Przejdź do treści

Co to jest laktoza? Czy produkty bez laktozy są zdrowsze?

Mleko bez laktozy
Czym jest laktoza? Zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Co to jest laktoza i dlaczego tak często słyszymy o kolejnych osobach, które rezygnują z jej spożywania? W pracy wiele koleżanek pije kawę z mlekiem bez laktozy lub je jogurt bez laktozy, mówiąc, że po nim czują się lepiej. Ale co im właściwie dolega i czy laktoza w mleku naprawdę może zaszkodzić? Czy nietolerancja laktozy jest tak częstym schorzeniem, czy jednak popadamy w trend żywieniowy zakładający, że produkty zawierające laktozę to samo zło? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, napisała na swoim profilu na Instagramie dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska.

Co to jest laktoza?

Laktoza jest cukrem zawartym naturalnie w mleku i innych produktach mlecznych. Cząsteczka tego dwucukru, aby mogła zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym, musi zostać rozłożona na mniejsze części – cząsteczkę glukozy i cząsteczkę galaktozy. Żeby doszło do takiego rozpadu laktozy w jelitach potrzebny jest enzym – laktaza. U osób u których enzym ten nie jest wytwarzany w wystarczającej ilości po spożyciu laktozy w mleku lub innych produktach mlecznych z laktozą może dochodzić do problemów jelitowych. Taki stan nazywamy nietolerancją laktozy.

Co zawiera laktozę? Znajdziemy ją w produktach, takich jak:

  • mleko,
  • kefir,
  • jogurt,
  • maślanka,
  • sery,
  • lody,
  • śmietana,
  • a także w produktach, do których produkty mleczne dodawano podczas ich wytwarzania: chlebie, w sosach i zupkach instant, słodyczach.

Laktoza jest również składnikiem wielu leków, dlatego cierpiąc na jej nietolerancję, warto w sposób szczególny zwrócić uwagę na etykietę preparatu.

Zawartość laktozy w produktach mlecznych jest różna – laktozy naturalnie więcej jest w mleku, a mniej w fermentowanych produktach mlecznych (np. jogurcie, kefirze, maślance).

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Do wytwarzania produktów bez laktozy stosuje się dodatek enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny na łatwostrawną glukozę i galaktozę.

Wiele osób ciekawi, dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie. Dzieje się tak ponieważ smak cukrów, do których laktozę rozkłada się w procesie produkcji produktów bez laktozy jest słodszy niż smak samej laktozy.

Sam proces rozkładania laktozy nie wpływa na zmianę jego kaloryczności.Odchudzanie nie jest więc dobrym powodem do tego, żeby wybierać produkty bez laktozy.

Wyższy natomiast może być indeks glikemiczny produktów bez laktozy niż ich odpowiedników zawierających ten składnik, dlatego osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny zwrócić na to szczególną uwagę.

Dlaczego wybieramy produkty bez laktozy?

Coraz częściej sięgamy po produkty bez laktozy. Obecność mleka czy jogurtów bez laktozy stało się normą na półkach nawet w niewielkich sklepach spożywczych. Jedni wybierają nabiał bez laktozy z konieczności związanej z nietolerancją, drudzy zaś – z mody. Instynktownie sięgamy po produkty z przekreślonym napisem „laktoza„, wierząc, że to zdrowszy, lepszy wybór. Jednak, jak potwierdza dietetyk, produkty bez laktozy nie jest to ani wybór konieczny, ani nawet korzystny, dla każdego. Zatem, kto powinien po niego sięgać? Zdecydowanie osoby mające nietolerancję laktozy.

Mleko bez laktozy cieszy się coraz większą popularnością, ale nie dla każdego jest ono wskazane. Takie mleko powinny kupować osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy (a to problem nawet co 3. Polaka). Mleko bez laktozy nie nadaje się dla osób, które mają alergię na białka mleka krowiego. Nie ma też potrzeby by pić je, gdy dobrze tolerujesz zwykłe produkty mleczne.

napisała Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk prowadząca profil na Instagramie

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Dla kogo jest mleko bez laktozy? 🐮Mleko bez laktozy cieszy się coraz większą popularnością, ale nie dla każdego jest ono wskazane. Takie mleko powinny kupować osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy (a to problem nawet co 3 Polaka). 🐮Mleko bez laktozy nie nadaje się dla osób, które mają alergię na białka mleka krowiego. Nie ma też potrzeby by pić je (bo wszyscy tak robią!), gdy dobrze tolerujesz zwykłe produkty mleczne. 🐮Mleko bez laktozy jest droższe, nawet o 0,5-1 zł za litr! Po co wyrzucać pieniądze w błoto? 👍Jednak jeśli masz nietolerancję laktozy mleko pozbawione laktozy jest dla ciebie świetnym rozwiązaniem, by znów cieszyć się kawą latte. Nie bój się, nie ma w nim żadnej chemii, bo laktoza jest rozłożona przez dokładnie ten sam enzym, który robi to w przewodzie pokarmowym (laktaza) tylko na etapie produkcji. ➡️Chcesz dowiedzieć się więcej o nietolerancji laktozy? Zajrzyj na mój blog: https://barbaradabrowska.pl/nietolerancja-laktozy-kompendium-wiedzy-objawy-diagnoza-zawartosc-w-produktach-infografika-dietetyka/ Grafika: @adamkoteckidj ❤️ #nietolerancjalaktozy #mleko #laktoza #laktaza #dietetyk #dietetykradzi #barbaradabrowska

Post udostępniony przez Barbara Dąbrowska-Górska (@barbaradabrowska.pl)

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy występuje wówczas, gdy organizm produkuje zbyt mało enzymu laktazy lub wcale jej nie wytwarza, a cukier mleczny nie jest w wystarczającym stopniu rozkładany, przez co zalega w przewodzie pokarmowym (bakterie jelitowe fermentują laktozę do gazów i kwasów) i może wywoływać objawy, z których najbardziej charakterystyczne są:

Monika Prześlakowska

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

✅Laktoza (zwana cukrem mlecznym) to dwucukier, składający się z jednej cząsteczki glukozy i galaktozy. Jej trawienie odbywa się w jelicie cienkim, pod wpływem enzymu- laktazy. ✅ Niektóre osoby mogą cierpieć na nietolerancję laktozy. Może mieć ona dwa podłoża- wynikać z całkowitego braku aktywności enzymu (bardzo rzadka postać zwana alaktazją) lub zmniejszenia aktywności (hipolaktazja). ✅ Hipolaktazja może być pierwotna (uwarunkowana autosomalnie recesywnie, ujawniająca się w wieku dojrzewania lub dorosłym) oraz wtórna (np. w chorobach jelitowych). ✅Hipolaktazja dotyczy 20-37% dorosłych. Ciekawostką jest, że w Indii, czy Wietnamie ponad 80% populacji ma problemy z trawieniem laktozy. ❌Objawy nietolerancji laktozy to: kurcze brzucha, uczucie przelewania, biegunki, czy wzdęcia po spożyciu posiłku zawierającego wspomniany wyżej dwucukier. ❌Postępowanie w tej jednostce chorobowej obejmuje: całkowitą rezygnację z produktów zawierających laktozę, ograniczenie ich lub stosowanie preparatów zawierających laktazę przed posiłkiem. ❌Należy pamiętać, że wiele osób pomimo nietolerancji jest w stanie część laktozy strawić, dlatego warto jest znaleźć swoje „ograniczenia”. ❌ Dieta eliminacyjna obejmuje rezygnację z : mleka, jogurtów, kefiru i serów białych. Uwaga: ⛔️Pamiętaj, że produkty z logiem „Bez laktozy” zwykle z tyłu posiadają dopisek, tłumaczący, że produkt ma po prostu cukru mlecznego mniej, niż „laktozowy” odpowiednik. Oznacza to, że np. po dwóch kubeczkach jogurtu „bez laktozy” możesz odczuwać objawy wspomniane wyżej. ⛔️Napis na serze żółtym „lactose free” to zwykły chwyt marketingowy. Mleko w 100g posiada około 4.5-5g cukru mlecznego, a ser żółty 0.1. Oznacza to, że „z natury” jest praktycznie pozbawiony tego dwucukru. Ktoś dotrwał do końca? Jak wam się podobał taki edukacyjny post? #fitzuzulekedukuje

Post udostępniony przez Uśmiechnij się i żyj zdrowo🌻 (@zuzanna.lipiec)

Nietolerancja może mieć dwa podłoża - wynikać z całkowitego braku aktywności enzymu lub zmniejszenia jego aktywności (hipolaktazja). Hipolaktazja może być pierwotna, uwarunkowana autosomalnie recesywnie, ujawniająca się w wieku dojrzewania lub dorosłym, oraz wtórna np. w chorobach jelitowych. Schorzenie to dotyczy 20-37 proc. dorosłych. 

Zuzanna Lipiec, studentka medycyny

Właściwości zdrowotne laktozy

Warto pamiętać, że mleko bez laktozy nie jest zdrowsze i bardziej wartościowe. Nie jest to także produkt, którego należałoby się bać, jest bezpieczny. Jest przeznaczony dla osób, które nie tolerują laktozy, ale nie chcą rezygnować z nabiału. Warto zaznaczyć, że jeżeli jesteście uczuleni na białka mleka, to produkt bezlaktozowy nie rozwiąże problemu. Nie ma w nim dwucukru, czyli laktozy, który został rozłożony do cukrów prostych, ale białka mleka jak najbardziej są.

krowa mleczna

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol