Przejdź do treści

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zdjęcie: Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Jabłka to nasze narodowe dobro, dostępne przez cały rok. Mają wielką moc. Skorzystaj z naszego przepisu na gryczane galette z jabłkami i kozim serem. Będzie pysznie i zdrowo.

„Ludzie dzielą się chyba tylko na tych, którzy lubią jabłka, i na tych, co nie znoszą jabłek” – pisał Marek Hłasko. No cóż, trochę tak jest. Polska jabłkami stoi, jabłka to nasz owoc narodowy i bardzo dobrze! W Anglii mawiają, że zjedzenie jednego jabłka dziennie uchroni nas przed wizytą u lekarza. Coś w tym musi być, bo jabłka to samo zdrowie. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, gdy jest na nie sezon. Są bogatym źródłem witaminy C, a także potasu i składników mineralnych. Mówi się również, że są naszym sprzymierzeńcem w walce o gładką cerę i zgrabną kibić. Oczywiście najwięcej dobroci mają jabłka surowe i nieobrane, bo to w skórce znajduje się najwięcej błonnika i pektyn, które oczyszczają nasz układ pokarmowy. Dlatego starajmy się jeść jabłka ze skórką.

Gdy tylko jabłka pojawią się na straganie, od razu myślimy o szarlotce. Nic dziwnego, to przepyszne ciasto o wielu twarzach, ale zwykle dosyć kaloryczne. Spróbujmy więc czegoś nowego. Zamiast typowej szarlotki, niech będzie rustykalna i bezglutenowa tarta. Mąka gryczana nada wspaniały, orzechowy smak, który świetnie skomponuje się z kwaskowatymi jabłkami. Kozi ser nada tarcie gładkiej struktury, a miód to wszystko osłodzi. Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy polskie odmiany jabłek. Do pieczenia świetnie sprawdzi się szara i złota reneta. Gotowi na galette? 

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem

                                                                                   Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – składniki na ciasto:

– 250 g mąki gryczanej
– 110 g schłodzonego masła
– 2 małe jajka
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1/2 łyżeczki soli morskiej

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – składniki na wierzch:

– 250 g sera koziego
– 100 g koziego twarożku
– 4 łyżki miodu spadziowego
– 5 średnich, kwaskowatych jabłek
– dwie garści orzechów włoskich
– świeży tymianek

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – przygotowanie

Mąkę gryczaną przesiej przez sito na blat, wmieszaj cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj między palcami z mąką. Następnie dodaj jajka ze śmietaną i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosyp jeszcze trochę mąki. Uformuj płaski, gruby placek, owiń go folią spożywczą i schowaj do lodówki na 60 minut.

Piekarnik nastaw na 180 st. C.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ser kozi wraz z twarożkiem przełóż do miski, dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 2 milimetrów. Orzechy posiekaj i podpraż na gorącej patelni. Blat posyp mąką, wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm i średnicy 30 cm. Ciasto przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj warstwą koziego sera, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Ser posyp uprażonymi orzechami, na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Na koniec dodaj listki świeżego tymianku. Brzegi ciasta zawijaj do środka na zakładkę, nie musisz walczyć o estetykę. Następnie brzeg posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz przez około 40 minut, aż brzegi się zrumienią.

Przed podaniem skrop tartę miodem i udekoruj gałązkami świeżego tymianku.

Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×