Przejdź do treści

Choroby autoimmunologiczne – winna sól?

WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.
Źródło; iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Do tej pory winą za choroby autoimmunologiczne – m.in. reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane – obarczano głównie geny. Teraz okazuje się, że do pojawienia się tych ciężkich i wciąż tajemniczych chorób może przyczyniać się… sól.

Wygląda na to, że dzięki naukowcom z Yale School of Medicine z New Haven (Connecticut) w USA jesteśmy bliżej odpowiedzi na pytanie, skąd biorą się choroby autoimmunologiczne. Trzy nowe badania wykazały, że głównym podejrzanym o wywoływanie nie tylko reumatoidalnego zapalenia stawów, ale także m.in. zapalenia tarczycy Hashimoto, łuszczycy czy zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa jest właśnie sól.

Naukowcy znaleźli winnego – jak to bywa w przypadku najlepszych odkryć – przypadkiem. Zainteresował ich pewien fakt: u osób jadających regularnie w fast foodach znaleziono więcej komórek w stanie zapalnym niż u innych. Badacze zaordynowali myszom dietę podobną do tej w fast foodach: zaczęli karmić je obficie solonym pożywieniem. Wynik był zaskakujący. U gryzoni „na słonej diecie” rozwinęła się ciężka postać stwardnienia rozsianego – jednej z chorób autoimmunologicznych.

Mechanizm działania soli wygląda w uproszczeniu następująco: sól może pobudzać enzymy, które stymulują układ odpornościowy i wywołują w organizmie „reakcję autoimmunologiczną”. Czyli prowokują organizm do wytwarzania komórek odpornościowych, niszczących zdrowe tkanki. Badanie zespołu Yale School of Medicine jest jednym z trzech o podobnej tematyce i podobnych wnioskach, opublikowanych w marcowym wydaniu czasopisma naukowego „Nature”.

Czy to odkrycie przełom i wielka szansa dla osób, którym choroby autoimmunologiczne znacznie obniżają komfort życia? Jak zastrzega dr David Hafler, szef zespołu badaczy z Yale School of Medicine, sól to nie wszystko. „Jest jeszcze wiele innych czynników, które mogą wywoływać choroby autoimmunologiczne, np. specyficzne kombinacje genów oraz wpływ środowiska”. Jak dodaje dr Hafler, nie wiadomo też, ile soli potrzeba, by wywołać podobnie gwałtowną reakcję organizmu. Naukowcy już teraz zapowiadają badania, które mają określić, czy dieta o niskiej zawartości soli pomoże wyleczyć reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Jak mówi dr Hafler, „takich badań jeszcze nie ma, lecz gdybym był chory na chorobę autoimmunologiczną, dietę ubogą w sól zastosowałbym natychmiast”.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Jak powinna wyglądać dieta w chorobach autoimmunologicznych

Dieta przy chorobach autoimmunologicznych. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Bóle stawów – jak leczyć? Jak można wspomóc się dietą?

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami