Przejdź do treści

Awokado – 6 prozdrowotnych zastosowań

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Awokado dobre nie tylko na talerzu. Okazuje się, że jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł. Dzięki zawartości całej gamy witamin owoc ten doskonale wpływa na kondycję naszej skóry. Jest zdrowym zamiennikiem tłuszczu w diecie, a dzięki kwasowi foliowemu ma wpływ na płodność. Jest uniwersalnym owocem, który warto włączyć zarówno do swojej diety, jak i codziennej pielęgnacji. 

 

Awokado na zmarszczki

Zanim sięgniesz po kolejny krem do twarzy, który ma uchronić przed pojawianiem się zmarszczek, postaw na naturalne metody pielęgnacyjne. Owoc awokado jest bogatym źródłem witamin A, E i C, luteiny, zeaksantyny i kwasu foliowego. To przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się i usuwają nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu awokado pobudza syntezę kolagenu i redukcję zmarszczek.

Zobacz także: 3 przepisy na guacamole

Awokado na płodność

Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Z tego względu polecane jest parom starającym się o dziecko. Dodatkowo awokado zawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Witamina B korzystnie wpływa na endometrium (błonę śluzową macicy), przyczyniając się do polepszenia warunków dla implantacji zarodka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Awokado na mózg

Awokado zawiera w sobie potas, który dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Działa jak tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Awokado na talerzu

Awokado jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe, które wspomagają spalać nadmiar tkanki tłuszczowej oraz wykazują liczne właściwości w zakresie ochrony zdrowia. Awokado zawiera pełne bogactwo substancji odżywczych, dzięki którym stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, wspomagającej szybką regenerację organizmu. Zielony owoc zapobiega też licznym chorobom i dolegliwościom. Jest zdrowym zamiennikiem tłuszczy w diecie, stosowane często zamiast masła.

Zobacz także: Przepisy z awokado

Awokado na wzrok

Aby poprawić swój wzrok, dietę należy uzupełnić produktami bogatymi w luteinę. Występuje ona głównie w owocach i warzywach, a najwięcej jej znajduje się właśnie w awokado. Zawiera ono ponad dwudziestokrotnie więcej luteiny niż inne warzywa i owoce. Luteina jest antyoksydantem, który zapobiega utlenianie się komórek oraz chroni oczy przed uszkodzeniami.

Awokado na oparzenia

Zdrowe tłuszcze występujące w awokado przyczyniają się do łagodzenia stanów zapalnych oraz podrażnień skóry po opalaniu. Dodatkowo chlorofile występujące w awokado wspomagają regenerację skóry po długotrwałej ekspozycji na działanie promieni UV. W pielęgnacji skóry chlorofil działa antyoksydacyjnie, pomagając zwalczać wolne rodniki. Awokado zadziała też antybakteryjnie i gojąco.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×