Przejdź do treści

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Trudno o lepszy pomysł na łatwe w przygotowaniu pożywne śniadanie, zdrową przekąskę czy dodatek do deserów. Przypieczona do ulubionego poziomu chrupkości, pokryta słodką glazurą z syropu klonowego mieszanka płatków owsianych i bakalii z dodatkiem startej marchewki, to smaczne źródło energii na cały dzień!

Domowa granola

Domowa granola to bezpieczne – wolne od substancji słodzących i niepożądanych składników – źródło błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To dzięki nim po zjedzeniu posiłku odczuwamy przypływ energii, a poczucie sytości utrzymuje się na długo po ostatnim kęsie. Stanowiące podstawę chrupiącej mikstury płatki owsiane – od lat królujące w rankingach na najzdrowsze jedzenie świata – pomagają kontrolować wagę i obniżyć poziom cholesterolu. Już 3 orzechy włoskie w miseczce granoli wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, natomiast garść nerkowców ukoi nerwy i przyczyni się do poprawy pamięci i koncentracji.

Starte kawałki marchwi wzbogacą całość nie tylko lekko słodkawym posmakiem, ale i potężną dawką przeciwutleniaczy, beta-karotenu, potasu, flawonoidów, a także kwasu foliowego i witamin z grupy B. Marchewka przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy i trawienny. Co więcej, to popularne w Polsce warzywo zapobiega starzeniu się organizmu, widocznie poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.

Energetyczna granola z marchewką

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka orzechów nerkowca,
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 szklanki syropu klonowego,
  • 0,5 szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • 0,5 szklanki rodzynek.

Przygotowanie:

Wymieszaj starannie wszystkie składniki granoli (poza rodzynkami) w misce. Następnie równomiernie rozłóż masę na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 30 minut, mieszając całość co 10 minut – aby uchronić całość przed przypaleniem i zadbać o to, by wszystkie składniki równo się przyrumieniły. Po wyjęciu blachy z piekarnika i przestudzeniu mieszanki dodaj rodzynki, delikatnie łącząc je z resztą składników. Po całkowitym ostudzeniu przesyp wszystko do słoików. Gotowe!

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy – kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×