Przejdź do treści

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.
Źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Sól jest zdrowa i niezbędna organizmowi, dopóki z nią nie przesadzisz. A przeholować nietrudno, bo dzienna zalecana dawka to maksymalnie 1 łyżeczka tej przyprawy. Jednak nadmiar soli w organizmie możesz zneutralizować.

Polacy przy jedzeniu nie rozstają się z solniczkami. Według danych Instytutu Żywności i Żywienia zjadamy dwa razy więcej soli niż wynosi dzienna dawka zalecana przez WHO (maksymalnie 5 g na dobę, czyli ok. 1 łyżeczki). Jeśli i ty karmisz się obfitymi w słony smak posiłkami, jesteś na prostej drodze do wielu problemów zdrowotnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, otyłości, udarów mózgu czy osteoporozy. Co ważne, nie musisz przesalać codziennie, żeby organizm dostał w kość. Już jednorazowe spożycie dużej dawki soli ma na niego niekorzystny wpływ.

Obciąża nerki, a organizm zatrzymuje wodę – może to powodować opuchnięcia, obrzęki, zmęczenie. Do tego zwiększa się ilość krwi, a serce dostaje dodatkowy balast, z którym ciężko sobie radzi. Gdy stan ten regularnie się powtarza, nie zdziw się, jeśli na rutynowym badaniu okaże się, że masz nadciśnienie lub problemy z sercem.

Co możesz zrobić, żeby zrekompensować swojemu zdrowiu choć w pewnym stopniu negatywny wpływ nadmiaru soli?

kot w kuchni

Wypij dużo wody

Najprostsze rozwiązania zwykle są najlepsze. W tym przypadku wypicie dużej ilości wody działa niczym silna fala i wypłukuje sód z nerek.

Zjedz banana

Potas w nim zawarty według naukowców pozwala zneutralizować szkodliwe działanie soli, szczególnie jeśli chodzi o nadciśnienie. Aktualne badania dowodzą, że najkorzystniejsze jest zmniejszenie soli w diecie a zwiększenie potasu. Potas znajdziemy również w zielonych liściastych warzywach, ziemniakach, pomidorach, suszonych owocach, fasoli, grochu, soczewicy.

Wskocz na bieżnię

Słony smak potu to efekt zawartości soli. Podczas intensywnego wysiłku tracimy jej niemało. Jedno z badań pokazuje, że np. pracując przez 10 h w umiarkowanie ciepłym otoczeniu, oddajemy z potem aż 12-15 g soli. Jeśli przesoliliśmy, wycisk na bieżni będzie dobrym wyjściem.

Udaj się do specjalisty

W najgorszym przypadku błędy żywieniowe, nadmiar soli i za mała ilość płynów mogą skutkować tzw. hipernatremią, czyli stanem, gdy w organizmie mamy za duże stężenie sodu. Hipernatremia to nie przelewki, zagraża zdrowiu i życiu. Dlatego w takich sytuacjach konieczne jest leczenie. Podaje się m.in. diuretyki, czyli leki, które pomagają pozbyć się z organizmu wraz z moczem nadwyżki sodu.

Unikaj kawy i alkoholu

Nadmiar napojów z kofeiną oraz alkoholu może zaburzać równowagę elektrolitową organizmu. Jeśli masz czegoś za mało, organizm może gorzej radzić sobie z wydalaniem sodu.

Jednak przede wszystkim ważne jest ograniczanie soli na co dzień. Warto pamiętać, że najwięcej mają jej przetworzone, gotowe produkty i posiłki w restauracjach. Sól znajdziesz także w słodyczach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Jodek potasu – cenna profilaktyka czy niebezpieczna praktyka? Rozwiewamy wątpliwości

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Deser z cynamonem

Cynamon – dlaczego warto dodawać go do deserów? 

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Kmin rzymski w słoiku

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków