Przejdź do treści

Seler to samo dobro. Sprawdźcie przepis na selerowy krem z czarnuszką

Tekst o kremie z selera i czarnuszki. Na zdjęciu: Miska jedzenia z czarnymi nasionami na wierzchu - HelloZdrowie
Selerowy krem z czarnuszką. Zdjęcie: Magdalena Klimczak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Trochę go już oswoiliśmy, ale nadal potrzebuje wsparcia, by dopchać się na kulinarne salony. Selera zatem nie topimy już bezpowrotnie w rosole, ale miksujemy z czarnuszką na kremową zupę. Zimowa propozycja dla wybrednych!

Seler? Samo zdrowie

Bohaterem tego przepisu miała być czarnuszka, z którą zaprzyjaźniona jestem od dawna. Lubię ją dodawać do zup, sałatek i domowych wypieków. Jest pyszna i śliczna. Brzydkim kaczątkiem tego przepisu jest zaś bulwa selera, której – przyznam szczerze – nigdy nie byłam fanką. Intensywny smak selera często przytłaczał dania, w których go próbowałam oswoić. Tym razem długie pieczenie zupełnie zmieniło jego charakterystyczny smak. Muszę przyznać, że już w trakcie gotowania, kiedy spróbowałam zupy, byłam zaskoczona jej delikatnością i naturalną słodyczą. Zjadłam cały talerz ze smakiem i zobaczyłam dla siebie światełko w tunelu! Bo seler to samo dobro. Oczyszcza organizm, pomaga schudnąć, dostarcza witaminy B, PP i kwasu foliowego. Jeśli jesteście selerowymi sceptykami, to zupa dla Was!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Selerowy krem z czarnuszką

Zdjęcie: Magdalena Klimczak

Selerowy krem z czarnuszką – składniki

– 2 kg selera
– 6 ząbków czosnku
– sól
– 3 szalotki
– 2 łyżki masła
– 0,7 l bulionu
– ½ żółtej chili

Salsa:

– 1 doniczka rukwi wodnej
– 1/3 szklanki oliwy
– sól
– garść orzechów laskowych
– czarnuszka

Selerowy krem z czarnuszką – przygotowanie

Selera kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze do pieczenia razem z czosnkiem w łupinach i pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach. Na maśle podsmażamy szalotki z chili, upieczonego selera i wyciśnięty z łupin czosnek. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 15 min.  Zupę blenderujemy i przecieramy przez sito. Orzechy prażymy na suchej patelni, w blenderze rozdrabniamy rukiew z oliwą, solą i uprażonymi orzechami. Zupę podajemy z salsą z rukwi i czarnuszką.

Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: