Przejdź do treści

Awokado – 6 prozdrowotnych zastosowań

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mrożonki – jeść czy nie jeść?
7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie
Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania
Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?
Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Awokado dobre nie tylko na talerzu. Okazuje się, że jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł. Dzięki zawartości całej gamy witamin owoc ten doskonale wpływa na kondycję naszej skóry. Jest zdrowym zamiennikiem tłuszczu w diecie, a dzięki kwasowi foliowemu ma wpływ na płodność. Jest uniwersalnym owocem, który warto włączyć zarówno do swojej diety, jak i codziennej pielęgnacji. 

 

Awokado na zmarszczki

Zanim sięgniesz po kolejny krem do twarzy, który ma uchronić przed pojawianiem się zmarszczek, postaw na naturalne metody pielęgnacyjne. Owoc awokado jest bogatym źródłem witamin A, E i C, luteiny, zeaksantyny i kwasu foliowego. To przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się i usuwają nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu awokado pobudza syntezę kolagenu i redukcję zmarszczek.

Zobacz także: 3 przepisy na guacamole

Awokado na płodność

Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Z tego względu polecane jest parom starającym się o dziecko. Dodatkowo awokado zawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Witamina B korzystnie wpływa na endometrium (błonę śluzową macicy), przyczyniając się do polepszenia warunków dla implantacji zarodka.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Awokado na mózg

Awokado zawiera w sobie potas, który dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Działa jak tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Awokado na talerzu

Awokado jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe, które wspomagają spalać nadmiar tkanki tłuszczowej oraz wykazują liczne właściwości w zakresie ochrony zdrowia. Awokado zawiera pełne bogactwo substancji odżywczych, dzięki którym stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, wspomagającej szybką regenerację organizmu. Zielony owoc zapobiega też licznym chorobom i dolegliwościom. Jest zdrowym zamiennikiem tłuszczy w diecie, stosowane często zamiast masła.

Zobacz także: Przepisy z awokado

Awokado na wzrok

Aby poprawić swój wzrok, dietę należy uzupełnić produktami bogatymi w luteinę. Występuje ona głównie w owocach i warzywach, a najwięcej jej znajduje się właśnie w awokado. Zawiera ono ponad dwudziestokrotnie więcej luteiny niż inne warzywa i owoce. Luteina jest antyoksydantem, który zapobiega utlenianie się komórek oraz chroni oczy przed uszkodzeniami.

Awokado na oparzenia

Zdrowe tłuszcze występujące w awokado przyczyniają się do łagodzenia stanów zapalnych oraz podrażnień skóry po opalaniu. Dodatkowo chlorofile występujące w awokado wspomagają regenerację skóry po długotrwałej ekspozycji na działanie promieni UV. W pielęgnacji skóry chlorofil działa antyoksydacyjnie, pomagając zwalczać wolne rodniki. Awokado zadziała też antybakteryjnie i gojąco.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów