Przejdź do treści

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Czym zastąpić cukier w świątecznych wypiekach? / Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Ciasta i ciasteczka to nierozłączny element świątecznych spotkań. Ich aromatyczny zapach i dekoracyjny wygląd stanowią trudną do zwalczenia pokusę dla niejednej osoby na diecie. Aby ograniczyć ich kaloryczność, możemy zastąpić cukier zamiennikami. Jednak czy każdy słodzik nadaje się do wypieków?

Cukier czy słodziki?

Stosowanie słodzików w napojach i pokarmach wciąż wiąże się z pewnymi kontrowersjami. Chociaż są dobrze przebadane i mają mniej kalorii, wiele osób uważa je za bardziej szkodliwe. Jak jest naprawdę? Cukier spożywczy, czyli sacharoza, nie tylko jest wysokokaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny (IG), ale także sprzyja rozwojowi próchnicy i nie dostarcza żadnych dodatkowych wartości odżywczych. Słodziki natomiast mogą mieć liczne właściwości prozdrowotne – niski IG pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, mała zawartość kalorii wspomaga odchudzanie, niektóre działają prebiotycznie, antybiotycznie i  pomagają utrzymać prawidłową higienę jamy ustnej. Słodziki naturalne, jak miód czy stewia, zawierają także dodatkowe składniki mineralne.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Słodziki stosowane do wypieków

Wybór zamienników cukru znajdujących zastosowanie w cukiernictwie jest szeroki. Należą do nich między innymi:

  • stewia
  • ksylitol
  • erytrytol (erytrol)
  • tagatoza
  • maltitol

Często wybierany jest także miód, oficjalnie niezaliczany do grona słodzików/zamienników cukru.

Należy jednak pamiętać, że owe zamienniki charakteryzują się różnymi właściwościami i nie mogą być stosowane uniwersalnie do każdego rodzaju wypieków.

Zamienniki cukru do ciasta drożdżowego

Szczególną uwagę należy zachować przy wyborze słodzika do przygotowania zaczynu drożdżowego. Niektóre z zamienników cukru wykazują działanie antybiotyczne i nie będą stanowić odpowiedniej pożywki dla drożdży. Ciasta drożdżowego nie uda się przygotować, zastępując cukier m.in. ksylitolem, erytrytolem, stewią. Najlepszym zamiennikiem cukru będzie w tym przypadku tagatoza lub miód.

Na co uważać, dodając słodziki do wypieku?

Decydując się na zastąpienie cukru słodzikiem, warto także znać różnice w ich właściwościach i wpływie na smak i strukturę ciasta. Stewia oraz słodziki z grupy alkoholi cukrowych – ksylitol, erytrytol, sorbitol – charakteryzują się efektem chłodzącym, który może zmieniać smak potraw. Wyjątek pośród nich stanowi maltitol. Nie ulega on jednak procesowi karmelizacji, więc w przeciwieństwie do białego cukru (i chociażby tagatozy) nie będzie dawać efektu brązowienia ciasteczek. Ksylitol może osłabiać działanie substancji żelujących, z kolei miód poddany działaniu wysokiej temperatury traci część swoich prozdrowotnych właściwości.

Stosowanie słodzików w nadmiarze może nieść za sobą także nieprzyjemne efekty uboczne. Zamienniki cukru z grupy alkoholi cukrowych (mające zazwyczaj nazwy kończące się na -ol) spożywane w dużych ilościach mogą powodować biegunki i problemy trawienne. Nie zaleca się więc ich używania w potrawach przygotowywanych dla osób starszych i dzieci poniżej 3. roku życia.

 

Literatura:

  1. Ciekańska A, Lesiów T. Rola substancji słodzących, w tym polioli, w diecie człowieka. Badania ankietowe. Nauki Inżynierskie i Technologie 2021; 37: 34-56.
  2. Szwedziak K, Polańczyk E, Mościpan M i wsp. Ocena wybranych parametrów jakościowych produktów słodzonych Stewią®. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2019; 1: 42-46.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co to jest sorbitol? Szkodliwość, właściwości, zastosowanie

Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego?

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Po czym rozpoznać „uzależnienie od cukru”? Sygnały, które powinny zwrócić twoją uwagę

Kobieta trzyma w rękach kubek z herbatą. Wlewa do niego miód

Co na zgagę po świętach?

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki / istock

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

×