Przejdź do treści

Guacamole na święta. Świąteczne potrawy z wykorzystaniem awokado

guacamole na białym talerzu
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Guacamole to potrawa, która nie wychodzi z mody. Jemy ją chętnie i to w najróżniejszych kombinacjach. Samo awokado to źródło zdrowych tłuszczy omega-3, kwasu foliowego  i szeregu innych witamin i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na organizm. Dlatego aby święta były smaczne i zdrowe, warto ten owoc dorzucić do potraw, które znajdą się na wigilijnym stole.

Obecnie święta to nie tylko karp, barszcz z uszkami, czy kompot z suszu. Coraz chętniej sięgamy po nietypowe potrawy, które są lżejsze, bogatsze w wartości odżywcze w porównaniu do tradycyjnych potraw. Awokado należy do zdrowych tłuszczy i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Dlatego przygotowaliśmy kilka przepisów, które warto wypróbować podczas zbliżających się świąt.

Majonez z awokado

majonez z awokado w miseczce w groszki

źródło: iStock

Składniki na pół szklanki majonezu:

  • 1 duże, bardzo miękkie awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Awokado obrać, wyjąć pestkę i sam miąższ wrzucić do blendera. Dodać resztę składników i mielić, aż konsystencja będzie kremowa. Przechowywać w  lodówce do 3 dni. Po tym czasie majonez może ściemnieć. Warto wykorzystać go jako alternatywa dla tradycyjnego majonezu do warzywnej sałatki lub do śledzi.

Choinki  guacamole

źródło: Betty Cooker Kitchen

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • sok z 1 limonki
  •  1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej cebuli (małej)
  • kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez)
  • garść świeżej kolendry ( może być też suszona w liściach)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 chlebki pita
  • paczka solonych paluszków
  • 1 drobno posiekana papryka

Sposób przygotowania:

Przygotować dodatki: utrzeć ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżką, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieść owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki). Dodać czosnek, cebulkę, papryczkę (dodawać stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Pokroić chleb pita na trójkąty ( tak jak kroi się pizzę), wbić u podstawy trójkątów paluszki,  tak by tworzyły pień choinki, napite nałożyć guacamole i ułożyć z posiekanej papryki wzór łańcucha.

Zupa krem z awokado

zupa krem z awokado i kukurydzy

źródło: iStock

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 4 dag masła
  • 40 dag kukurydzy z puszki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 12 proc
  • 5 dag sera typu feta
  • 4 gałązki kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szalotki obrać i drobno poszatkować. Papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić i pozbawić nasionek. Strąk pokroić w cienkie krążki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić na nie szalotkę. Przesmażyć na jasnozłoty kolor. Kukurydzę odsączyć z zalewy i kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę ziaren wsypać do naczynia z przesmażoną szalotką. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Wlać bulion warzywny. Wsypać po szczypcie soli oraz pieprzu, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Awokado pozbawić pestki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Zupę zdjąć z ognia, wrzucić awokado, dolać śmietany i zmiksować. Ponownie ustawić na kuchence i podgrzać. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdobić odłożonymi ziarnami kukurydzy.

Wegańskie potrawy wigiljne

Tatar ze śledzia z awokado

tatar ze śledzia w czarnym naczyniu

źródło: Moje Bistro

Składniki:

  • 50 g śledzia (5 średniej wielkości śledzi)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 jabłka obranego ze skórki
  • 1 i 1/2 łyżki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka majonezu (można zamiast tego dodać oliwę i żółtko)
  • 1 dojrzałe awokado
  • kiełki do podania

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie bardzo drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekać cebulę i kapary oraz starte na tarce jabłko. Wymieszać z ketchupem, majonezem, musztardą, octem i doprawić pieprzem. Awokado pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać.

Przepis pochodzi z bloga Moje Bistro.

Serniczki na zimno z awokado

serniczki na zimno z awokado

źródło: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.blogspot.com

Składniki na spód (na 2 serniczki)

– 50 g płatków owsianych
– 1 łyżeczki kakao
– 1/2 łyżeczki miodu
– 25 g oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 300 g miąższu awokado
– 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki
– sok z 1 limonki
– 30 g oleju kokosowego, roztopionego
– 35 g miodu
– 1 kiwi

Wszystkie składniki spodu sernika zmiksować w malakserze i wsypać na spód foremek o średnicy 12 cm. Wyrównać spód dłonią i wstawić do lodówki, by zastygło. Składniki górnej warstwy (poza kiwi) zmiksować na jednolitą masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki lub miodu. Wlewamy masę na owsiany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy plastrami kiwi i podajemy schłodzone.

Pudding z awokado i kakao

pudding z awokado w szklankach

źródło: iStock

Składniki na ok. 5 osób:

  • 3 duże dojrzałe awokado (obrane i bez pestek)
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2-3 miękkie daktyle bez pestek (jeśli są suszone, zalać je wcześniej wrzątkiem na ok. 30 min)
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • szczypta soli morskiej np. gruboziarnistej
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do blendera i zmiksować. Przełożyć masę  do salaterek lub szklanek i posypać orzechami na wierzchu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol