Przejdź do treści

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

To idealny pomysł na pożegnanie lata. Kruchy spód, zwarta druga warstwa i lekka niczym chmurka trzecia. Na samym szczycie znalazło się miejsce na śliwki zerwane prosto z drzewa i wiórki czekoladowe. Według nas jest mało deserów smaczniejszych od tej tarty!

Najbardziej wyczuwalne w tarcie jest kakao. Najlepiej sięgać po to surowe, niesłodzone i najwyższej jakości. Kakao zyskało popularność dzięki temu, że wyrabia się z niego czekoladę. Jednak nie wykorzystuje się go w kuchni tylko jako wyjątkowego surowca, ale też ze względu na wartości odżywcze i działanie lecznicze. Jest znane dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Kakao wspiera pracę mózgu, sprzyja koncentracji i pamięci. Pomaga zapobiegać schorzeniom takim jak cukrzyca, kamica nerkowa, udar mózgu, nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość witaminy K, B6, E i kwasu foliowego. Jest bogate również w magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas oraz sód. Wspominając o właściwościach kakao, nie można zapomnieć o tym, że poprawia humor, łagodzi stres, dodaje energii i podobno działa niczym afrodyzjak.

Nasza tarta nie zawiera cukru i produktów odzwierzęcych, syci i powstaje bez użycia piekarnika. Oraz oczywiście smakuje genialnie!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami

Wegańska tarta czekoladowa

Wegańska tarta czekoladowa / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

Spód:

– 300 g orzechów ziemnych
– 17 sztuk daktyli

Druga warstwa:

– 200 g orzechów nerkowca
– 50 g surowego kakao
– 100 g oleju kokosowego
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– ok. 60 ml wody

Trzecia warstwa:

– stała cześć mleczka kokosowego z dwóch puszek
– 1 łyżka ksylitolu
– kilka śliwek
– 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej orzechy nerkowca wodą, tak aby w całości były zakryte. Im dłużej tak odstaną, tym łatwiej się zmiksują (najlepiej ok. 12 godzin). Zacznij od przygotowania spodu tarty. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na bok, aż staną się zupełnie miękkie.

weganska-tarta-czekoladowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Daktyle odcedź i rozgnieć na puree. Połącz z orzechami. Uzyskaną masą wyłóż foremkę do pieczenia o wymiarach ok. 11×35 cm. Wstaw do zamrażarki.

tarta-czekoladowa-weganska

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odcedź nerkowce, wrzuć do miksera i blenduj tak długo, aż powstanie drobna papka. Dodaj resztę składników i całość zmiksuj na gładki krem. Przełóż na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny albo do zamrażarki na ok. godzinę.

tarta-czekoladowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gęstą warstwę mleczka kokosowego przełóż do miksera, dodaj ksylitol i krótko zmiksuj. Przełóż na wierzch ciasta.

wegan-tarta-czekoladowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp owocami i wiórkami ze startej na tarce czekolady. Wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny. Przechowuj w lodówce.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Kotlety jaglane z pieczarkami

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?