Przejdź do treści

GIS wycofał ze sprzedaży popularną kiełbasę z Lidla. Powodem obecność Salmonelli

Kiełbasa
GIS wycofał ze sprzedaży popularną kiełbasę z Lidla. Powodem obecność Salmonelli/ fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego wyrobu mięsnego ze sklepów Lidl. W partii kiełbasy Salami wykryto obecność Salmonelli. Spożywanie produktu może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety część wycofanej partii została już sprzedana.

GIS wycofał kiełbasę w sklepach Lidl

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii kiełbasy salami sprzedawanej w sklepach Lidl. Jak czytamy na stronie GIS-u, inspektorat został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch.

„Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – podano.

Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. Niektóre partie wycofanego produktu zostały już sprzedane. Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

Nazwa produktu: Salame Strolghino

Numer partii: 16

Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023

Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L

Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Kraj pochodzenia: Włochy

Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę

Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.

Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Salmonella – objawy

Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.

Do takich objawów zalicza się:

Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:

W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

GIS