Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

się ten artykuł?
Jest czas malin. Można wyjadać je wprost z krzaczka, można używać ich do koktajli i deserów. Mam dla was letnią propozycję z malinami i kaszą jaglaną w roli głównej. Temu smakowi nie sposób się oprzeć!
W kuchni sezonowej nie ma nic gorszego niż przeładowane i przekombinowane danie, w którym zamiast głównego bohatera czuć tysiąc trudnych do rozszyfrowania smaków i przypraw. Kluczem do zrozumienia hasła „sezonowy produkt” jest właśnie szacunek dla jego wyjątkowego smaku, z którego pełni można się cieszyć jedynie przez określoną część roku. Dlatego gotując latem, sięgajcie po proste receptury bazujące na kilku składnikach. Starajcie się podkreślić smak wybranych warzyw i owoców tak, by idealnie się uzupełniały i nie konkurowały ze sobą. Jeśli szukacie inspiracji w kuchniach świata, nie galopujcie za daleko. Indyjskie przyprawy i tajskie pasty zostawcie na okres jesienno-zimowy. Wszelkie dynie, bulwy i korzenie kochają mocne smaki, bo same po miesiącach w spiżarni mają go jak na lekarstwo. Latem gotujcie jak mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego, wybierajcie trzy, cztery składniki i wydobywajcie z nich pełnię smaku.
Co aktualnie wrzucać do koszyka? W samym środku lata macie pełen wachlarz możliwości. Planując proste letnie menu, szukajcie nowych połączeń. Do moich ukochanych skąpanych słońcem kulinarnych mariaży należą takie kompozycje jak letnia caprese z dojrzałymi pomidorami i nektarynkami, bób z upieczoną słodką papryką, czereśnie z buraczkami i maliny z brzoskwiniami. To ostatnie pielęgnuję od śniadania po deser, bo wyjątkowo je sobie upodobałam. Na śniadanie piekę brzoskwinie z posypką z granoli i podaję je z jogurtem i świeżymi malinami. Uwielbiam malinowo-brzoskwiniowe bellini na mocno schłodzonym wytrawnym prosecco, a na deser przygotowuję słodki naturalną słodyczą dojrzałych owoców jaglany crème brûlée ze świeżymi malinami. Dacie się namówić?
Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami
Zdjęcie: Dominika Wójciak | Kulinarne Bezdroża
Składniki (na 4 porcje):
– ½ szklanki kaszy jaglanej, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
– 1½ szklanki mleka kokosowego
– 2 dojrzałe słodkie brzoskwinie
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
– 1 szklanka świeżych malin
– szczypta soli
Przygotowanie:
Namoczoną kaszę wypłucz dokładnie na sicie i przełóż do garnka z głębokim dnem. Dolej mleko, dosyp sól i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20‒30 minut, aż kasza będzie bardzo miękka i rozpadająca się. W międzyczasie umyj brzoskwinie, usuń pestki i podziel owoce na kawałki. Gorącą kaszę zmiksuj z brzoskwiniami. Krem powinien mieć gęstą, kremową konsystencję.
Kokilki do crème brûlée wysmaruj olejem i przełóż do nich brzoskwiniowo-jaglany krem. Wygładź powierzchnię łyżką zmoczoną w wodzie i przykryj każdą z kokilek folią, by na kremie nie utworzyła się twarda skorupka. Przełóż do lodówki na minimum 1‒2 godziny. Deser w lodówce możesz przechowywać do 2 dni. Tuż przed podaniem posyp porcję kremu ½ łyżki brązowego cukru i opal specjalnym palnikiem, tak by na wierzchu utworzyła się charakterystyczna skorupka. Podawaj od razu ze świeżymi malinami.
Dominika Wójciak – zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka książek „Ziarno”, „Warzywo” oraz „Kulinarne Opowieści”. Z wykształcenia geodetka, z zamiłowania podróżująca pasjonatka dobrego jedzenia i takiegoż wina. W kuchni ceni wyrafinowaną prostotę i dobrej jakości produkty. Kolekcjonuje kulinarne doświadczenia z całego świata oraz gromadzi egzotyczne przyprawy, które z błyskiem w oku wykorzystuje w lokalnej i sezonowej kuchni. Regularnie kisi cytryny na zmianę z polskim kimchi, do którego wykorzystuje między innymi czosnek niedźwiedzi, botwinę i młodą kapustę. Swoim pomysłem na kuchnię dzieli się na łamach miesięcznika PANI oraz weekendowego dodatku do Dziennika Polskiego. Publikuje na blogu „Kulinarne Bezdroża”.
Polecamy

Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra

Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy

Internet zwariował na punkcie Barbie pasty! Zastosuj kilka trików, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek
