Przejdź do treści

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Borówka amerykańska na talerzu
"Czysta piętnastka" i "Brudna dwunastka" 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości/ fot. Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Amerykańska organizacja „Environmental Working Group” opublikowała listę owoców i warzyw, które najbardziej i najmniej chłoną pestycydy oraz inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. Na listach „Czystej piętnastki” i „Brudnej dwunastki” znalazły się nowe produkty. Po które warto sięgnąć, a których lepiej unikać w 2023r.?

„Brudna dwunastka” 2023 – najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa

Amerykańska ekologiczna organizacja pozarządowa „Environmental Working Group” od 2004r. co roku publikuje listę najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. „Brudna dwunastka” i „Czysta piętnastka” są wynikiem prac nad danymi roślinami z testów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Ranking oparty jest na rynku amerykańskim, jednak większość owoców i warzyw uprawiana jest w Polsce w podobny sposób.

„Pomimo obfitości badań naukowych łączących narażenie na pestycydy z poważnymi problemami zdrowotnymi, potencjalnie toksyczny koktajl niepokojących chemikaliów nadal zanieczyszcza wiele uprawianych nieekologicznie owoców i warzyw spożywanych przez konsumentów” – powiedział dr Alexis Temkin, toksykolog EWG.

W 2023 r. w badaniu przeanalizowano dane z 46 569 próbek 46 owoców i warzyw pod kątem 251 różnych pestycydów. W najbardziej zanieczyszczonych produktach łącznie wykryto pozostałości 210 różnych pestycydów. Jak podało EWG, na liście „Brudnej dwunastki” znalazło się w tym roku także kilka nowości. Na szczególną uwagę zasługuje obecność w rankingu borówki amerykańskiej i fasolki szparagowej. Niemal 80 proc. próbek borówek i 70 proc. fasolki zawierało dwa lub więcej pestycydów. Na tegoroczną listę wskoczyły także kapusta włoska i gorczyca. Pierwsze miejsca pozostają jednak niezmienne od lat i zajmują je kolejno truskawki, szpinak i jarmuż. Których jeszcze warzyw i owoców lepiej unikać?

„Brudna dwunastka” w 2023r.:

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż,
  4. brzoskwinie,
  5. gruszki,
  6. nektarynki,
  7. jabłka,
  8. winogrona,
  9. papryka i ostre papryczki,
  10. wiśnie,
  11.  borówki amerykańskie,
  12. zielona fasolka.
Miska z aronią

„Czysta piętnastka” 2023

Amerykańska organizacja podkreśla, że celem rankingu nie jest straszenie ludzi a edukacja odnośnie do zdrowego odżywiania. Jak zaleca EWG, konsumenci powinni wybierać produkty uprawiane ekologicznie. Z tego powodu co roku tworzą również „Czystą piętnastkę”, czyli listę owoców i warzyw, które w badaniach wykazały najmniejszą ilość pozostałości pestycydów. Zgodnie z danymi, niemal 65 proc. próbek produktów z tej listy nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Co ciekawe, w rankingu od lat pierwsze miejsca zajmują awokado i słodka kukurydza, które uważane są najczystsze produkty. Mniej niż 2 proc. ich próbek zawierało pestycydy.

Na liście w tym roku znalazła się także marchew, a zniknęła z niej cukinia. Ze wszystkich owoców i warzyw z „Czystej piętnastki” w nieco ponad 10 proc. próbek wykazano obecność pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. Żadna próbka jednak nie wykazała obecności więcej niż trzech pestycydów.

Które warzywa i owoce znalazły się na liście „Czystek piętnastki” w 2023r.?

  1. awokado,
  2. słodka kukurydza,
  3. ananas,
  4. cebula,
  5. papaja,
  6. słodki zielony groszek,
  7. szparagi,
  8. melon miodowy,
  9. kiwi,
  10. kapusta,
  11. grzyby,
  12. mango,
  13. słodkie ziemniaki,
  14. arbuz,
  15. marchew.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: