Przejdź do treści

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Dekorowanie świątecznych wypieków jest cudowną tradycją. Zaangażujmy dzieci w pomoc, bo to przede wszystkim dobra zabawa! My postanowiłyśmy w tym roku przetestować nowy przepis i zamiast typowych pierniczków zrobiłyśmy super kruche i mocno cynamonowe ciasteczka.

Cynamon – właściwości

Nasze ciasteczka wyróżnia intensywny zapach i smak cynamonu. Cynamon nie jest zwykłą przyprawą. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia. Jest bakteriobójczy, przeciwgrzybiczny i przeciwpasożytniczy. Wspomaga odchudzanie, bo zawiera pobudzający trawienie błonnik. Ma dobry wpływ na wygląd skóry. Jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. Wspomaga pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn.

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Prócz cynamonu dodaliśmy też korzennych przypraw, które sprawią, że w waszej kuchni jeszcze przez długi czas będzie pachniało świętami. Wyszliśmy z założenia, że jak szaleć, to właśnie teraz, więc oprócz klasycznego lukru z białek do dekoracji wykorzystaliśmy jadalny brokat, orzechy i żurawinę. Ciasteczka można też posypać tylko cukrem pudrem albo oblać rozpuszczoną czekoladą. Bez dodatków też są pyszne!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe – składniki

(na 10-14 średniej wielkości ciasteczek):

– 1,5-2 płaskie łyżki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki kardamonu
– 250 g mąki orkiszowej plus do posypywania ciasta przy wałkowaniu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki ksylitolu
– 130 g schłodzonego masła

Do ozdoby:

– 1 białko
– 100 g cukru pudru
– orzechy
– żurawina
– inne ozdoby według gustu

Świąteczne ciasteczka cynamonowe – przygotowanie

Dzień wcześniej do miski wrzuć wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto pokrój na 3 części. Rozwałkuj ciasto na mniej więcej 0,5 cm grubości, cały czas podsypuj je mąką, aby nie przykleiło się do blatu. Wycinaj foremkami do ciasteczek i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj całe ciasto. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Ciastka piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią i stwardnieją. Odkładaj na kratkę, by dobrze wystygły.

przepis-na-cynamonowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Aby przygotować lukier, do miksera wrzuć białko. Ubijaj je przez mniej więcej 10 sekund na średniej mocy obrotach i powoli dodawaj cukier puder. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego albo do małej foliowej torebki. Zawiń mocno, aby pozbyć się powietrza, i odetnij końcówkę torebki. Dekoruj ciasteczka lukrem. 

przepis-na-cynamonowe-ciastka

Zdjęcie: masz.talerz

Zanim zastygnie, przyklej do niego ozdoby.

ciasteczka-cynamonowe

Zdjęcie: masz.talerz

Takie ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku albo powieś na choince. Dziurki na sznurek najlepiej zrobić od razu po wyciągnięciu ciastek z pieca.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?