2 min.
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Najnowsze
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
17.04.2021
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?
Trudno o lepszy pomysł na łatwe w przygotowaniu pożywne śniadanie, zdrową przekąskę czy dodatek do deserów. Przypieczona do ulubionego poziomu chrupkości, pokryta słodką glazurą z syropu klonowego mieszanka płatków owsianych i bakalii z dodatkiem startej marchewki, to smaczne źródło energii na cały dzień!
Spis treści
Domowa granola
Domowa granola to bezpieczne – wolne od substancji słodzących i niepożądanych składników – źródło błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To dzięki nim po zjedzeniu posiłku odczuwamy przypływ energii, a poczucie sytości utrzymuje się na długo po ostatnim kęsie. Stanowiące podstawę chrupiącej mikstury płatki owsiane – od lat królujące w rankingach na najzdrowsze jedzenie świata – pomagają kontrolować wagę i obniżyć poziom cholesterolu. Już 3 orzechy włoskie w miseczce granoli wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, natomiast garść nerkowców ukoi nerwy i przyczyni się do poprawy pamięci i koncentracji.
Starte kawałki marchwi wzbogacą całość nie tylko lekko słodkawym posmakiem, ale i potężną dawką przeciwutleniaczy, beta-karotenu, potasu, flawonoidów, a także kwasu foliowego i witamin z grupy B. Marchewka przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy i trawienny. Co więcej, to popularne w Polsce warzywo zapobiega starzeniu się organizmu, widocznie poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.
Energetyczna granola z marchewką
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 szklanki syropu klonowego,
- 0,5 szklanki płynnego oleju kokosowego,
- 0,5 szklanki rodzynek.
Przygotowanie:
Wymieszaj starannie wszystkie składniki granoli (poza rodzynkami) w misce. Następnie równomiernie rozłóż masę na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 30 minut, mieszając całość co 10 minut – aby uchronić całość przed przypaleniem i zadbać o to, by wszystkie składniki równo się przyrumieniły. Po wyjęciu blachy z piekarnika i przestudzeniu mieszanki dodaj rodzynki, delikatnie łącząc je z resztą składników. Po całkowitym ostudzeniu przesyp wszystko do słoików. Gotowe!
Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy – kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.
Zobacz także

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety
Udostępnij!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021