Przejdź do treści

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Kasza jaglana z granatem
Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób - pyszną jaglankę z granatem/ Zdjęcie: Anna Sudoł/ www.grochemogarnek.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jaglanka z granatem dostarczy ci potrzebnych niedoborów i energii na cały dzień. Granat ma w sobie całe mnóstwo witamin, no i w duecie z kaszą jaglaną smakuje doskonale. Idealna na początek dnia! Zobacz przepis.

Owoc granatu

Gwarancja długowieczności, symbol płodności czy lekarstwo na wszelkie rany – to tylko niektóre określenia, które przez wieki nadawane były owocom granatu. Wtedy nikt nawet nie znał słowa „przeciwutleniacze”. To właśnie substancjom eliminującym wolne rodniki granat zawdzięcza część swoich wspaniałych właściwości – między innymi sprawdzone naukowo działanie antyrakowe oraz spowalniające proces starzenia.

Kolejne na liście składu tych wspaniałych owoców są witaminy: A, C, E, B1, B3, B6, a także wapń, potas, żelazo, cynk, miedź oraz selen. Regularnie spożywane owoce mogą pomóc przy uporczywym trądziku, obniżyć poziom cukru we krwi czy też uregulować wysokość ciśnienia tętniczego.

Owoce granatu wyróżniają nie tylko właściwości lecznicze, lecz także jego słodko-cierpki smak, który skutecznie podkręci charakter każdej potrawy. Można sięgać po orzeźwiający sok z owoców granatu, który jest dostępny w wielu delikatesach, warto jednak zwrócić uwagę, czy jest to sok 100 proc. wytworzony tylko i wyłącznie z owoców. Najprostszym sposobem jest jednak jedzenie surowych ziarenek, które znajdziemy pod grubą skórką owocu.

By wydobyć ziarenka, wystarczy przygotować miskę oraz drewnianą łyżkę. Po przekrojeniu owocu na pół, trzymając nad miską wnętrzem do dołu uderzać od góry łyżką, aż wszystkie nasionka wypadną. Teraz wystarczy przebrać ziarenka, wyławiając białe błonki (które są gorzkie i niesmaczne), przesypać do pojemniczka i dodawać do codziennej owsianki, koktajlu czy sałatki. Ziarenka przechowujcie w lodówce!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
śniadanie

Moim pomysłem na granat jest dodanie go do ulubionej kaszy jaglanej, którą staram się zjadać na śniadanie przynajmniej raz w tygodniu. Kasza jaglana zawiera dużą ilość białka i węglowodanów złożonych, jedząc ją na śniadanie, mamy więc pewność, że pozostaniemy syci przez długie godziny.

Kasza jaglana z jabłkiem i owocem granatu

Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 5-6 orzechów pekan lub włoskich,
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • ziarenka z 1/3 granatu.

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie wsypać na rozgrzaną patelnię i lekko podprażyć, aż wyparuje z niej płyn. Gdy to nastąpi, wlać na patelnię wodę, sok jabłkowy oraz sól, całość przemieszać i przykryć. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.

Na drugiej patelni podprażyć na złoto orzechy pekan, zdjąć na talerzyk.

Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i polać sokiem z cytryny (dla smaku i żeby nie ściemniało). Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić jabłka i podsmażać, aż będą złote i lekko zmiękną. Na koniec oprószyć je lekko cynamonem. Ugotowaną do miękkości kaszę wymieszać z jabłkami. Całość posypać orzechami i ziarenkami granatu.

 

Anna Sudoł – z wykształcenia informatyczka, całym sercem kucharka. Prowadzi bloga Grochem o Garnek, na którym prezentuje wegetariańskie, bardzo często bezglutenowe przepisy. Chce inspirować do zdrowej diety i gotowania w domu.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Patelnia z daniem

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Zjedz komosę na śniadanie!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

×