Przejdź do treści

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka
Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna
Owsianka – przepis na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na mleku?
Cytrusy – dlaczego warto je jeść?
Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Koszenila w składzie produktów ukrywa się pod symbolem E120. Można ją znaleźć w słodyczach, galaretkach,  alkoholach, jogurtach i lodach. Jest barwnikiem naturalnym, jednak pozyskiwanym z oryginalnego surowca – robi się ją z wysuszonych, zmielonych czerwonych pluskwiaków.

Koszenila – czym jest ?

Koszenila jest naturalnym barwnikiem (oznaczanym na etykietach symbolem E120) powstałym po zmieleniu wysuszonych owadów – czerwców kaktusowych. Owady te z gatunku pluskwiaków są dalekimi krewnymi mszyc, a ich nazwa wzięła się stąd, że żyją na kaktusach z rodzaju opuncji. W warunkach naturalnych występują w części tropikalnej Ameryki Południowej i Meksyku. Koszenila jest bardzo trwałym barwnikiem, odpornym na działanie światła, podwyższoną temperaturę i utlenianie, dlatego zyskuje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Koszenila – jak powstaje?

Koszenilę uzyskuje się ze sproszkowanych czerwców kaktusowych, które produkują kwas karminowy, aby odstraszać drapieżniki. Barwnik uzyskiwany jest głównie z odwłoków i jaj. Kwas karminowy występuje w ilości 17-24 proc. i może być wyekstrahowany z ciała owada i jego jaj, zmieszany z solami glinu lub wapnia w celu wytworzenia barwnika karminowego. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Dzięki temu można uzyskać różne odcienie. Aby uzyskać kilogram barwnika trzeba sproszkować około 150 tys. robaków. Po wytworzeniu gotowego barwnika dodawany jest on do żywności i oznaczany na etykiecie jako koszenila, karmina lub E120.

 

cynamon

Koszenila – zastosowanie

Koszenila jest ciemnoczerwonym barwnikiem, znajdującym szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Początkowo była używana do barwienia tkanin. Obecnie używa się jej przy produkcji cieni do powiek, róży czy tuszu do rzęs. Najczęściej używana jest jednak w przemyśle spożywczym. Stosuje się ja do barwienia wędlin, kiełbas, przetworów rybnych, przetworów mlecznych, napojów, galaretek, kisieli, budyni, sosów owocowych, dżemów oraz słodyczy, np. gum do żucia, lodów i ciast.

Koszenila – szkodliwość

Koszenila uznawana jest za składnik bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Jej maksymalna, bezpieczna dawka dzienna to 5mg/kg masy ciała. Spożywając ten produkt jako barwnik spożywczy trudno więc spożyć jego maksymalną dawkę. Barwnik ten, a dokładniej – zanieczyszczony ekstrakt, może powodować reakcje alergiczne u człowieka, w tym katar sienny, atak astmy czy wstrząs anafilaktyczny. Osoby cierpiące na astmę oskrzelową powinny unikać żywności z dodatkiem koszenili. Niewskazane jest również spożywanie takich produktów przez osoby uczulone na salicylany. Warto więc wybierać produkty, których kolor zawdzięczamy owocom.

Warto wiedzieć

Przytrzymaj
i odkryj

Koszenili nie należy mylić z czerwienią koszenilową (E124) – jest to syntetyczny barwnik azowy

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

12 przepisów na sałatki wigilijne

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać