Przejdź do treści

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

żelki
Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Koszenila w składzie produktów ukrywa się pod symbolem E120. Można ją znaleźć w słodyczach, galaretkach,  alkoholach, jogurtach i lodach. Jest barwnikiem naturalnym, jednak pozyskiwanym z oryginalnego surowca – robi się ją z wysuszonych, zmielonych czerwonych pluskwiaków.

Koszenila – czym jest ?

Koszenila jest naturalnym barwnikiem (oznaczanym na etykietach symbolem E120) powstałym po zmieleniu wysuszonych owadów – czerwców kaktusowych. Owady te z gatunku pluskwiaków są dalekimi krewnymi mszyc, a ich nazwa wzięła się stąd, że żyją na kaktusach z rodzaju opuncji. W warunkach naturalnych występują w części tropikalnej Ameryki Południowej i Meksyku. Koszenila jest bardzo trwałym barwnikiem, odpornym na działanie światła, podwyższoną temperaturę i utlenianie, dlatego zyskuje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Koszenila – jak powstaje?

Koszenilę uzyskuje się ze sproszkowanych czerwców kaktusowych, które produkują kwas karminowy, aby odstraszać drapieżniki. Barwnik uzyskiwany jest głównie z odwłoków i jaj. Kwas karminowy występuje w ilości 17-24 proc. i może być wyekstrahowany z ciała owada i jego jaj, zmieszany z solami glinu lub wapnia w celu wytworzenia barwnika karminowego. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Dzięki temu można uzyskać różne odcienie. Aby uzyskać kilogram barwnika trzeba sproszkować około 150 tys. robaków. Po wytworzeniu gotowego barwnika dodawany jest on do żywności i oznaczany na etykiecie jako koszenila, karmina lub E120.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

cynamon

Koszenila – zastosowanie

Koszenila jest ciemnoczerwonym barwnikiem, znajdującym szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Początkowo była używana do barwienia tkanin. Obecnie używa się jej przy produkcji cieni do powiek, róży czy tuszu do rzęs. Najczęściej używana jest jednak w przemyśle spożywczym. Stosuje się ja do barwienia wędlin, kiełbas, przetworów rybnych, przetworów mlecznych, napojów, galaretek, kisieli, budyni, sosów owocowych, dżemów oraz słodyczy, np. gum do żucia, lodów i ciast.

Koszenila – szkodliwość

Koszenila uznawana jest za składnik bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Jej maksymalna, bezpieczna dawka dzienna to 5mg/kg masy ciała. Spożywając ten produkt jako barwnik spożywczy trudno więc spożyć jego maksymalną dawkę. Barwnik ten, a dokładniej – zanieczyszczony ekstrakt, może powodować reakcje alergiczne u człowieka, w tym katar sienny, atak astmy czy wstrząs anafilaktyczny. Osoby cierpiące na astmę oskrzelową powinny unikać żywności z dodatkiem koszenili. Niewskazane jest również spożywanie takich produktów przez osoby uczulone na salicylany. Warto więc wybierać produkty, których kolor zawdzięczamy owocom.

Warto wiedzieć

Przytrzymaj
i odkryj

Koszenili nie należy mylić z czerwienią koszenilową (E124) – jest to syntetyczny barwnik azowy

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×