Przejdź do treści

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dekorowanie świątecznych wypieków jest cudowną tradycją. Zaangażujmy dzieci w pomoc, bo to przede wszystkim dobra zabawa! My postanowiłyśmy w tym roku przetestować nowy przepis i zamiast typowych pierniczków zrobiłyśmy super kruche i mocno cynamonowe ciasteczka.

Cynamon – właściwości

Nasze ciasteczka wyróżnia intensywny zapach i smak cynamonu. Cynamon nie jest zwykłą przyprawą. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia. Jest bakteriobójczy, przeciwgrzybiczny i przeciwpasożytniczy. Wspomaga odchudzanie, bo zawiera pobudzający trawienie błonnik. Ma dobry wpływ na wygląd skóry. Jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. Wspomaga pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Wigilijny makowiec dla wybrednych

Prócz cynamonu dodaliśmy też korzennych przypraw, które sprawią, że w waszej kuchni jeszcze przez długi czas będzie pachniało świętami. Wyszliśmy z założenia, że jak szaleć, to właśnie teraz, więc oprócz klasycznego lukru z białek do dekoracji wykorzystaliśmy jadalny brokat, orzechy i żurawinę. Ciasteczka można też posypać tylko cukrem pudrem albo oblać rozpuszczoną czekoladą. Bez dodatków też są pyszne!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe – składniki

(na 10-14 średniej wielkości ciasteczek):

  • 1,5-2 płaskie łyżki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • 250 g mąki orkiszowej plus do posypywania ciasta przy wałkowaniu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 130 g schłodzonego masła.

Do ozdoby:

  • 1 białko,
  • 100 g cukru pudru,
  • orzechy,
  • żurawina,
  • inne ozdoby według gustu.

Świąteczne ciasteczka cynamonowe – przygotowanie

Dzień wcześniej do miski wrzuć wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto pokrój na 3 części. Rozwałkuj ciasto na mniej więcej 0,5 cm grubości, cały czas podsypuj je mąką, aby nie przykleiło się do blatu. Wycinaj foremkami do ciasteczek i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj całe ciasto. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Ciastka piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią i stwardnieją. Odkładaj na kratkę, by dobrze wystygły.

alt=”przepis-na-cynamonowe-ciasteczka” />

Zdjęcie: masz.talerz

Aby przygotować lukier, do miksera wrzuć białko. Ubijaj je przez mniej więcej 10 sekund na średniej mocy obrotach i powoli dodawaj cukier puder. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego albo do małej foliowej torebki. Zawiń mocno, aby pozbyć się powietrza, i odetnij końcówkę torebki. Dekoruj ciasteczka lukrem. 

przepis-na-cynamonowe-ciastka

Zdjęcie: masz.talerz

Zanim zastygnie, przyklej do niego ozdoby.

ciasteczka-cynamonowe

Zdjęcie: masz.talerz

Takie ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku albo powieś na choince. Dziurki na sznurek najlepiej zrobić od razu po wyciągnięciu ciastek z pieca.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

Ciasto bezglutenowe na święta – pomysły i przepisy na ciasta bez mąki

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki / istock

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Składniki na chleb w słoiku

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

×