Przejdź do treści

7 właściwości zdrowotnych bananów. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć!

źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców całorocznych. Zawiera w sobie dużą ilość składników mineralnych oraz liczne witaminy. Zjada się je na surowo, robi się z nich koktajle. Obok przyjemności z samego jedzenia, banany skrywają w sobie niesamowite zdolności zdrowotne. Jakie?

Banan kontra nadciśnienie

Banany są skarbnicą potasu, a on natomiast odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu poziomem ciśnienia krwi. Pomaga on w łagodzeniu napięcia w tętnicach i żyłach, dzięki czemu krew może swobodnie przepływać przez ciało i dotleniać narządy. Przyczynia się również do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz udarów i ataków serca, które są często z nią związane. Natomiast włókno w bananach usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic i naczyń krwionośnych oraz dodatkowo zmniejsza stres związany z układem sercowo-naczyniowym.

Banan kontra cukrzyca

Pektyna zawarta w bananach jest substancją odżywczą, pomagającą w poprawie tolerancji glukozy u diabetyków. Banan dostarcza około 3 gramów błonnika pokarmowego, co jest korzystne zarówno dla cukrzyków typu 1, jak i typu 2. Diabetycy typu 1 mogą obniżyć poziom glukozy we krwi, a u osób zmagających się z typem 2, może poprawić jej poziom we krwi.

Banan kontra anemia

Banany są bogate w żelazo, które jest istotne przy leczeniu anemii. Żelazo jest główną częścią czerwonych krwinek. Banany mają również znaczną zawartość miedzi, która jest ważnym elementem w ich tworzeniu. Zwiększając liczbę czerwonych krwinek, nie tylko zapobiegamy anemii, ale możemy również zwiększyć krążenie do wszystkich części ciała, tym samym dotleniając je i optymalizując ich funkcjonalność.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Banan dobry na odchudzanie

Banany są bardzo przydatne w odchudzaniu, ponieważ jeden banan ma  jedynie ok. 90 kalorii. Zawierają one również dużo błonnika i są łatwe w trawieniu. Ponadto nie zawierają żadnych tłuszczów. Dlatego osoba z nadwagą nie musi jeść dużo, jeśli w jej diecie występują banany, bo zapewniają one sytość na długi czas. Błonnik sprawia, że nie odczuwamy głodu, bo hamuje uwalnianie greliny (hormonu głodowego). W ten sposób ten niepozorny, żółty owoc pomaga w utracie wagi.

Banan dobry na kości

Fruktooligosacharyd jest prebiotykiem, który zwiększa przyswajanie minerałów i składników odżywczych przez organizm. Banany są powiązane ze zwiększoną absorpcją wapnia. A wapń jest najważniejszym elementem w produkcji i odrastaniu materii kostnej w ciele. W ten sposób zmniejsza się ryzyko zachorowania na osteoporozę, a nasze kości, dzięki jego wchłanianiu, naturalnie się wzmacniają.

jajko

Banan dobry na wzrok

Banany, podobnie jak wiele innych owoców, są pełne przeciwutleniaczy i karotenoidów, jak również zdrowej mieszanki minerałów, które mogą poprawić zdrowie oczu. Zwyrodnienia, zaćma, ślepota nocna i jaskra mogą ulec zmniejszeniu przy normalnym spożyciu bananów i innych owoców o podobnej zwartości minerałów.

Banan dobry na pamięć i samopoczucie

Aminokwasy tryptofanowe i przeciwutleniacze, takie jak dopamina, w bananach odgrywają istotną rolę w poprawianiu nastroju i zapamiętywaniu. Dodatkowo magnez pomaga rozluźnić mięśnie, a witamina B6 pomaga dobrze spać. Zatem jedząc banany, pomagamy naszemu mózgowi w funkcjonowaniu, który z pewnością nam się odwdzięczy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Banan jest zły, a soki detoksykujące dobre? Dietetyczka Anna Reguła o „paradoksie owocowym”

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

Zdrowe lody na patyku

Miksujemy: koktajl na energię

Oto porcja energii idealna na poranny rozruch. Dostarczą jej banan, czekolada, orzechy i kawa

skrzynka z owocami

W korpo masz „owocowe dni”? Zobacz, czy na pewno potrzebujesz tyle cukru!

5 zamienników awokado

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×