3 min.
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Przepis na szarlotkę, która udaje się zawsze. Ciasto będzie wegańskie i w zdrowszej wersji niż klasyczny wypiek. Użyjemy kaszy manny. Cukier zastąpimy erytrytolem, a zwykłą mąkę – orkiszową. Nie użyjemy jajek, masła ani mleka. I zapewniamy: wyjdzie pyszna.
Spis treści
Szarlotka z kaszą manną
Pomyślicie, że kasza manna jest dosyć nietypowym składnikiem szarlotki? My Was chcemy zapewnić, że nie ma w tym nic dziwnego. Mamy przeczucie, że po spróbowaniu kawałka ciasta będziecie wracać do tego przepisu regularnie. Ta kasza zawiera błonnik, jest lekkostrawna i ma dobry wpływ na procesy trawienne.
Syci i na długo zaspokaja głód, a to dzięki zawartości skrobi. Jej spożywanie poleca się osobom z problemami z jelitami, trzustką, wątrobą i chorobami wrzodowymi. Manna zawiera jod, fosfor, żelazo, potas, magnez i cynk. Oprócz tego jest bogata w witaminę B1, B2, B6, B12 i E.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Gotowi na najzdrowszą szarlotkę na świecie?
Szarlotka wegańska

Zdjęcie: masz.talerz
Składniki:
– 1-1,5 kg jabłek odmiany szara reneta albo innych kwaśnych
– 2-3 łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3/4 łyżeczki kardamonu
– 3/4 łyżeczki pasty z wanilii
– 330 g szklanki mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 330 g kaszy manny
– ok. 300 g erytrytolu albo trochę mniej ksylitolu
– skórka otarta z jednej małej pomarańczy
– 150 g oleju koksowego albo dobrej jakości masła roślinnego
Przygotowanie:
Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj cynamon, gałkę, kardamon, wanilię, skórkę pomarańczową i całość wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek, kaszę i słodzik.
Zdjęcie: masz.talerz
Wymieszaj. Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wsyp 1/3 sypkich produktów. Równomiernie rozłóż i dociśnij do dna foremki. Dodaj połowę jabłek, rozłóż na całej powierzchni foremki i delikatnie dociśnij do pierwszej warstwy.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnie to samo wykonaj z kolejną warstwą suchą i przykryj jabłkami. Na koniec wsyp ostatnią warstwę suchą i przykryj olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut, aż góra ciasta się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia. Możesz podać z wegańskimi lodami. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022