Przejdź do treści

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Gwarantujemy, że ten prosty przepis podbije wasze kubki smakowe! Co jest pyszniejszego od słodkiego, chrupiącego jabłka w lekkim cieście? My dodaliśmy aromatyczne przyprawy: pastę waniliową, cynamon i gałkę muszkatołową. Idealna propozycja na śniadanie, lunch, deser, a nawet kolację.

Jabłka są głównym bohaterem przepisu – aktualnie trwa na nie sezon, no i są jednymi z najzdrowszych owoców. Dobrze wpływają na pracę mózgu, koncentrację i pamięć, pomagają oczyścić organizm z toksyn. Są bogate w błonnik, co oznacza, że zaspakajają głód na długo, a przy tym są niskokaloryczne. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit i chronią przed chorobami jelit. Wzmacniają odporność organizmu. Są bogate w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo oraz cynk.

Dodatkowym plusem jabłek w naleśnikowym cieście jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy zrobić gęste ciasto na naleśniki i pokroić jabłka. Każdy, kto twierdzi, że ma dwie lewe ręce w kuchni, przy okazji tego przepisu zmieni zdanie. Do dzieła!

Jabłka w cieście naleśnikowym – składniki:

  • 1 jajko,
  • 180 ml mleka,
  • 50 g mąki orkiszowej razowej,
  • 80 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka pasty z wanilii (albo pół laski wanilii),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • gęsty jogurt naturalny do polania,
  • 2-3 łyżki nasion chia
  • kilka łyżek miodu albo syropu klonowego do polania – opcjonalnie,
  • kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia,
  • 3 jabłka.

Jabłka w cieście naleśnikowym – przygotowanie:

Jajko wbij do miski, dodaj mleko i wanilię, połącz składniki.

przepis-na-jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz

Wsyp mąkę,

jablka-w-ciescie-nalesnikowy

Zdjęcie: masz.talerz

proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Wymieszaj całość. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą konsystencję niż klasyczne naleśnikowe. To, czy jest odpowiednie, najlepiej sprawdzić poprzez zanurzenie w nim kawałka jabłka. Jeśli nie spływa od razu i zostaje na jabłku – jest odpowiednie. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej pszennej mąki. Jabłka obierz ze skórek (możesz z nich przygotować domowy cydr).

jablka-w-ciescie-nalesnikowym-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Przekrój w grubsze plastry i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Jabłka włóż do ciasta, podnieś nad miską i poczekaj, aż nadmiar spłynie,

jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz

smaż na patelni z dwóch stron, aż ciasto się zarumieni. Gotowe jabłka podawaj z jogurtem, posypane nasionami chia i polane miodem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Patelnia z daniem

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Zjedz komosę na śniadanie!

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Miksujemy: koktajl na poprawę humoru

Na poprawę humoru! Koktajl z surowym kakao

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Owsianka z orzechami i jabłkami

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

×