„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości
się ten artykuł?
Amerykańska organizacja „Environmental Working Group” opublikowała listę owoców i warzyw, które najbardziej i najmniej chłoną pestycydy oraz inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. Na listach „Czystej piętnastki” i „Brudnej dwunastki” znalazły się nowe produkty. Po które warto sięgnąć, a których lepiej unikać w 2023r.?
„Brudna dwunastka” 2023 – najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa
Amerykańska ekologiczna organizacja pozarządowa „Environmental Working Group” od 2004r. co roku publikuje listę najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. „Brudna dwunastka” i „Czysta piętnastka” są wynikiem prac nad danymi roślinami z testów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Ranking oparty jest na rynku amerykańskim, jednak większość owoców i warzyw uprawiana jest w Polsce w podobny sposób.
„Pomimo obfitości badań naukowych łączących narażenie na pestycydy z poważnymi problemami zdrowotnymi, potencjalnie toksyczny koktajl niepokojących chemikaliów nadal zanieczyszcza wiele uprawianych nieekologicznie owoców i warzyw spożywanych przez konsumentów” – powiedział dr Alexis Temkin, toksykolog EWG.
W 2023 r. w badaniu przeanalizowano dane z 46 569 próbek 46 owoców i warzyw pod kątem 251 różnych pestycydów. W najbardziej zanieczyszczonych produktach łącznie wykryto pozostałości 210 różnych pestycydów. Jak podało EWG, na liście „Brudnej dwunastki” znalazło się w tym roku także kilka nowości. Na szczególną uwagę zasługuje obecność w rankingu borówki amerykańskiej i fasolki szparagowej. Niemal 80 proc. próbek borówek i 70 proc. fasolki zawierało dwa lub więcej pestycydów. Na tegoroczną listę wskoczyły także kapusta włoska i gorczyca. Pierwsze miejsca pozostają jednak niezmienne od lat i zajmują je kolejno truskawki, szpinak i jarmuż. Których jeszcze warzyw i owoców lepiej unikać?
„Brudna dwunastka” w 2023r.:
- truskawki,
- szpinak,
- jarmuż,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- nektarynki,
- jabłka,
- winogrona,
- papryka i ostre papryczki,
- wiśnie,
- borówki amerykańskie,
- zielona fasolka.
„Czysta piętnastka” 2023
Amerykańska organizacja podkreśla, że celem rankingu nie jest straszenie ludzi a edukacja odnośnie do zdrowego odżywiania. Jak zaleca EWG, konsumenci powinni wybierać produkty uprawiane ekologicznie. Z tego powodu co roku tworzą również „Czystą piętnastkę”, czyli listę owoców i warzyw, które w badaniach wykazały najmniejszą ilość pozostałości pestycydów. Zgodnie z danymi, niemal 65 proc. próbek produktów z tej listy nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Co ciekawe, w rankingu od lat pierwsze miejsca zajmują awokado i słodka kukurydza, które uważane są najczystsze produkty. Mniej niż 2 proc. ich próbek zawierało pestycydy.
Na liście w tym roku znalazła się także marchew, a zniknęła z niej cukinia. Ze wszystkich owoców i warzyw z „Czystej piętnastki” w nieco ponad 10 proc. próbek wykazano obecność pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. Żadna próbka jednak nie wykazała obecności więcej niż trzech pestycydów.
Które warzywa i owoce znalazły się na liście „Czystek piętnastki” w 2023r.?
- awokado,
- słodka kukurydza,
- ananas,
- cebula,
- papaja,
- słodki zielony groszek,
- szparagi,
- melon miodowy,
- kiwi,
- kapusta,
- grzyby,
- mango,
- słodkie ziemniaki,
- arbuz,
- marchew.
Wyświetl ten post na Instagramie