3 min.
Dekorowanie świątecznych wypieków jest cudowną tradycją. Zaangażujmy dzieci w pomoc, bo to przede wszystkim dobra zabawa! My postanowiłyśmy w tym roku przetestować nowy przepis i zamiast typowych pierniczków zrobiłyśmy super kruche i mocno cynamonowe ciasteczka.
Spis treści
Cynamon – właściwości
Nasze ciasteczka wyróżnia intensywny zapach i smak cynamonu. Cynamon nie jest zwykłą przyprawą. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia. Jest bakteriobójczy, przeciwgrzybiczny i przeciwpasożytniczy. Wspomaga odchudzanie, bo zawiera pobudzający trawienie błonnik. Ma dobry wpływ na wygląd skóry. Jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. Wspomaga pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Prócz cynamonu dodaliśmy też korzennych przypraw, które sprawią, że w waszej kuchni jeszcze przez długi czas będzie pachniało świętami. Wyszliśmy z założenia, że jak szaleć, to właśnie teraz, więc oprócz klasycznego lukru z białek do dekoracji wykorzystaliśmy jadalny brokat, orzechy i żurawinę. Ciasteczka można też posypać tylko cukrem pudrem albo oblać rozpuszczoną czekoladą. Bez dodatków też są pyszne!
Świąteczne ciasteczka cynamonowe – składniki
(na 10-14 średniej wielkości ciasteczek):
- 1,5-2 płaskie łyżki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki kardamonu,
- 250 g mąki orkiszowej plus do posypywania ciasta przy wałkowaniu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 130 g schłodzonego masła.
Do ozdoby:
- 1 białko,
- 100 g cukru pudru,
- orzechy,
- żurawina,
- inne ozdoby według gustu.
Świąteczne ciasteczka cynamonowe – przygotowanie
Dzień wcześniej do miski wrzuć wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto pokrój na 3 części. Rozwałkuj ciasto na mniej więcej 0,5 cm grubości, cały czas podsypuj je mąką, aby nie przykleiło się do blatu. Wycinaj foremkami do ciasteczek i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj całe ciasto. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Ciastka piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią i stwardnieją. Odkładaj na kratkę, by dobrze wystygły.
alt=”przepis-na-cynamonowe-ciasteczka” />
Zdjęcie: masz.talerz
Aby przygotować lukier, do miksera wrzuć białko. Ubijaj je przez mniej więcej 10 sekund na średniej mocy obrotach i powoli dodawaj cukier puder. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego albo do małej foliowej torebki. Zawiń mocno, aby pozbyć się powietrza, i odetnij końcówkę torebki. Dekoruj ciasteczka lukrem.
Zdjęcie: masz.talerz
Zanim zastygnie, przyklej do niego ozdoby.
Zdjęcie: masz.talerz
Takie ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku albo powieś na choince. Dziurki na sznurek najlepiej zrobić od razu po wyciągnięciu ciastek z pieca.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Poleć go innym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022