Przejdź do treści

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato/ Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Domowe lody

Domowe lody są bardziej naturalne, bo ich głównym ich składnikiem są owoce i w zasadzie na tym można poprzestać. Sezonowe owoce są tak słodkie, że nie trzeba ich niczym dosładzać. Sklepowe sorbety to zazwyczaj zmrożone, przetworzone soki owocowe z ogromną ilością cukru. Lody, które przygotujemy sami, to 100 proc. świeżych owoców. Są lżejsze i lepiej ugaszą pragnienie.

Oprócz owoców potrzebne są nam także foremki do lodów, ale nawet jeśli ich nie mamy, można do tego użyć pojemniczków po jogurtach.

Ilość smaków i kombinacji jest przeogromna. Można użyć jednego rodzaju ulubionych owoców, zmieszać kilka razem lub stworzyć lody warstwowe. Można także wrzucić do masy całe owoce. A jeśli jesteśmy fanami zielonych smoothie, dlaczego by nie przekształcić ich w lody.

Innym przykładem prostych i bardzo smacznych lodów są lody z bananów. Są to chyba najbardziej ulubione lody wegan (i nie tylko). Skąd ich popularność? Powodów jest kilka. Po pierwsze, robi się je w mig. Wystarczy mieć w zamrażarce pojemnik z pokrojonymi dojrzałymi bananami, które trzeba tylko wyjąć i zmiksować w blenderze. Kolejnym ich atutem jest to, że słodycz bananów jest tak wysoka, że nie trzeba już do nich dodawać żadnych substancji słodzących. Do tego banany same w sobie są bardzo kremowe, a po zamrożeniu ich i zmiksowaniu ta cecha uwydatnia się jeszcze bardziej, dzięki czemu uzyskujemy wspaniałą, słodką i kremową porcję lodów.

Kolejnym bardzo dobrym roślinnym produktem do domowej produkcji lodów jest awokado. Tak, tak, chodzi o ten zielony owoc, który wszystkim kojarzy się głównie z guacamole. Awokado idealnie sprawdza się również w deserach. Jego maślana konsystencja jest idealna do przygotowywania słodkich czekoladowych kremów. A gdy taki krem zamrozimy, powstaną pyszne czekoladowe lody.

Jak widać, świat wegańskich lodów jest bardzo ciekawy i różnorodny, a przedstawione przeze mnie przykłady to i tak tylko czubek góry lodowej… Zatem, blendery w dłoń!

Kolorowe sorbety owocowe

Wybór owoców i ich ilość zależy od naszych upodobań i wielkości naszych foremek. Wystarczą nam do tego bardzo dojrzałe, słodkie owoce i blender. Na zdjęciu przedstawiłam lody zrobione z poniższych składników.

Kolorowe sorbety owocowe – składniki:

– kiwi
truskawki
mango
– borówki
– ananas
– banan + szpinak

Kolorowe sorbety owocowe – przygotowanie:

Owoce myjemy i obieramy, jeśli trzeba. Kroimy na kawałki i wrzucamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wrzucamy je do blendera kielichowego i miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki, wtykamy patyczki i mrozimy kilka godzin. Dodatek syropu słodzącego wedle uznania. Zamiast do foremek, zmiksowaną masę wlać można do plastikowego lub metalowego pojemnika i po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Lody przechowujemy w woreczku strunowym lub plastikowym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Lody bananowe

alt=”Wegańskie lody – hit na upał!” />

Najprostszą formą takich lodów są po prostu zamrożone, a następnie zmiksowane banany. Moją wersję można by było nazwać wersją „de luxe”. Proste lody z bananów zamieniłam w iście królewski deser. Kilka ciekawych dodatków, naturalny, domowy sos czekoladowy i pyszny, zdrowy deser gotowy.

Lody bananowe – składniki (1‒2 porcje):

– 4 małe, bardzo dojrzałe mrożone banany z brązowymi plamkami (500 g)

Lody bananowe – dodatki (opcjonalnie):

– chipsy bananowe
rodzynki
– posiekane orzechy laskowe
– surowe ziarna kakaowca

Sos czekoladowy:

– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1 łyżka zmielonego surowego kakao
– 1 łyżka syropu daktylowego 

Lody bananowe – przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy składniki na sos. W drugiej przygotowujemy dodatki. Zmrożone banany wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki mus, przekładamy go do jednej lub dwóch miseczek, posypujemy dodatkami i polewamy sosem. Konsumujemy od razu.

Lody czekoladowo-malinowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Lody czekoladowo-malinowe – składniki (forma 18×18 cm, 5‒10 porcji):

warstwa malinowa: 

– 250 g malin
– 4 łyżki syropu daktylowego

warstwa czekoladowa:

– 3 bardzo dojrzałe, średnie awokado
– 6 łyżek surowego kakao lub karobu
– 20 świeżych daktyli lub 1/2 szklanki syropu daktylowego bądź klonowego
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

posypka:

– surowe ziarna kakaowca
– liofilizowane maliny

Lody czekoladowo-malinowe – przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki na warstwę czekoladową i wlewamy do formy. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Maliny wrzucamy do plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce przez noc. Następnego dnia zmrożone maliny z syropem miksujemy na gładką masę i wylewamy na nasz czekoladowy spód. Ponownie wkładamy formę do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy ją z zamrażarki, czekamy 5‒10 minut, aż masa delikatnie zmięknie, i kroimy lody na porcje. Posypujemy dodatkami i serwujemy.

Lody przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami