Przejdź do treści

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Gwarantujemy, że ten prosty przepis podbije wasze kubki smakowe! Co jest pyszniejszego od słodkiego, chrupiącego jabłka w lekkim cieście? My dodaliśmy aromatyczne przyprawy: pastę waniliową, cynamon i gałkę muszkatołową. Idealna propozycja na śniadanie, lunch, deser, a nawet kolację.

Jabłka są głównym bohaterem przepisu – aktualnie trwa na nie sezon, no i są jednymi z najzdrowszych owoców. Dobrze wpływają na pracę mózgu, koncentrację i pamięć, pomagają oczyścić organizm z toksyn. Są bogate w błonnik, co oznacza, że zaspakajają głód na długo, a przy tym są niskokaloryczne. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit i chronią przed chorobami jelit. Wzmacniają odporność organizmu. Są bogate w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo oraz cynk.

Dodatkowym plusem jabłek w naleśnikowym cieście jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy zrobić gęste ciasto na naleśniki i pokroić jabłka. Każdy, kto twierdzi, że ma dwie lewe ręce w kuchni, przy okazji tego przepisu zmieni zdanie. Do dzieła!

Jabłka w cieście naleśnikowym – składniki:

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

– 1 jajko
– 180 ml mleka
– 50 g mąki orkiszowej razowej
– 80 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– łyżeczka pasty z wanilii (albo pół laski wanilii)
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej

– gęsty jogurt naturalny do polania
– 2-3 łyżki nasion chia
– kilka łyżek miodu albo syropu klonowego do polania – opcjonalnie
– kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
– 3 jabłka

Jabłka w cieście naleśnikowym – przygotowanie:

Jajko wbij do miski, dodaj mleko i wanilię, połącz składniki.

przepis-na-jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wsyp mąkę,

jablka-w-ciescie-nalesnikowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Wymieszaj całość. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą konsystencję niż klasyczne naleśnikowe. To, czy jest odpowiednie, najlepiej sprawdzić poprzez zanurzenie w nim kawałka jabłka. Jeśli nie spływa od razu i zostaje na jabłku – jest odpowiednie. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej pszennej mąki. Jabłka obierz ze skórek (możesz z nich przygotować domowy cydr).

jablka-w-ciescie-nalesnikowym-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przekrój w grubsze plastry i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Jabłka włóż do ciasta, podnieś nad miską i poczekaj, aż nadmiar spłynie,

jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

smaż na patelni z dwóch stron, aż ciasto się zarumieni. Gotowe jabłka podawaj z jogurtem, posypane nasionami chia i polane miodem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?