Przejdź do treści

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Warzywa i owoce to niezbędne elementy zdrowej i zrównoważonej diety. \ źródło: Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Chcesz, aby warzywa jak najdłużej pozostawały świeże? Skorzystaj z patentu, którym dzieli się na swoim instagramowym profilu Jagna Niedzielska, propagatorka zero waste. Wystarczy kilka prostych zasad, żeby produkty długo pozostawały zdatne do spożycia. Ważne jest także, żeby nie popełniać popularnego błędu. 

„Zmarszczona skórka na warzywach to nic złego”

Warzywa i owoce to bomba witamin i składników mineralnych. Ważne, żeby codziennie były składnikiem naszej diety. Ale równie ważne, by je właściwie przechowywać. Okazuje się, że to wcale nie jest takie oczywiste. Jagna Niedzielska w najnowszym wpisie na Instagramie przedstawiła kilka podpowiedzi, jak powinniśmy traktować warzywa i owoce. Przede wszystkim przechowywanie warzyw w wodzie to nie jest patent na przedłużenie ich świeżości. Co więcej, metoda tego typu, może przynieść więcej szkody niż pożytku.

„Przechowywanie warzyw w odstanej wodzie może przyspieszyć ich psucie. Cały proces psucia się warzyw nie jest dla nas widoczny 'gołym okiem'”- pisze Jagna Niedzielska.

Ekspertka zaznacza, że ten sposób możemy jedynie przedłużyć ich jędrność, ale nie świeżość.

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – podkreśla.

I dodaje, że zmarszczona skórka na warzywach to nic złego. Zdaniem autorki wpisu, lepiej jest doprowadzić warzywa do wysuszenia, niż do zepsucia poprzez długie moczenie w wodzie.

Co możemy zrobić, jeśli zależy nam na jędrności warzyw? Jagna Niedzielska proponuje wsadzić je do lodowatej wody, a następnie do lodówki, ale na maksymalnie godzinę lub dwie. W przypadku sałaty i innych delikatniejszych produktów będzie to kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

Co możemy zrobić, żeby produkty nie marnowały się w naszej kuchni?

„Delikatne warzywa i owoce kupuj w mniejszych ilościach lub przerabiaj je (smaż, piecz, kiś)” – proponuje Jagna Niedzielska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

BESTSELLER
Odporność, Good Aging
Naturell Selen Organiczny 200 µg, 365 tabletek
73,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Multilac
Hello Box Odporność
129,99 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: kim jest?

Jagna Niedzielska to propagatorka nurtu zero waste. Jest znaną kucharką, edukatorką i doradczynią kulinarną. W ostatnich latach przeprowadziła wiele warsztatów i webinarów, podczas których opowiadała o przechowywaniu żywności. Swoją wiedzą dzieli się także w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie @jagna.niedzielska śledzi 35,4 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

×