Przejdź do treści

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów. Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Majonez wegański pojawił się już na półkach wielu sklepów, można jednak z łatwością przygotować go także w domu. Chcesz się dowiedzieć, jak zrobić swój własny majonez bez żółtek jaj? Podrzucamy wam nasz ulubiony sposób na majonez wegański z mleka sojowego. Weganie już nie muszą ograniczać się do przepisów na sałatki wegetariańskie bez majonezu!

Jak zrobić majonez wegański?

Produkcja klasycznego majonezu opiera się na łączeniu oleju z żółtkiem jaja, dodatkami i przyprawami. Jak robią to wegeludzie? Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów, jednak najłatwiejszym i najbardziej efektownym jest ten na bazie mleka sojowego i oleju.

Prosty proces emulgacji, czyli łączenia dwóch fazwodnej (mleko sojowe) oraz oleistej (łagodny w smaku olej) ‒ pozwala na uzyskanie gęstego sosu, który autentycznie przypomina ten jajeczny. Serio! Sojowy majonez najlepiej emulguje i ubija się w blenderze kielichowym i jest to najlepszy sposób na jego przyrządzenie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak smakuje majonez wegański?

Spotkałem się z wieloma opiniami, że majonez sojowy (na bazie mleka sojowego) jest nawet smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego, a najlepszym tego potwierdzeniem jest mój tato, który już nie wyobraża już sobie świątecznej sałatki na zwykłym, sklepowym majonezie ze słoika. Mleko sojowe pełni w majonezie wegańskim pełni funkcję żółtek jaj. Inną wersję wegetariańskiego majonezu można przygotować wykorzystując zamiast niego np. aquafabę (zalewę z puszki po cieciorce lub wodę, w której gotowałyście namoczoną ciecierzycę).

Jajeczny posmak (który jednak wcale w majonezie nie ma dominować!) uzyskasz, dodając odrobinę czarnej soli. Dokładniej nazywa się ona „kala namak” i kupisz ją w sklepach z żywnością orientalną. Dla dodatkowego, dość charakterystycznego smaku „umami” użyj płatków drożdżowych, które kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli brakuje ci lekko żółtawego koloru, dodaj szczypty kurkumy. Proste? No to kręcimy!

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na majonez wegański

Wegański majonez sojowy – smaczniejszy od tradycyjnego. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na jeden słoik około 300 ml):

  • niewiele ponad ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • około ¾ szklanki oleju z pestek winogron, ryżowego bądź rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy (jeśli lubisz ‒ dodaj więcej)
  • 1 łyżka octu winnego bądź jabłkowego
  • 2‒3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • szczypta soli, czarnej soli oraz pieprz

By przygotować wariację majonezową w postaci sosu czosnkowego: dodatkowo 1‒2 łyżeczki otartego czosnku, cebulka dymka

Przygotowanie:

Mleko sojowe, ocet, musztardę i przyprawy wraz z płatkami drożdżowymi umieść w blenderze i miksuj około 5 minut, aż wszystko dobrze się połączy, a płyn napowietrzni. Na wysokich obrotach blendera dodawaj cieniutkim strumieniem olej przez otwór blendera bądź szczelinę między pokrywką a kielichem. Rzadka masa zacznie gęstnieć i będzie to znak, że można zwolnić obroty, ale nadal dodawaj oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W tym przepisie na majonez wegański najważniejszy jest proces powolnego dodawania oleju do miksowanego mleka sojowego ‒ to właśnie proces emulgacji. Majonez przełóż do lodówki i trzymaj w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni.

Aby przygotować sos czosnkowy, do powstałego majonezu wegańskiego dodaj starty czosnek oraz cebulkę dymkę i dopraw dodatkowo do smaku.


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×