Przejdź do treści

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Uzależnienie od słodyczy ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Może powodować szereg chorób, takich jak: cukrzyca czy otyłość. Swój cukrowy detoks warto rozpocząć od zdrowych zamienników, np. daktyli lub banana.

Na początku warto nauczyć się odróżniać zdrowsze zamienniki tradycyjnych słodkości od tych, które tylko takie udają. Ja jestem zwolenniczką domowych wyrobów. Wtedy mam wszystko pod kontrolą i na sto procent wiem, co siedzi w środku upragnionego ciastka. Podzielę się z wami moimi patentami na tuningowanie tradycyjnych słodyczy.

Co zamiast cukru?

Ja wybieram daktyle. Namaczam odpowiednią ilość w mleku roślinnym lub wodzie, aż zmiękną, blenduję i dodaję do deseru. Nadają się do tego również  suszone śliwki czy rodzynki, ale pamiętajcie, że mają charakterystyczny smak. Rozgnieciony widelcem banan też świetnie zastępuje tradycyjny cukier. A brązowy cukier? Niekoniecznie. Cukier to cukier. Producenci prześcigają się w zachwalaniu cukru trzcinowego jako zdrowszego, ponieważ znajdziemy w nim więcej składników mineralnych, żelaza, wapnia, magnezu. To teraz wyobraźcie sobie, że robicie ciasto i wsypujecie tam szklankę cukru brązowego (150 g). To prawie 600 kcal. Takiej ilości kalorii nie zrekompensują nawet minerały. Poza tym nie zawsze kolor brązowego cukru jest w 100% naturalny. Czasem to po prostu barwnik. W suszonych owocach czy bananach mamy więcej witamin i minerałów, a dodatkowo niezłą dawkę błonnika i oczywiście mniej kalorii dlatego warto na nie zamienić tradycyjne słodzidła.

Co jeszcze możecie wybrać zamiast białego cukru? Ksylitol i stewię. Stewia to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego, nie ma kalorii i jest o wiele słodszy od cukru, dlatego używa się go w odpowiednio mniejszych ilościach. Minusem jest, że pozostawia lekko gorzkawy posmak, co dla niektórych jest nie do przeskoczenia. Ksylitol, inaczej cukier brzozowy, ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, a dodatkowo zawiera prawie o połowę mniej kalorii. Niestety, nie należy do najtańszych…

Składniki dobrze wybrane

Co jest jeszcze ważne w wypiekach? Mąka! Bardziej niż na rodzaj zboża, z jakiego chcecie zrobić ciasto, warto zwrócić uwagę na TYP mąki, który wybieracie. Typ mąki (zawartość popiołu), czyli jej poziom oczyszczenia. Np. typ 2000 będzie bardziej pożądany niż typ 500. Im większy numerek przy typie mąki, tym ziarno podczas mielenia zostało w mniejszym stopniu oczyszczone, więcej otrąb pozostało w mące, jest ona ciemniejsza, tym samym jest w niej więcej błonnika, witamin i minerałów. Mąka pełnoziarnista, inaczej razowa, to najlepszy wybór. To ważniejszy parametr do weryfikacji niż rodzaj zboża, z jakiego mąka została uzyskana, czyli czy jest pszenna, czy np. żytnia. W ramach eksperymentu od czasu do czasu mąkę możecie zamienić na… czerwoną fasolę. Fasolowe brownie należy do moich ulubionych! Spokojnie, nawet mój tata, najbardziej sceptycznie nastawiony do moich eksperymentów w kuchni człowiek w rodzinie, nie zorientował się, że w cieście jest właśnie fasola. A wielbiciele białka będą przeszczęśliwi, że mają coś słodkiego, a dodatkowo bogatego w roślinne proteiny.

Czekolada? Gorzka 70-90%. Tyle. Nie będę się na ten temat rozpisywać. Inna czekolada nie istnieje!
No i reszta dodatków: świeże owoce, mrożone owoce, suszone owoce, pestki, nasiona, orzechy, masła orzechowe, migdałowe itp. I naprawdę nic więcej do szczęścia nie trzeba. Jako ciekawostkę możecie wykorzystać w wypiekach buraka, np. robiąc czekoladowo-buraczkowe ciasto. Burak świetnie zastąpi dodatek tłuszczu i nada wypiekom wilgotności.

Jaja można zastąpić np. na siemieniem lnianym, awokado, zblendowanym bananem, musem jabłkowym czy rozgniecionym tofu. Żeby nie podbijać zawartości tłuszczu, skorzystajcie z chudego nabiału lub roślinnych zamienników mleka czy śmietany. Zamiast czystego tłuszczu, tj. masła czy oliwy,  dodajcie zmiażdżone awokado. Dla osób niebędących na diecie roślinnej dobrym pomysłem jest także zamiana tradycyjnego tłuszczu na jogurt grecki. Zobaczcie, ile jest możliwości, żeby odchudzić słodkie wypieki!

Pierwszy etap za nami. Macie już przed sobą swoje kulinarne dzieło: oto uśmiecha się do was cała blacha fit ciasta.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Fot.: Gettyimages.com

Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami