Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka
Pewnie pomyślisz, że zupa kalafiorowa to nic specjalnego – każdy ją zna. Błąd! Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem kokosa, użyjesz imbiru i kurkumy, a podasz z płatkami kokosa i kiełkami – jej smak zaskoczy cię na pewno. Będzie po wegańsku i zdrowo!
Kalafior i jego cenne właściwości
Kalafior – król naszego przepisu – zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwnowotworowe. Poleca się go również osobom cierpiącym na wrzody oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że doskonale nadaje się dla cukrzyków i osób będących na diecie. Kalafior jest też bogaty w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawiera także wapń, magnez, żelazo, potas oraz cynk.
Zupa kalafiorowa to polski klasyk. Proponujemy jednak przygotować ją z kokosowym twistem!
Zupa kalafiorowa z kokosową nutą – składniki
– 1 średniej wielkości kalafior
– 1 duża cebula
– 2 łodygi selera
-2 cm świeżego imbiru
– 2 cm papryczki chilli
– 3-4 ząbki czosnku
– jedna puszka mleczka kokosowego
– 200 ml wody kokosowej
– półtorej łyżki zmielonej kurkumy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– skórka starta z połowy pomarańczy
– sól i pieprz do smaku
– ulubione kiełki do dekoracji
– płatki kokosa do dekoracji
– olej kokosowy do smażenia
Zupa kalafiorowa z kokosową nutą – przygotowanie
Cebulę, czosnek, selera, papryczkę chilli i 3/4 kalafiora pokrój w nieregularne kawałki.
Zdjęcie: masz.talerz
W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez chwilę i dodaj starty na tarce imbir oraz kurkumę, porządną szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, pieprz i paprykę. Smaż, mieszając, przez mniej więcej 5 minut. Dolej mleczko i wodę kokosową.
Zdjęcie: masz.talerz
Warzywa powinny znajdować się pod płynem – jeśli tak nie jest, dolej zwykłej wody. Gotuj, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Resztę kalafiora pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj kalafior, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni. Zupę podawaj z kiełkami, płatkami kokosa i smażonym kalafiorem.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?