Przejdź do treści

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Rabarbar doskonale nadaje się do wypieków. Olej kokosowy, pełnoziarnista mąka i płatki owsiane – oto, co będzie podstawą naszego fit ciasta. Zdrowo, wegańsko i wiosennie!

Rabarbar – warzywo pełne zdrowia

Rabarbar, mimo że zazwyczaj jedzony właśnie na słodko, to nie owoc, ale warzywo z rodziny rdestowatych. Wybierając łodygi, pamiętajmy, że im bardziej czerwone, tym słodsze w smaku.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E. Zawiera także duże ilości potasu, sód, żelazo oraz beta-karoten. Jest niskokaloryczny, bo 100 g zawiera jedynie 20 kcal i dostarcza sporej ilości błonnika, który wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.

Nie powinno się jednak spożywać go w zbyt dużych ilościach, gdyż zawiera kwas szczawiowy, który utrudnia przyswajanie wapnia. Powinny więc uważać na niego kobiety w ciąży, a także osoby chore na nerki i reumatyzm.

Przepis na wegańskie kruche ciasto z rabarbarem

Teraz, kiedy rabarbar znów pojawił się w sprzedaży, warto skusić się na wykorzystanie go do ciasta. Zamiast tradycyjnego kruchego na bazie masła, przygotujmy jego wegańską i znacznie zdrowszą wersję. Smakuje pysznie!

Wegańskie kruche ciasto z rabarbarem – składniki

(porcja na formę o wymiarach 23×35 cm):

  • 100 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 200 g płatków wsianych
  • 6 łyżek mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • ok. 700 g rabarbaru
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić wegańskie kruche ciasto z rabarbarem

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i wykładamy formę papierem do pieczenia. Mąkę miksujemy z płatkami owsianymi. Dodajemy olej kokosowy i cukier. Łączymy z mąką i płatkami ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dodajemy mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno konsystencją przypominać kruszonkę. Wysypujemy połowę ciasta i dociskając do dna, formujemy spód.

Rabarbar myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy równomiernie na spodzie. Posypujemy resztą ciasta.  Pieczemy przez 30-35 minut.


Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kotlety jaglane z pieczarkami

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol