Przejdź do treści

Choroby autoimmunologiczne – winna sól?

WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.
Źródło; iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Do tej pory winą za choroby autoimmunologiczne – m.in. reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane – obarczano głównie geny. Teraz okazuje się, że do pojawienia się tych ciężkich i wciąż tajemniczych chorób może przyczyniać się… sól.

Wygląda na to, że dzięki naukowcom z Yale School of Medicine z New Haven (Connecticut) w USA jesteśmy bliżej odpowiedzi na pytanie, skąd biorą się choroby autoimmunologiczne. Trzy nowe badania wykazały, że głównym podejrzanym o wywoływanie nie tylko reumatoidalnego zapalenia stawów, ale także m.in. zapalenia tarczycy Hashimoto, łuszczycy czy zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa jest właśnie sól.

Naukowcy znaleźli winnego – jak to bywa w przypadku najlepszych odkryć – przypadkiem. Zainteresował ich pewien fakt: u osób jadających regularnie w fast foodach znaleziono więcej komórek w stanie zapalnym niż u innych. Badacze zaordynowali myszom dietę podobną do tej w fast foodach: zaczęli karmić je obficie solonym pożywieniem. Wynik był zaskakujący. U gryzoni „na słonej diecie” rozwinęła się ciężka postać stwardnienia rozsianego – jednej z chorób autoimmunologicznych.

Mechanizm działania soli wygląda w uproszczeniu następująco: sól może pobudzać enzymy, które stymulują układ odpornościowy i wywołują w organizmie „reakcję autoimmunologiczną”. Czyli prowokują organizm do wytwarzania komórek odpornościowych, niszczących zdrowe tkanki. Badanie zespołu Yale School of Medicine jest jednym z trzech o podobnej tematyce i podobnych wnioskach, opublikowanych w marcowym wydaniu czasopisma naukowego „Nature”.

Czy to odkrycie przełom i wielka szansa dla osób, którym choroby autoimmunologiczne znacznie obniżają komfort życia? Jak zastrzega dr David Hafler, szef zespołu badaczy z Yale School of Medicine, sól to nie wszystko. „Jest jeszcze wiele innych czynników, które mogą wywoływać choroby autoimmunologiczne, np. specyficzne kombinacje genów oraz wpływ środowiska”. Jak dodaje dr Hafler, nie wiadomo też, ile soli potrzeba, by wywołać podobnie gwałtowną reakcję organizmu. Naukowcy już teraz zapowiadają badania, które mają określić, czy dieta o niskiej zawartości soli pomoże wyleczyć reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Jak mówi dr Hafler, „takich badań jeszcze nie ma, lecz gdybym był chory na chorobę autoimmunologiczną, dietę ubogą w sól zastosowałbym natychmiast”.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Jak powinna wyglądać dieta w chorobach autoimmunologicznych

Dieta przy chorobach autoimmunologicznych. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Bóle stawów – jak leczyć? Jak można wspomóc się dietą?

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Jedzenie dobre dla mózgu

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?