Przejdź do treści

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.
Źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenna pasta kanapkowa
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Sól jest zdrowa i niezbędna organizmowi, dopóki z nią nie przesadzisz. A przeholować nietrudno, bo dzienna zalecana dawka to maksymalnie 1 łyżeczka tej przyprawy. Jednak nadmiar soli w organizmie możesz zneutralizować.

Polacy przy jedzeniu nie rozstają się z solniczkami. Według danych Instytutu Żywności i Żywienia zjadamy dwa razy więcej soli niż wynosi dzienna dawka zalecana przez WHO (maksymalnie 5 g na dobę, czyli ok. 1 łyżeczki). Jeśli i ty karmisz się obfitymi w słony smak posiłkami, jesteś na prostej drodze do wielu problemów zdrowotnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, otyłości, udarów mózgu czy osteoporozy. Co ważne, nie musisz przesalać codziennie, żeby organizm dostał w kość. Już jednorazowe spożycie dużej dawki soli ma na niego niekorzystny wpływ.

Obciąża nerki, a organizm zatrzymuje wodę – może to powodować opuchnięcia, obrzęki, zmęczenie. Do tego zwiększa się ilość krwi, a serce dostaje dodatkowy balast, z którym ciężko sobie radzi. Gdy stan ten regularnie się powtarza, nie zdziw się, jeśli na rutynowym badaniu okaże się, że masz nadciśnienie lub problemy z sercem.

Co możesz zrobić, żeby zrekompensować swojemu zdrowiu choć w pewnym stopniu negatywny wpływ nadmiaru soli?

kot w kuchni

Wypij dużo wody

Najprostsze rozwiązania zwykle są najlepsze. W tym przypadku wypicie dużej ilości wody działa niczym silna fala i wypłukuje sód z nerek.

Zjedz banana

Potas w nim zawarty według naukowców pozwala zneutralizować szkodliwe działanie soli, szczególnie jeśli chodzi o nadciśnienie. Aktualne badania dowodzą, że najkorzystniejsze jest zmniejszenie soli w diecie a zwiększenie potasu. Potas znajdziemy również w zielonych liściastych warzywach, ziemniakach, pomidorach, suszonych owocach, fasoli, grochu, soczewicy.

Wskocz na bieżnię

Słony smak potu to efekt zawartości soli. Podczas intensywnego wysiłku tracimy jej niemało. Jedno z badań pokazuje, że np. pracując przez 10 h w umiarkowanie ciepłym otoczeniu, oddajemy z potem aż 12-15 g soli. Jeśli przesoliliśmy, wycisk na bieżni będzie dobrym wyjściem.

Udaj się do specjalisty

W najgorszym przypadku błędy żywieniowe, nadmiar soli i za mała ilość płynów mogą skutkować tzw. hipernatremią, czyli stanem, gdy w organizmie mamy za duże stężenie sodu. Hipernatremia to nie przelewki, zagraża zdrowiu i życiu. Dlatego w takich sytuacjach konieczne jest leczenie. Podaje się m.in. diuretyki, czyli leki, które pomagają pozbyć się z organizmu wraz z moczem nadwyżki sodu.

Unikaj kawy i alkoholu

Nadmiar napojów z kofeiną oraz alkoholu może zaburzać równowagę elektrolitową organizmu. Jeśli masz czegoś za mało, organizm może gorzej radzić sobie z wydalaniem sodu.

Jednak przede wszystkim ważne jest ograniczanie soli na co dzień. Warto pamiętać, że najwięcej mają jej przetworzone, gotowe produkty i posiłki w restauracjach. Sól znajdziesz także w słodyczach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?