Przejdź do treści

Co to jest laktoza? Czy produkty bez laktozy są zdrowsze?

Mleko bez laktozy
Czym jest laktoza? Zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Co to jest laktoza i dlaczego tak często słyszymy o kolejnych osobach, które rezygnują z jej spożywania? W pracy wiele koleżanek pije kawę z mlekiem bez laktozy lub je jogurt bez laktozy, mówiąc, że po nim czują się lepiej. Ale co im właściwie dolega i czy laktoza w mleku naprawdę może zaszkodzić? Czy nietolerancja laktozy jest tak częstym schorzeniem, czy jednak popadamy w trend żywieniowy zakładający, że produkty zawierające laktozę to samo zło? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, napisała na swoim profilu na Instagramie dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska.

Co to jest laktoza?

Laktoza jest cukrem zawartym naturalnie w mleku i innych produktach mlecznych. Cząsteczka tego dwucukru, aby mogła zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym, musi zostać rozłożona na mniejsze części – cząsteczkę glukozy i cząsteczkę galaktozy. Żeby doszło do takiego rozpadu laktozy w jelitach potrzebny jest enzym – laktaza. U osób u których enzym ten nie jest wytwarzany w wystarczającej ilości po spożyciu laktozy w mleku lub innych produktach mlecznych z laktozą może dochodzić do problemów jelitowych. Taki stan nazywamy nietolerancją laktozy.

Co zawiera laktozę? Znajdziemy ją w produktach, takich jak:

  • mleko,
  • kefir,
  • jogurt,
  • maślanka,
  • sery,
  • lody,
  • śmietana,
  • a także w produktach, do których produkty mleczne dodawano podczas ich wytwarzania: chlebie, w sosach i zupkach instant, słodyczach.

Laktoza jest również składnikiem wielu leków, dlatego cierpiąc na jej nietolerancję, warto w sposób szczególny zwrócić uwagę na etykietę preparatu.

Zawartość laktozy w produktach mlecznych jest różna – laktozy naturalnie więcej jest w mleku, a mniej w fermentowanych produktach mlecznych (np. jogurcie, kefirze, maślance).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Do wytwarzania produktów bez laktozy stosuje się dodatek enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny na łatwostrawną glukozę i galaktozę.

Wiele osób ciekawi, dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie. Dzieje się tak ponieważ smak cukrów, do których laktozę rozkłada się w procesie produkcji produktów bez laktozy jest słodszy niż smak samej laktozy.

Sam proces rozkładania laktozy nie wpływa na zmianę jego kaloryczności.Odchudzanie nie jest więc dobrym powodem do tego, żeby wybierać produkty bez laktozy.

Wyższy natomiast może być indeks glikemiczny produktów bez laktozy niż ich odpowiedników zawierających ten składnik, dlatego osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny zwrócić na to szczególną uwagę.

Dlaczego wybieramy produkty bez laktozy?

Coraz częściej sięgamy po produkty bez laktozy. Obecność mleka czy jogurtów bez laktozy stało się normą na półkach nawet w niewielkich sklepach spożywczych. Jedni wybierają nabiał bez laktozy z konieczności związanej z nietolerancją, drudzy zaś – z mody. Instynktownie sięgamy po produkty z przekreślonym napisem „laktoza„, wierząc, że to zdrowszy, lepszy wybór. Jednak, jak potwierdza dietetyk, produkty bez laktozy nie jest to ani wybór konieczny, ani nawet korzystny, dla każdego. Zatem, kto powinien po niego sięgać? Zdecydowanie osoby mające nietolerancję laktozy.

Mleko bez laktozy cieszy się coraz większą popularnością, ale nie dla każdego jest ono wskazane. Takie mleko powinny kupować osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy (a to problem nawet co 3. Polaka). Mleko bez laktozy nie nadaje się dla osób, które mają alergię na białka mleka krowiego. Nie ma też potrzeby by pić je, gdy dobrze tolerujesz zwykłe produkty mleczne.

napisała Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk prowadząca profil na Instagramie

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Dla kogo jest mleko bez laktozy? ?Mleko bez laktozy cieszy się coraz większą popularnością, ale nie dla każdego jest ono wskazane. Takie mleko powinny kupować osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy (a to problem nawet co 3 Polaka). ?Mleko bez laktozy nie nadaje się dla osób, które mają alergię na białka mleka krowiego. Nie ma też potrzeby by pić je (bo wszyscy tak robią!), gdy dobrze tolerujesz zwykłe produkty mleczne. ?Mleko bez laktozy jest droższe, nawet o 0,5-1 zł za litr! Po co wyrzucać pieniądze w błoto? ?Jednak jeśli masz nietolerancję laktozy mleko pozbawione laktozy jest dla ciebie świetnym rozwiązaniem, by znów cieszyć się kawą latte. Nie bój się, nie ma w nim żadnej chemii, bo laktoza jest rozłożona przez dokładnie ten sam enzym, który robi to w przewodzie pokarmowym (laktaza) tylko na etapie produkcji. ➡️Chcesz dowiedzieć się więcej o nietolerancji laktozy? Zajrzyj na mój blog: https://barbaradabrowska.pl/nietolerancja-laktozy-kompendium-wiedzy-objawy-diagnoza-zawartosc-w-produktach-infografika-dietetyka/ Grafika: @adamkoteckidj ❤️ #nietolerancjalaktozy #mleko #laktoza #laktaza #dietetyk #dietetykradzi #barbaradabrowska

Post udostępniony przez Barbara Dąbrowska-Górska (@barbaradabrowska.pl)

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy występuje wówczas, gdy organizm produkuje zbyt mało enzymu laktazy lub wcale jej nie wytwarza, a cukier mleczny nie jest w wystarczającym stopniu rozkładany, przez co zalega w przewodzie pokarmowym (bakterie jelitowe fermentują laktozę do gazów i kwasów) i może wywoływać objawy, z których najbardziej charakterystyczne są:

Monika Prześlakowska

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

✅Laktoza (zwana cukrem mlecznym) to dwucukier, składający się z jednej cząsteczki glukozy i galaktozy. Jej trawienie odbywa się w jelicie cienkim, pod wpływem enzymu- laktazy. ✅ Niektóre osoby mogą cierpieć na nietolerancję laktozy. Może mieć ona dwa podłoża- wynikać z całkowitego braku aktywności enzymu (bardzo rzadka postać zwana alaktazją) lub zmniejszenia aktywności (hipolaktazja). ✅ Hipolaktazja może być pierwotna (uwarunkowana autosomalnie recesywnie, ujawniająca się w wieku dojrzewania lub dorosłym) oraz wtórna (np. w chorobach jelitowych). ✅Hipolaktazja dotyczy 20-37% dorosłych. Ciekawostką jest, że w Indii, czy Wietnamie ponad 80% populacji ma problemy z trawieniem laktozy. ❌Objawy nietolerancji laktozy to: kurcze brzucha, uczucie przelewania, biegunki, czy wzdęcia po spożyciu posiłku zawierającego wspomniany wyżej dwucukier. ❌Postępowanie w tej jednostce chorobowej obejmuje: całkowitą rezygnację z produktów zawierających laktozę, ograniczenie ich lub stosowanie preparatów zawierających laktazę przed posiłkiem. ❌Należy pamiętać, że wiele osób pomimo nietolerancji jest w stanie część laktozy strawić, dlatego warto jest znaleźć swoje „ograniczenia”. ❌ Dieta eliminacyjna obejmuje rezygnację z : mleka, jogurtów, kefiru i serów białych. Uwaga: ⛔️Pamiętaj, że produkty z logiem „Bez laktozy” zwykle z tyłu posiadają dopisek, tłumaczący, że produkt ma po prostu cukru mlecznego mniej, niż „laktozowy” odpowiednik. Oznacza to, że np. po dwóch kubeczkach jogurtu „bez laktozy” możesz odczuwać objawy wspomniane wyżej. ⛔️Napis na serze żółtym „lactose free” to zwykły chwyt marketingowy. Mleko w 100g posiada około 4.5-5g cukru mlecznego, a ser żółty 0.1. Oznacza to, że „z natury” jest praktycznie pozbawiony tego dwucukru. Ktoś dotrwał do końca? Jak wam się podobał taki edukacyjny post? #fitzuzulekedukuje

Post udostępniony przez Uśmiechnij się i żyj zdrowo? (@zuzanna.lipiec)

Nietolerancja może mieć dwa podłoża - wynikać z całkowitego braku aktywności enzymu lub zmniejszenia jego aktywności (hipolaktazja). Hipolaktazja może być pierwotna, uwarunkowana autosomalnie recesywnie, ujawniająca się w wieku dojrzewania lub dorosłym, oraz wtórna np. w chorobach jelitowych. Schorzenie to dotyczy 20-37 proc. dorosłych. 

Zuzanna Lipiec, studentka medycyny

Właściwości zdrowotne laktozy

Warto pamiętać, że mleko bez laktozy nie jest zdrowsze i bardziej wartościowe. Nie jest to także produkt, którego należałoby się bać, jest bezpieczny. Jest przeznaczony dla osób, które nie tolerują laktozy, ale nie chcą rezygnować z nabiału. Warto zaznaczyć, że jeżeli jesteście uczuleni na białka mleka, to produkt bezlaktozowy nie rozwiąże problemu. Nie ma w nim dwucukru, czyli laktozy, który został rozłożony do cukrów prostych, ale białka mleka jak najbardziej są.

krowa mleczna

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

„Czasem pacjenci decyzję o operacji podejmują z prozaicznych powodów – nie mogą wejść po schodach czy zawiązać buta”. O leczeniu otyłości olbrzymiej mówi dr Michał Duchnik

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

6 produktów, których lepiej nie jeść przed 10 rano

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×