Przejdź do treści

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Tekst o zdrowym cieście z mąki kokosowej. Na zdjęciu: Talerz jedzenia na stole - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Każdy wie, że po dobrym obiedzie powinien być pyszny deser. Tylko że te słodkości zazwyczaj są pełne pustych kalorii, zawierają cukier i tłuszcz, a bardzo często też konserwanty i polepszacze smaku. Dlatego pyszne fit ciasto z mąki kokosowej przygotujemy sami! Cukier zastąpiliśmy miodem i dodaliśmy czerwonych pomarańczy. Będzie słodko, zdrowo i kolorowo.

Przepis na pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

W przygotowaniu ciasta fit kluczowe jest to, by niezdrowe składniki zastąpić zdrowymi. Tak też uczynimy! Postanowiliśmy przetestować mąkę kokosową, która nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale jest również bogata w liczne wartości odżywcze.

Mąka kokosowa jest niskowęglowodanowa, zawiera sporo błonnika oraz przyspiesza przemianę materii, co oznacza, że doskonale nadaje się dla osób dbających o sylwetkę. Oprócz tego jest bogata w potas, kwas foliowy, magnez i fosfor. Zawiera witaminy z grupy C, E, K oraz niacynę i tiaminę. Obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego. Ma dobry wpływ na pracę serca.

Szkodliwy cukier zastąpiliśmy prawdziwym miodem. Warto też znaleźć w sklepie czerwone pomarańcze. Od tych klasycznych różnią się wyglądem i smakiem ‒ są słodsze. Dzięki nim nasze ciasto będzie wyglądało pięknie i kolorowo!

Fit ciasto z mąki kokosowej – składniki

– jedna czerwona pomarańcza
– skórka starta z jednej czerwonej pomarańczy
– pół szklanki mąki kokosowej
– 6 jajek
– szczypta soli
– 3 łyżki miodu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta kardamonu
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– łyżka ekstraktu z wanilii

Fit ciasto z mąki kokosowej – przygotowanie

Pomarańczę sparz we wrzątku. Zetrzyj skórkę. Do miski wbij jajka.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj olej, miód, wanilię i całość połącz.

ciasto z maki kokosowej fit przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć kardamon, sól i skórkę z pomarańczy. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wylej ciasto do foremki o wymiarach 20×20 cm.

przepis na ciasto fit z maki kokosowej

Zdjęcie: masz.talerz

Pomarańcze pokrój w cienkie plasterki i delikatnie połóż na surowym cieście.

fit ciasto z mąki kokosowej z czerwonymi pomarańczami

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 20 minut, aż patyczek po włożeniu do ciasta będzie czysty.

 

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?