3 min.
Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej Istock.com
Współczesna nauka zna podłoże większości – jeśli nie wszystkich – chorób przewlekłych. Atak serca, udar mózgu, osteoporozę czy istotny spadek funkcji poznawczych wyjaśnia jeden szczególny proces. Łączy on z pozoru tak różne zaburzenia zdrowotne, jak astma, egzema oraz niepłodność. Leży u podstaw dolegliwości w rodzaju bólów kończyn, nieżytu nosa, migreny. Procesem tym jest stan zapalny.
Reakcja zapalna
Reakcja zapalna z reguły jest dla organizmu korzystna. Niestety często niepotrzebnie prowokujemy ją i podtrzymujemy przez złe nawyki żywieniowe bądź szkodliwy styl życia. Gdy zapalenie staje się chroniczne, może zacząć siać spustoszenie w organizmie i znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy czy chorób serca.
Powszechnie uważa się, że jest ono główną przyczyną przedwczesnego starzenia się. Coraz więcej ludzi cierpi na przewlekłe stany zapalne w młodszym wieku, co pociąga za sobą złą kondycję zdrowotną i wyraźnie pogarsza jakość życia. Wykrywanie przyczyn zapalenia, stosowanie diety przeciwzapalnej oraz modyfikacja stylu życia to najskuteczniejsze sposoby na utrzymanie dobrego samopoczucia i zapobieganie chorobom.
Najważniejsze zasady diety przeciwzapalnej
Zdrowa dieta jest bardzo ważna w zapobieganiu zapaleniom – zapewnia organizmowi budulec niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Aby uchronić się przed przewlekłymi stanami zapalnymi, staraj się przestrzegać poniższych zasad.
- Dbaj o prawidłowy poziom cukru we krwi – spożywaj odpowiednie ilości białka, tłuszczów, błonnika oraz produktów bogatych w węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, takich jak brązowy ryż, komosa ryżowa, gryka, owies, soczewica, fasola czy bataty.
- Jedz świeże warzywa i owoce – staraj się, aby warzywa pojawiały się w twoim menu co najmniej pięć razy, a owoce o niskiej zawartości cukru (np. jagodowe) raz lub dwa razy dziennie.
- Stosuj zioła oraz przyprawy – obfitują w pożyteczne antyoksydanty oraz fitoskładniki; to prosty sposób na wzmocnienie przeciwzapalnego potencjału potraw.
- Jedz dużo zdrowych tłuszczów – zawierają je awokado, oliwki, tłuste ryby, orzechy, ziarna i oleje tłoczone na zimno (np. oliwa czy olej lniany).
- Regularnie spożywaj pokarmy o działaniu przeciwzapalnym – tłuste ryby, owoce morza, czosnek, imbir, kurkumę, migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane, oliwę, warzywa kapustne, pomidory i owoce jagodowe.
- Staraj się wybierać jedzenie wysokiej jakości – stawiaj na organiczne warzywa i owoce, dzikie ryby i owoce morza, ekologiczne jajka oraz mięso.
- Używaj dobrej jakościowo soli, która zawiera cenne pierwiastki – zwłaszcza soli kamiennej i morskiej.
- Pij dużo wody, najlepiej filtrowanej – minimum 2 l dziennie.
- Jedz pokarmy bogate w prebiotyki i probiotyki, wspierające mikrobiotę jelitową.
- Sprawdź, czy masz nietolerancję pokarmową.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Wybór jedzenia dobrej jakości
Jeśli masz wątpliwości, które produkty są zdrowe, zadaj sobie pytanie: Jak bardzo naturalne jest to, co jem? Zamiast tonąć w sprzecznych informacjach o wartości odżywczej pokarmów, zwróć uwagę na ich jakość – zwłaszcza gdy dopiero wkraczasz na ścieżkę zdrowego stylu życia. Posiłki ze świeżych, jak najmniej przetworzonych składników to już połowa sukcesu.
Fragmenty pochodzą z książki Anoushki Davy: Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem (wydawnictwo Publicat), którą HelloZdrowie objęło swoim patronatem medialnym.

Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem / mat. pras.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022