Przejdź do treści

Awokado – 6 prozdrowotnych zastosowań

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Awokado dobre nie tylko na talerzu. Okazuje się, że jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł. Dzięki zawartości całej gamy witamin owoc ten doskonale wpływa na kondycję naszej skóry. Jest zdrowym zamiennikiem tłuszczu w diecie, a dzięki kwasowi foliowemu ma wpływ na płodność. Jest uniwersalnym owocem, który warto włączyć zarówno do swojej diety, jak i codziennej pielęgnacji. 

 

Awokado na zmarszczki

Zanim sięgniesz po kolejny krem do twarzy, który ma uchronić przed pojawianiem się zmarszczek, postaw na naturalne metody pielęgnacyjne. Owoc awokado jest bogatym źródłem witamin A, E i C, luteiny, zeaksantyny i kwasu foliowego. To przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się i usuwają nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu awokado pobudza syntezę kolagenu i redukcję zmarszczek.

Zobacz także: 3 przepisy na guacamole

Awokado na płodność

Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Z tego względu polecane jest parom starającym się o dziecko. Dodatkowo awokado zawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Witamina B korzystnie wpływa na endometrium (błonę śluzową macicy), przyczyniając się do polepszenia warunków dla implantacji zarodka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność
WIMIN Odporność, 30 kaps.
59,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Mulltilac
Multilac Synbiotyk, 20 kapsułek
23,39 zł
Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł
Truskawki - produkty bogate w błonnik

Awokado na mózg

Awokado zawiera w sobie potas, który dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Działa jak tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Awokado na talerzu

Awokado jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe, które wspomagają spalać nadmiar tkanki tłuszczowej oraz wykazują liczne właściwości w zakresie ochrony zdrowia. Awokado zawiera pełne bogactwo substancji odżywczych, dzięki którym stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, wspomagającej szybką regenerację organizmu. Zielony owoc zapobiega też licznym chorobom i dolegliwościom. Jest zdrowym zamiennikiem tłuszczy w diecie, stosowane często zamiast masła.

Zobacz także: Przepisy z awokado

Awokado na wzrok

Aby poprawić swój wzrok, dietę należy uzupełnić produktami bogatymi w luteinę. Występuje ona głównie w owocach i warzywach, a najwięcej jej znajduje się właśnie w awokado. Zawiera ono ponad dwudziestokrotnie więcej luteiny niż inne warzywa i owoce. Luteina jest antyoksydantem, który zapobiega utlenianie się komórek oraz chroni oczy przed uszkodzeniami.

Awokado na oparzenia

Zdrowe tłuszcze występujące w awokado przyczyniają się do łagodzenia stanów zapalnych oraz podrażnień skóry po opalaniu. Dodatkowo chlorofile występujące w awokado wspomagają regenerację skóry po długotrwałej ekspozycji na działanie promieni UV. W pielęgnacji skóry chlorofil działa antyoksydacyjnie, pomagając zwalczać wolne rodniki. Awokado zadziała też antybakteryjnie i gojąco.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

×