3 min.
Najnowsze
20.04.2021
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Dekorowanie świątecznych wypieków jest cudowną tradycją. Zaangażujmy dzieci w pomoc, bo to przede wszystkim dobra zabawa! My postanowiłyśmy w tym roku przetestować nowy przepis i zamiast typowych pierniczków zrobiłyśmy super kruche i mocno cynamonowe ciasteczka.
Spis treści
Cynamon – właściwości
Nasze ciasteczka wyróżnia intensywny zapach i smak cynamonu. Cynamon nie jest zwykłą przyprawą. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia. Jest bakteriobójczy, przeciwgrzybiczny i przeciwpasożytniczy. Wspomaga odchudzanie, bo zawiera pobudzający trawienie błonnik. Ma dobry wpływ na wygląd skóry. Jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. Wspomaga pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn.
Prócz cynamonu dodaliśmy też korzennych przypraw, które sprawią, że w waszej kuchni jeszcze przez długi czas będzie pachniało świętami. Wyszliśmy z założenia, że jak szaleć, to właśnie teraz, więc oprócz klasycznego lukru z białek do dekoracji wykorzystaliśmy jadalny brokat, orzechy i żurawinę. Ciasteczka można też posypać tylko cukrem pudrem albo oblać rozpuszczoną czekoladą. Bez dodatków też są pyszne!
Świąteczne ciasteczka cynamonowe – składniki
(na 10-14 średniej wielkości ciasteczek):
– 1,5-2 płaskie łyżki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki kardamonu
– 250 g mąki orkiszowej plus do posypywania ciasta przy wałkowaniu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki ksylitolu
– 130 g schłodzonego masła
Do ozdoby:
– 1 białko
– 100 g cukru pudru
– orzechy
– żurawina
– inne ozdoby według gustu
Świąteczne ciasteczka cynamonowe – przygotowanie
Dzień wcześniej do miski wrzuć wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto pokrój na 3 części. Rozwałkuj ciasto na mniej więcej 0,5 cm grubości, cały czas podsypuj je mąką, aby nie przykleiło się do blatu. Wycinaj foremkami do ciasteczek i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj całe ciasto. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Ciastka piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią i stwardnieją. Odkładaj na kratkę, by dobrze wystygły.
Zdjęcie: masz.talerz
Aby przygotować lukier, do miksera wrzuć białko. Ubijaj je przez mniej więcej 10 sekund na średniej mocy obrotach i powoli dodawaj cukier puder. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego albo do małej foliowej torebki. Zawiń mocno, aby pozbyć się powietrza, i odetnij końcówkę torebki. Dekoruj ciasteczka lukrem.
Zdjęcie: masz.talerz
Zanim zastygnie, przyklej do niego ozdoby.
Zdjęcie: masz.talerz
Takie ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku albo powieś na choince. Dziurki na sznurek najlepiej zrobić od razu po wyciągnięciu ciastek z pieca.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Poleć go innym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

21.04.2021
Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021