3 min.
Herbata rooibos – właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zdobyła serca wielbicieli herbaty za sprawą prozdrowotnych właściwości, które posiada. Jest bogata w przeciwutleniacze i nie zawiera kofeiny. Wyróżnia się oryginalnym smakiem i wyrazistym aromatem. Skąd pochodzi herbata rooibos? Jakie ma właściwości? Jak prawidłowo ją parzyć? Ile kosztuje i gdzie można ją kupić?
Spis treści
Herbata rooibos – charakterystyka
Rooibos, inaczej czerwonokrzew afrykański (Aspalathus linearis), jest rośliną, która pochodzi z Afryki Południowej. Do Europy przybył około 100 lat temu, a współcześnie produkty z jego zawartością cieszą się dużym zainteresowaniem. Plantacje tego krzewu zlokalizowane są na piaszczystych afrykańskich glebach, gdzie panują bardzo suche lata.
Roślina ta mierzy średnio 1-1,5 m i posiada wąskie, długie liście o kształcie igieł. Zbiory przypadają na afrykański środek lata lub wczesną jesień, czyli w styczniu. Następnie liście przechodzą proces suszenia, a w dalszej kolejności cięcia na maksymalnie 3-milimetrowe igiełki. Istnieją dwa gatunki rooibos: czerwony i zielony. Oba nadają się do spożywania pod postacią napoju. Mimo tego, że utarło się nazywanie rooibos herbatą, nie ma on nic wspólnego z typowymi krzewami herbacianymi, które znamy.
Herbata rooibos – właściwości
Herbata rooibos uznawana jest przez liczne grono smakoszy nie tylko za zwykły napój, a produkt o szczególnych walorach smakowych i zdrowotnych. Swoją unikalność zawdzięcza niezwykłym właściwościom, które doceniane są na każdej szerokości geograficznej.
Herbata rooibos:
- nie zawiera kofeiny, dzięki czemu może pić ją każdy,
- ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
- wspomaga walkę z bólem brzucha,
- pomaga przy kolkach niemowlęcych,
- zawiera znaczną ilość minerałów, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (m.in. magnez, cynk, żelazo),
- ma silne właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości polifenoli,
- wzmacnia odporność organizmu,
- wpływa na prawidłową pracę układu krążenia,
- zawiera aspalathin — rzadki przeciwutleniacz, który wspiera leczenie cukrzycy i normuje poziom cukru we krwi,
- wspomaga proces przyswajania żelaza,
- stymuluje pracę gruczołów mlecznych, a więc jest rekomendowana kobietom karmiącym piersią,
- obniża poziom cholesterolu,
- pomaga złagodzić bóle głowy, migreny,
- działa korzystnie na kondycję skóry,
- wspomaga proces regeneracji wątroby,
- ma pozytywne działanie na drogi oddechowe,
- ma wpływ na dobre samopoczucie.
Herbata rooibos – proces parzenia
Prawidłowy sposób parzenia herbaty rooibos jest kluczowy. Odpowiednia temperatura wody oraz czas parzenia pozwalają na wydobycie wszystkich walorów smakowych i zapachowych, ale nie tylko. Przede wszystkim czynniki te mają znaczenie w odkrywaniu dobroczynnych właściwości herbaty.
Rooibos powinno się parzyć maksymalnie przez 5 minut, w temperaturze wody 95 stopni Celsjusza. By przygotować filiżankę naparu wystarczy jedna czubata łyżeczka suszu. Idealnie zaparzona herbata ma brązowy kolor, stosunkowo słodki smak i wyrazisty owocowo-ziemisty aromat. Ten typ napoju można podawać z plasterkiem cytryny lub prawdziwym miodem. Koneserzy łączą też herbatę rooibos z mlekiem.
Herbata rooibos – cena
Herbatę rooibos można kupić na wagę, pakowaną w pudełeczka o określonej wadze lub w saszetkach. Jest dostępna w sklepach zielarskich lub ekologicznych, specjalistycznych punktach z kawą i herbatą, a nawet na tematycznych stoiskach w supermarketach. Dobrej jakości rooibos jest drobno siekany. Cena tego typu herbaty waha się w granicach 14-16 złotych za 100 gramów produktu. Z pewnością właściwości, które posiada, są warte tej inwestycji.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022