3 min.
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.pl
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Masz ochotę na ciepłe śniadanie? Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem – chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne.
Właściwości kurkumy
Spożywanie kurkumy obniża też poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, zapobiega zawałowi serca i pozytywnie wpływa na stawy. Kurkumina odbudowuje komórki nie tylko w mózgu – zapobiegając chorobie Alzheimera, ale i przyspiesza gojenie ran. Jej pozytywnych właściwości jest jeszcze więcej, warto więc raczyć się na przykład kawą z dodatkiem kurkumy czy wypić szklaneczkę takiego korzennego napoju na wieczór, by zapobiec przeziębieniom i infekcjom.
Kurkumę w proszku zna chyba każdy. Ważne, by kupując ją, wybrać produkt jak najlepszej jakości – wtedy wiemy, że nie będzie ona zanieczyszczona. Jeśli chodzi o korzeń, pamiętaj, że barwi dłonie i kuchenne sprzęty.
Obecnie hitem jest złote mleko. Składniki złotego mleka to nabiał i przyprawy z pomarańczowym korzeniem na czele. Przyprawy można połączyć z mlekiem roślinnym i zwierzęcym, a jeśli nie macie świeżej kurkumy, spokojnie możecie wykorzystać wersję sproszkowaną.
Ważnym składnikiem jest tu tłuszcz, który sprawia, że wchłanianie cennych składników z kurkumy jest łatwiejsze. Kurkumę warto łączyć też z oliwą, olejem kokosowym lub olejem z awokado. Innym składnikiem, który ułatwi czerpanie drogocennych składników z tego korzenia, jest pieprz. Wystarczy szczypta, by znacząco zwiększyć przyswajalność drogocennych składników.
Do naszego złotego mleka – jako bazy do owsianki, puddingu lub koktajlu – warto dodawać inne produkty, które hamują aktywność enzymu, dezaktywującego kurkuminę. Łączmy więc złote mleko z winogronami, jarmużem, szpinakiem, borówkami, żurawiną i jabłkami.
Owsianka na złotym mleku – składniki
Zdjęcie: Marta Kornak
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 2/3 łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta pieprzu,
- 1 szklanka mleka.
Dodatki:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżeczka miodu,
- ulubione owoce.
Wszystkie składniki złotego mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Kiedy mleko zawrze, zmniejszamy ogień i dosypujemy płatki owsiane. Gotujemy około 10 minut, aż owsianka zgęstnieje i osiągnie ulubioną konsystencję. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód. Przelewamy do miseczki dodajemy garść ulubionych owoców.
Marta Kornak – autorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Piecze ciasta na zamówienia, a prawdziwy spokój daje jej pieczenie domowego chleba.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Poleć go dalej!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022