Przejdź do treści

Guacamole na święta. Świąteczne potrawy z wykorzystaniem awokado

guacamole na białym talerzu
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Guacamole to potrawa, która nie wychodzi z mody. Jemy ją chętnie i to w najróżniejszych kombinacjach. Samo awokado to źródło zdrowych tłuszczy omega-3, kwasu foliowego  i szeregu innych witamin i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na organizm. Dlatego aby święta były smaczne i zdrowe, warto ten owoc dorzucić do potraw, które znajdą się na wigilijnym stole.

Obecnie święta to nie tylko karp, barszcz z uszkami, czy kompot z suszu. Coraz chętniej sięgamy po nietypowe potrawy, które są lżejsze, bogatsze w wartości odżywcze w porównaniu do tradycyjnych potraw. Awokado należy do zdrowych tłuszczy i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Dlatego przygotowaliśmy kilka przepisów, które warto wypróbować podczas zbliżających się świąt.

Majonez z awokado

majonez z awokado w miseczce w groszki

źródło: iStock

Składniki na pół szklanki majonezu:

  • 1 duże, bardzo miękkie awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Awokado obrać, wyjąć pestkę i sam miąższ wrzucić do blendera. Dodać resztę składników i mielić, aż konsystencja będzie kremowa. Przechowywać w  lodówce do 3 dni. Po tym czasie majonez może ściemnieć. Warto wykorzystać go jako alternatywa dla tradycyjnego majonezu do warzywnej sałatki lub do śledzi.

Choinki  guacamole

źródło: Betty Cooker Kitchen

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • sok z 1 limonki
  •  1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej cebuli (małej)
  • kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez)
  • garść świeżej kolendry ( może być też suszona w liściach)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 chlebki pita
  • paczka solonych paluszków
  • 1 drobno posiekana papryka

Sposób przygotowania:

Przygotować dodatki: utrzeć ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżką, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieść owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki). Dodać czosnek, cebulkę, papryczkę (dodawać stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Pokroić chleb pita na trójkąty ( tak jak kroi się pizzę), wbić u podstawy trójkątów paluszki,  tak by tworzyły pień choinki, napite nałożyć guacamole i ułożyć z posiekanej papryki wzór łańcucha.

Zupa krem z awokado

zupa krem z awokado i kukurydzy

źródło: iStock

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 4 dag masła
  • 40 dag kukurydzy z puszki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 12 proc
  • 5 dag sera typu feta
  • 4 gałązki kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szalotki obrać i drobno poszatkować. Papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić i pozbawić nasionek. Strąk pokroić w cienkie krążki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić na nie szalotkę. Przesmażyć na jasnozłoty kolor. Kukurydzę odsączyć z zalewy i kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę ziaren wsypać do naczynia z przesmażoną szalotką. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Wlać bulion warzywny. Wsypać po szczypcie soli oraz pieprzu, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Awokado pozbawić pestki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Zupę zdjąć z ognia, wrzucić awokado, dolać śmietany i zmiksować. Ponownie ustawić na kuchence i podgrzać. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdobić odłożonymi ziarnami kukurydzy.

Wegańskie potrawy wigiljne

Tatar ze śledzia z awokado

tatar ze śledzia w czarnym naczyniu

źródło: Moje Bistro

Składniki:

  • 50 g śledzia (5 średniej wielkości śledzi)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 jabłka obranego ze skórki
  • 1 i 1/2 łyżki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka majonezu (można zamiast tego dodać oliwę i żółtko)
  • 1 dojrzałe awokado
  • kiełki do podania

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie bardzo drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekać cebulę i kapary oraz starte na tarce jabłko. Wymieszać z ketchupem, majonezem, musztardą, octem i doprawić pieprzem. Awokado pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać.

Przepis pochodzi z bloga Moje Bistro.

Serniczki na zimno z awokado

serniczki na zimno z awokado

źródło: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.blogspot.com

Składniki na spód (na 2 serniczki)

– 50 g płatków owsianych
– 1 łyżeczki kakao
– 1/2 łyżeczki miodu
– 25 g oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 300 g miąższu awokado
– 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki
– sok z 1 limonki
– 30 g oleju kokosowego, roztopionego
– 35 g miodu
– 1 kiwi

Wszystkie składniki spodu sernika zmiksować w malakserze i wsypać na spód foremek o średnicy 12 cm. Wyrównać spód dłonią i wstawić do lodówki, by zastygło. Składniki górnej warstwy (poza kiwi) zmiksować na jednolitą masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki lub miodu. Wlewamy masę na owsiany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy plastrami kiwi i podajemy schłodzone.

Pudding z awokado i kakao

pudding z awokado w szklankach

źródło: iStock

Składniki na ok. 5 osób:

  • 3 duże dojrzałe awokado (obrane i bez pestek)
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2-3 miękkie daktyle bez pestek (jeśli są suszone, zalać je wcześniej wrzątkiem na ok. 30 min)
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • szczypta soli morskiej np. gruboziarnistej
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do blendera i zmiksować. Przełożyć masę  do salaterek lub szklanek i posypać orzechami na wierzchu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami