Przejdź do treści

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Warzywa i owoce to niezbędne elementy zdrowej i zrównoważonej diety. \ źródło: Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chcesz, aby warzywa jak najdłużej pozostawały świeże? Skorzystaj z patentu, którym dzieli się na swoim instagramowym profilu Jagna Niedzielska, propagatorka zero waste. Wystarczy kilka prostych zasad, żeby produkty długo pozostawały zdatne do spożycia. Ważne jest także, żeby nie popełniać popularnego błędu. 

„Zmarszczona skórka na warzywach to nic złego”

Warzywa i owoce to bomba witamin i składników mineralnych. Ważne, żeby codziennie były składnikiem naszej diety. Ale równie ważne, by je właściwie przechowywać. Okazuje się, że to wcale nie jest takie oczywiste. Jagna Niedzielska w najnowszym wpisie na Instagramie przedstawiła kilka podpowiedzi, jak powinniśmy traktować warzywa i owoce. Przede wszystkim przechowywanie warzyw w wodzie to nie jest patent na przedłużenie ich świeżości. Co więcej, metoda tego typu, może przynieść więcej szkody niż pożytku.

„Przechowywanie warzyw w odstanej wodzie może przyspieszyć ich psucie. Cały proces psucia się warzyw nie jest dla nas widoczny 'gołym okiem'”- pisze Jagna Niedzielska.

Ekspertka zaznacza, że ten sposób możemy jedynie przedłużyć ich jędrność, ale nie świeżość.

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – podkreśla.

I dodaje, że zmarszczona skórka na warzywach to nic złego. Zdaniem autorki wpisu, lepiej jest doprowadzić warzywa do wysuszenia, niż do zepsucia poprzez długie moczenie w wodzie.

Co możemy zrobić, jeśli zależy nam na jędrności warzyw? Jagna Niedzielska proponuje wsadzić je do lodowatej wody, a następnie do lodówki, ale na maksymalnie godzinę lub dwie. W przypadku sałaty i innych delikatniejszych produktów będzie to kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

Co możemy zrobić, żeby produkty nie marnowały się w naszej kuchni?

„Delikatne warzywa i owoce kupuj w mniejszych ilościach lub przerabiaj je (smaż, piecz, kiś)” – proponuje Jagna Niedzielska.

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: kim jest?

Jagna Niedzielska to propagatorka nurtu zero waste. Jest znaną kucharką, edukatorką i doradczynią kulinarną. W ostatnich latach przeprowadziła wiele warsztatów i webinarów, podczas których opowiadała o przechowywaniu żywności. Swoją wiedzą dzieli się także w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie @jagna.niedzielska śledzi 35,4 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: