Przejdź do treści

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

Zupa z orzechów włoskich

Zupa z orzechów włoskich z rozgrzewającą nutą imbirową to doskonałe danie na długie zimowe popołudnia. Ma dość gęstą konsystencję, głęboki orzechowo-kokosowy smak, przez który delikatnie przebija się nuta imbiru. W dodatku bardzo szybko i łatwo się ją przygotowuje.

Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych: zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które dobroczynnie wpływają na układ krążenia, ponieważ obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz działają przeciwzakrzepowo. Obniżają także ciśnienie krwi, przez co obniżają ryzyko zawału serca. Są także bogate w fosfor, który pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, witaminy E oraz B6. Jedzmy więc na zdrowie!

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Zupa z orzechów włoskich – składniki:

– 1 litr bulionu warzywnego
– 300 g orzechów włoskich (bez łupinek)
– 200 ml mleka kokosowego
– kawałek imbiru o długości około 2 cm
sól, pieprz
– opcjonalnie: bagietka do podania

Zupa z orzechów włoskich – przygotowanie

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy około 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, wsypujemy do wysokiego garnka i miksujemy blenderem ręcznym lub malakserem. W zależności od tego, jak drobno je posiekamy, taką konsystencję zupy otrzymamy: bardziej, lub mniej gładką.

Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty na tarce kawałek imbiru, gotujemy. W miseczce mieszamy mleko kokosowe, dodajemy do niego dwie łyżki zupy, mieszamy. Zahartowane mleko dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub ulubionym pieczywem.


Karolina Polkowska miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×