Przejdź do treści

Ranking najgorszych produktów mięsnych. Pierwsze miejsce zajął polski przysmak

Polski przysmak najgorszym na świecie - na zdjęciu deska wędlin i serów Hello Zdrowie
Pierwsze miejsce dla Polski w rankingu najgorszych produktów mięsnych / Zdjęcie: Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Międzynarodowy przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował nowy ranking. W zestawieniu najgorszych produktów mięsnych na świecie polski specjał zajął pierwsze miejsce. „Ten ekscytujący smakołyk je się zwykle w postaci wędliny, w towarzystwie chleba” – informują autorzy rankingu. O jakim produkcie mowa?

Polski rarytas najgorszym na świecie

Taste Atlas to internetowy przewodnik kulinarny, w którym znajdziemy ponad 10 tys. potraw i napojów z różnych zakątków świata. „To encyklopedia smaków, światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i wyjątkowych restauracji” – czytamy na jego oficjalnej stronie.

Portal na podstawie opinii użytkowników stworzył listę „79 najgorzej ocenianych produktów mięsnych na świecie”. Jego wyniki pokazały, że polski rarytas zdeklasował konkurencję. Niechlubne pierwsze miejsce w tym zestawieniu zajął „head cheese”, czyli salceson.

Jak podaje w opisie tego produktu Taste Atlas, salceson „kiedyś uważany był za podrzędny produkt mięsny, dziś uznawany za wyjątkowy przysmak”. Jest przygotowywany głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. W Polsce dostępnych jest kilkanaście rodzajów tego mięsnego wyrobu np. czarny, wiejski, włoski czy ozorkowy. Jak dodano, „niezależnie od rodzaju, ten ekscytujący smakołyk je się zwykle w postaci wędliny, w towarzystwie chleba”.

Mimo tak zachęcającego opisu, polski wyrób otrzymał od użytkowników serwisu zaledwie 2,4 gwiazdki na 5 możliwych. Na podium znalazły się również słowackie salami, czyli „Liptovská saláma”, oraz amerykańska „szynka Smithfield”.

Giuseppe Arcimboldo „Rudolf II jako Wertumnus”

Ranking najgorszych produktów mięsnych

Listy rankingowe na portalu Taste Atlas tworzone są w oparciu o głosy użytkowników. System, o czym zapewniają twórcy serwisu, jest odporny na fałszerstwa, a aktywność użytkowników monitorowana jest przez nich samych.

„Śledzimy zachowanie odwiedzających, wszystkie ich oceny i w zależności od tego, czy system rozpoznaje kogoś jako prawdziwego odwiedzającego, czy jako np. bota, jego głosy są uznawane lub ignorowane” – informują na stronie.

Oznacza to, jak czytamy, że jedna osoba nie może wystawić kilku ocen i oczekiwać, że te głosy będą ważne.

W rankingu „79 najgorzej ocenianych produktów mięsnych na świecie” do 1 grudnia br. odnotowano 7973 ocen, z których 5163 zostało uznanych przez system za wiarygodne. Oprócz salcesonu, na 67. miejscu listy pojawił się również boczek.

Dla wielbicieli polskiej kuchni mamy też dobre informacje. W rankingu „100 najlepszych potraw świata” znalazły się aż trzy polskie specjały. Co prawda nie w czołówce, ale wstydu nie ma. Polski sernik zajął 50. miejsce, żurek 56., a pierogi 61.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: