się ten artykuł?
Przepis na szarlotkę, która udaje się zawsze. Ciasto będzie wegańskie i w zdrowszej wersji niż klasyczny wypiek. Użyjemy kaszy manny. Cukier zastąpimy erytrytolem, a zwykłą mąkę – orkiszową. Nie użyjemy jajek, masła ani mleka. I zapewniamy: wyjdzie pyszna.
Szarlotka z kaszą manną
Pomyślicie, że kasza manna jest dosyć nietypowym składnikiem szarlotki? My Was chcemy zapewnić, że nie ma w tym nic dziwnego. Mamy przeczucie, że po spróbowaniu kawałka ciasta będziecie wracać do tego przepisu regularnie. Ta kasza zawiera błonnik, jest lekkostrawna i ma dobry wpływ na procesy trawienne.
Syci i na długo zaspokaja głód, a to dzięki zawartości skrobi. Jej spożywanie poleca się osobom z problemami z jelitami, trzustką, wątrobą i chorobami wrzodowymi. Manna zawiera jod, fosfor, żelazo, potas, magnez i cynk. Oprócz tego jest bogata w witaminę B1, B2, B6, B12 i E.
Gotowi na najzdrowszą szarlotkę na świecie?
Szarlotka wegańska
![Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza – zdjęcie numer 1](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/11/przepis-na-prosta-szybka-weganska-szarlotke3x.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki:
– 1-1,5 kg jabłek odmiany szara reneta albo innych kwaśnych
– 2-3 łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3/4 łyżeczki kardamonu
– 3/4 łyżeczki pasty z wanilii
– 330 g szklanki mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 330 g kaszy manny
– ok. 300 g erytrytolu albo trochę mniej ksylitolu
– skórka otarta z jednej małej pomarańczy
– 150 g oleju koksowego albo dobrej jakości masła roślinnego
Przygotowanie:
Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
![szybka-weganska-szarlotka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/szybka-weganska-szarlotka-przepis.gif)
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj cynamon, gałkę, kardamon, wanilię, skórkę pomarańczową i całość wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek, kaszę i słodzik.
![przepis-na-weganska-szarlotke](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-szybka-prosta-weganska-szarlotke.gif)
Zdjęcie: masz.talerz
Wymieszaj. Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wsyp 1/3 sypkich produktów. Równomiernie rozłóż i dociśnij do dna foremki. Dodaj połowę jabłek, rozłóż na całej powierzchni foremki i delikatnie dociśnij do pierwszej warstwy.
![przepis-na-szybka-weganska-szarlotke](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-prosta-szybka-weganska-szarlotke2.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz
Następnie to samo wykonaj z kolejną warstwą suchą i przykryj jabłkami. Na koniec wsyp ostatnią warstwę suchą i przykryj olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut, aż góra ciasta się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia. Możesz podać z wegańskimi lodami. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
![Kobieta z warzywami- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/pexels-alesia-kozik-7342197-kopia-850x474.jpg)
5 produktów dobrych dla wątroby. Idealne, żeby skomponować z nich wiosenne posiłki!
![Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/adobestock_239944388-kopia-850x484.jpg)
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)