorzystywać?

Zioła na cholesterol – najlepsze zioła na obniżenie cholesterolu. Lista jest długa!

Uczniowie jednej z podstawówek dostali mus z bardzo dużą dawką kofeiny. „Produkt stał w sklepie obok innych, przeznaczonych dla dzieci”

Bobrek trójlistkowy – właściwości, zastosowanie, przepis na napar

Nostrzyk biały i żółty – właściwości, działanie, skutki uboczne 

Wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) – naturalna kopalina o korzystnym działaniu

Kiełbasa

GIS wycofał ze sprzedaży popularną kiełbasę z Lidla. Powodem obecność Salmonelli

Kopytnik pospolity – właściwości, wskazania, zastosowanie, przepis na dania z górskim pieprzem

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

kobieta je pizzę - Hello Zdrowie

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Bylica – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepis

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Naturalny antybiotyk – jak działa, przeciwwskazania, domowe przepisy   

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Niedobór witaminy C – mit o lewoskrętnej witaminie C, źródła suplementacji

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?