Przejdź do treści

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

żelki
Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Koszenila w składzie produktów ukrywa się pod symbolem E120. Można ją znaleźć w słodyczach, galaretkach,  alkoholach, jogurtach i lodach. Jest barwnikiem naturalnym, jednak pozyskiwanym z oryginalnego surowca – robi się ją z wysuszonych, zmielonych czerwonych pluskwiaków.

Koszenila – czym jest ?

Koszenila jest naturalnym barwnikiem (oznaczanym na etykietach symbolem E120) powstałym po zmieleniu wysuszonych owadów – czerwców kaktusowych. Owady te z gatunku pluskwiaków są dalekimi krewnymi mszyc, a ich nazwa wzięła się stąd, że żyją na kaktusach z rodzaju opuncji. W warunkach naturalnych występują w części tropikalnej Ameryki Południowej i Meksyku. Koszenila jest bardzo trwałym barwnikiem, odpornym na działanie światła, podwyższoną temperaturę i utlenianie, dlatego zyskuje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Koszenila – jak powstaje?

Koszenilę uzyskuje się ze sproszkowanych czerwców kaktusowych, które produkują kwas karminowy, aby odstraszać drapieżniki. Barwnik uzyskiwany jest głównie z odwłoków i jaj. Kwas karminowy występuje w ilości 17-24 proc. i może być wyekstrahowany z ciała owada i jego jaj, zmieszany z solami glinu lub wapnia w celu wytworzenia barwnika karminowego. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Dzięki temu można uzyskać różne odcienie. Aby uzyskać kilogram barwnika trzeba sproszkować około 150 tys. robaków. Po wytworzeniu gotowego barwnika dodawany jest on do żywności i oznaczany na etykiecie jako koszenila, karmina lub E120.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
cynamon

Koszenila – zastosowanie

Koszenila jest ciemnoczerwonym barwnikiem, znajdującym szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Początkowo była używana do barwienia tkanin. Obecnie używa się jej przy produkcji cieni do powiek, róży czy tuszu do rzęs. Najczęściej używana jest jednak w przemyśle spożywczym. Stosuje się ja do barwienia wędlin, kiełbas, przetworów rybnych, przetworów mlecznych, napojów, galaretek, kisieli, budyni, sosów owocowych, dżemów oraz słodyczy, np. gum do żucia, lodów i ciast.

Koszenila – szkodliwość

Koszenila uznawana jest za składnik bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Jej maksymalna, bezpieczna dawka dzienna to 5mg/kg masy ciała. Spożywając ten produkt jako barwnik spożywczy trudno więc spożyć jego maksymalną dawkę. Barwnik ten, a dokładniej – zanieczyszczony ekstrakt, może powodować reakcje alergiczne u człowieka, w tym katar sienny, atak astmy czy wstrząs anafilaktyczny. Osoby cierpiące na astmę oskrzelową powinny unikać żywności z dodatkiem koszenili. Niewskazane jest również spożywanie takich produktów przez osoby uczulone na salicylany. Warto więc wybierać produkty, których kolor zawdzięczamy owocom.

Warto wiedzieć

Przytrzymaj
i odkryj

Koszenili nie należy mylić z czerwienią koszenilową (E124) – jest to syntetyczny barwnik azowy

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

×