Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru
Praliny są smacznym smakołykiem, jednak o dużej zawartości cukru. Skorzystaj z naszego przepisu na zdrowe wegańskie praliny.
Zdrowe pralinki zrobisz w maksymalnie pół godziny. Dobra wiadomość jest taka, że warto przygotować większą ilość pralinek, przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i zajadać, kiedy tylko dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Równie dobrze możesz je ze sobą zabrać do pracy, na spacer, zjeść po treningu. Dlaczego taka przekąska jest superzdrowa? Bo składa się głównie z orzechów – możesz wybrać te, które lubisz najbardziej. Każde się świetnie sprawdzą.
Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, błonnik i białko. Oprócz tego różne ważne minerały jak fosfor, potas czy cynk. Poza tym wzmacniają układ nerwowy i dobrze wpływają na pracę mózgu. Regularne ich spożywanie może uchronić przed zachorowaniem na cukrzycę. Jednak nie można się nimi objadać bez opamiętania, bo są tuczące. Gwarantujemy, że dzięki takim dodatkom jak syrop z agawy, kakao, skórka z pomarańczy czy wiórki kokosowe już po kilku pralinkach poczujesz sytość i zaspokoisz głód na słodkości. Zamiast wiórków czy kakao możesz dodać sezam albo mak.
Dobra wiadomość dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych – nasze pralinki są wegańskie!
Wegańskie pralinki – składniki:
– 200 g różnych orzechów
– kilka łyżek syropu z agawy
– 3-4 łyżki kakao
– 3-4 łyżki płatków migdałowych albo wiórków kokosowych
– skórka starta z połowy pomarańczy
Wegańskie pralinki – przygotowanie:
Orzechy podpraż na patelni i zmiksuj na grubą mąkę. Podgrzej syrop z agawy. Dodaj do zmiksowanych orzechów (masa powinna lekko kleić się do dłoni).
Zdjęcie: masz.talerz
Zetrzyj skórkę z pomarańczy
Zdjęcie: masz.talerz
i połącz składniki w całość.
Zdjęcie: masz.talerz
Uformuj kulki i wstaw do zamrażalki na ok. 10 minut.
Zdjęcie: masz.talerz
Obtocz pralinki w kakao albo wiórkach kokosowych.
Zdjęcie: masz.talerz
Gotowe!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?