3 min.
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Natalie Grainger/Unsplash
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Jeśli boisz się podwyższonego cholesterolu, zjadaj co najmniej jedno jabłko dziennie. Może być też inny owoc lub warzywo, ale ważny jest jego kolor.
Po raz pierwszy naukowcy zbadali związek barwy owoców i warzyw, w które bogata jest nasza dieta, z ryzykiem udaru. Wyniki są bardzo zaskakujące, bo dotychczas wiele wskazywało, że to ciemne rośliny (dzięki dużej zawartości antocyjanów) są najzdrowsze dla serca i naczyń.
Jednak holenderscy naukowcy analizowali przypadki 20 tys. osób (w wieku od 20 do 65 lat) przez dziesięć lat i doszli do odwrotnych wniosków. Im rośliny jaśniejsze, tym bardziej chronią przed jednym z najgroźniejszych skutków chorób układu krążenia.
Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen, bo o nich mowa, podzielili owoce i warzywa na 4 grupy kolorystyczne: zielone, pomarańczowe/żółte, czerwone/fioletowe oraz białe. Z tym że kierowali się kolorem miąższu, nie skórki czy innej części rośliny. Okazało się, że jadłospis bogaty w rośliny z trzech pierwszych grup nie miał związku z częstszymi czy rzadszymi przypadkami udarów. Natomiast gdy uczestnicy zjadali w ciągu swojego życia dużo roślin o jasnych barwach, mieli nawet o 52 proc. niższe ryzyko udaru niż pozostali!
W „białej” grupie badani jedli przede wszystkim jabłka. To jedne z najzdrowszych na świecie owoców. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu hamują proces starzenia i obumierania komórek. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego na Florydzie nazywali je w jednej z publikacji „cudownymi owocami”, gdyż jak dowiedli, kobiety, które zaczęły jeść codziennie przynajmniej jedno jabłko, już po pół roku miały we krwi o 23 proc. mniej złego cholesterolu, a o 4 proc. więcej dobrego cholesterolu.
Jedz białe warzywa!
Przy okazji nie można pominąć białych warzyw takich jak cebula, czosnek czy kalafior. One z kolei zawierają spore ilości związków siarki, które ograniczają osadzanie się płytek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych.
Autorzy badania podkreślają, że nie powinniśmy rezygnować z różnokolorowych owoców i warzyw. Ich zdrowe właściwości ujawniają się w innym zakresie. Na przykład fioletowe rośliny pomagają zapobiegać otyłości i cukrzycy.
Zielone zawierają sporo błonnika, kwasu foliowego i karotenoidów, czyli związków, które mogą hamować rozwój nowotworów. Zaś pomarańczowe i żółte rośliny to bogactwo zeaksantyny, likopenu, potasu, beta-karotenu i witamin, szczególnie A i C. Rośliny z tej grupy wspomagają wzrok, układ krążenia, zmniejszają stany zapalne, chronią stawy i kości, a także poprawiają odporność.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zobacz także

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska
„Ryż” z brokuła po azjatycku
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022