Guacamole na święta. Świąteczne potrawy z wykorzystaniem awokado
Guacamole to potrawa, która nie wychodzi z mody. Jemy ją chętnie i to w najróżniejszych kombinacjach. Samo awokado to źródło zdrowych tłuszczy omega-3, kwasu foliowego i szeregu innych witamin i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na organizm. Dlatego aby święta były smaczne i zdrowe, warto ten owoc dorzucić do potraw, które znajdą się na wigilijnym stole.
Obecnie święta to nie tylko karp, barszcz z uszkami, czy kompot z suszu. Coraz chętniej sięgamy po nietypowe potrawy, które są lżejsze, bogatsze w wartości odżywcze w porównaniu do tradycyjnych potraw. Awokado należy do zdrowych tłuszczy i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Dlatego przygotowaliśmy kilka przepisów, które warto wypróbować podczas zbliżających się świąt.
Majonez z awokado
Składniki na pół szklanki majonezu:
- 1 duże, bardzo miękkie awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Awokado obrać, wyjąć pestkę i sam miąższ wrzucić do blendera. Dodać resztę składników i mielić, aż konsystencja będzie kremowa. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Po tym czasie majonez może ściemnieć. Warto wykorzystać go jako alternatywa dla tradycyjnego majonezu do warzywnej sałatki lub do śledzi.
Choinki guacamole
Składniki:
- 2 owoce awokado
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli (małej)
- kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez)
- garść świeżej kolendry ( może być też suszona w liściach)
- sól, pieprz do smaku
- 2 chlebki pita
- paczka solonych paluszków
- 1 drobno posiekana papryka
Sposób przygotowania:
Przygotować dodatki: utrzeć ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżką, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieść owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki). Dodać czosnek, cebulkę, papryczkę (dodawać stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Pokroić chleb pita na trójkąty ( tak jak kroi się pizzę), wbić u podstawy trójkątów paluszki, tak by tworzyły pień choinki, napite nałożyć guacamole i ułożyć z posiekanej papryki wzór łańcucha.
Zupa krem z awokado
Składniki:
- 1 awokado
- 2 ziemniaki
- 2 szalotki
- 1 papryczka chili
- 4 dag masła
- 40 dag kukurydzy z puszki
- 800 ml bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- 200 ml śmietany 12 proc
- 5 dag sera typu feta
- 4 gałązki kolendry
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szalotki obrać i drobno poszatkować. Papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić i pozbawić nasionek. Strąk pokroić w cienkie krążki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić na nie szalotkę. Przesmażyć na jasnozłoty kolor. Kukurydzę odsączyć z zalewy i kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę ziaren wsypać do naczynia z przesmażoną szalotką. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Wlać bulion warzywny. Wsypać po szczypcie soli oraz pieprzu, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Awokado pozbawić pestki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Zupę zdjąć z ognia, wrzucić awokado, dolać śmietany i zmiksować. Ponownie ustawić na kuchence i podgrzać. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdobić odłożonymi ziarnami kukurydzy.
Tatar ze śledzia z awokado
Składniki:
- 50 g śledzia (5 średniej wielkości śledzi)
- 1 łyżka kaparów
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 jabłka obranego ze skórki
- 1 i 1/2 łyżki ketchupu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka majonezu (można zamiast tego dodać oliwę i żółtko)
- 1 dojrzałe awokado
- kiełki do podania
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie bardzo drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekać cebulę i kapary oraz starte na tarce jabłko. Wymieszać z ketchupem, majonezem, musztardą, octem i doprawić pieprzem. Awokado pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać.
Przepis pochodzi z bloga Moje Bistro.
Serniczki na zimno z awokado
Składniki na spód (na 2 serniczki)
– 50 g płatków owsianych
– 1 łyżeczki kakao
– 1/2 łyżeczki miodu
– 25 g oleju kokosowego
Składniki na masę:
– 300 g miąższu awokado
– 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki
– sok z 1 limonki
– 30 g oleju kokosowego, roztopionego
– 35 g miodu
– 1 kiwi
Wszystkie składniki spodu sernika zmiksować w malakserze i wsypać na spód foremek o średnicy 12 cm. Wyrównać spód dłonią i wstawić do lodówki, by zastygło. Składniki górnej warstwy (poza kiwi) zmiksować na jednolitą masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki lub miodu. Wlewamy masę na owsiany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy plastrami kiwi i podajemy schłodzone.
Pudding z awokado i kakao
Składniki na ok. 5 osób:
- 3 duże dojrzałe awokado (obrane i bez pestek)
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2-3 miękkie daktyle bez pestek (jeśli są suszone, zalać je wcześniej wrzątkiem na ok. 30 min)
- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
- szczypta soli morskiej np. gruboziarnistej
- szczypta cynamonu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do salaterek lub szklanek i posypać orzechami na wierzchu.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?