Przejdź do treści

Cukier brązowy – zdrowszy od białego?

Cukier brązowy – zdrowszy od białego?
Przeważnie mamy do czynienia ze zwykłym rafinowanym białym cukrem zabarwionym karmelem. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Zupełnie bez cukru nie dajemy rady, więc, chcąc uspokoić sumienie, sięgamy po brązowy. Czy brązowy cukier faktycznie jest zdrowszy niż biały? I czy każdy brązowy cukier jest taki sam? Sprawdźmy.

Nie ma się co oszukiwać, cukier do zdrowych nie należy. Jednak otacza nas niemal z każdej strony i trudno go całkowicie wyeliminować z diety. Cukier znajdziemy nie tylko w słodyczach, ale również w napojach gazowanych (nawet tych kwaśnych w smaku), ketchupie czy musztardzie. Zdrową i modną ostatnio alternatywą wydaje się cukier brązowy. Ale nie każdy jest taki sam. Jeśli więc nie wyobrażamy sobie gorzkiej kawy czy herbaty albo mamy w domu srebrną cukiernicę po babci, którą trudno wypełnić ekologicznym syropem z agawy, warto dowiedzieć się paru rzeczy, zanim sięgniemy w sklepie po produkt z napisem „cukier brązowy”.

W hotelowych lobby barach najpierw zapanowała moda na słodziki. Goście luksusowych hoteli pogardzali białym cukrem. Gdy okazało się, że słodzik oparty jest na rakotwórczym aspartamie, w porcelanowych pojemniczkach obok białego cukru i słodzika pojawił się cukier brązowy – drogi i luksusowy. Producenci szybko wpadli na pomysł taniej produkcji ciemnego cukru, który można sprzedawać znacznie drożej niż jego biały odpowiednik. Dziś cukier brązowy znajdziemy w każdej sieciowej kawiarni. Jego kolor ma nam sugerować, że nie jest paskudnym białym produktem pozbawionym chemicznie wszystkich naturalnych składników. Tymczasem przeważnie mamy do czynienia ze zwykłym rafinowanym białym cukrem zabarwionym karmelem (ewentualnie melasą) na ciemny kolor. Notabene ten sam karmel używany jest do barwienia białego pieczywa, które udaje „zdrowsze” ciemne.

Co więc wybrać zamiast białego buraczanego cukru? Brązowy cukier trzcinowy, ale koniecznie nierafinowany. I tylko o takim będziemy dalej mówić. To najmniej przetworzony cukier, z którego nie usuwa się melasy (biały cukier zostaje poddany dodatkowo procesowi rafinacji). Dzięki temu zostaje w nim nieco minerałów i pierwiastków, takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy witaminy z grupy B. Ale nie łudźmy się, że taki nierafinowany brązowy cukier będzie wartościowym źródłem tych substancji odżywczych. To są raczej śladowe ilości, a nie dzienne zapotrzebowanie.

Aby nie nabrać się na podróbkę brązowego cukru, wybierzmy typ demerara albo muscovado. Oba są importowane głównie z Mauritiusa. Demerara jest bardziej suchy, koloru jasnobrązowego i najlepiej będzie pasować do babcinej cukiernicy. Z kolei muscovado jest znacznie ciemniejszy, bardziej wilgotny i czuć w nim wyraźny aromat melasy. Nadaje się świetnie do wypieków czy słodzenia konfitur (żelfixy i inne zagęszczające cukry już nie będą potrzebne).

Brązowy cukier jest więc tylko odrobinę zdrowszy od białego. Za tym pierwszym przemawia też brak procesu rafinacji, a więc mniejszy wpływ na środowisko naturalne poprzez prostszy proces produkcji. Niestety, oba zawierają tyle samo kalorii i tak samo szkodzą w nadmiarze, ale mała łyżeczka do włoskiego espresso potrafi (choć przez chwilę) osłodzić nam życie. Jeśli jednak zdecydujemy się radykalnie pozbyć cukru z kuchni, to zarówno biały, jak i brązowy zawsze możemy wykorzystać do przygotowania domowego peelingu do ciała.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?