Przejdź do treści

7 właściwości zdrowotnych bananów. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć!

źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców całorocznych. Zawiera w sobie dużą ilość składników mineralnych oraz liczne witaminy. Zjada się je na surowo, robi się z nich koktajle. Obok przyjemności z samego jedzenia, banany skrywają w sobie niesamowite zdolności zdrowotne. Jakie?

Banan kontra nadciśnienie

Banany są skarbnicą potasu, a on natomiast odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu poziomem ciśnienia krwi. Pomaga on w łagodzeniu napięcia w tętnicach i żyłach, dzięki czemu krew może swobodnie przepływać przez ciało i dotleniać narządy. Przyczynia się również do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz udarów i ataków serca, które są często z nią związane. Natomiast włókno w bananach usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic i naczyń krwionośnych oraz dodatkowo zmniejsza stres związany z układem sercowo-naczyniowym.

Banan kontra cukrzyca

Pektyna zawarta w bananach jest substancją odżywczą, pomagającą w poprawie tolerancji glukozy u diabetyków. Banan dostarcza około 3 gramów błonnika pokarmowego, co jest korzystne zarówno dla cukrzyków typu 1, jak i typu 2. Diabetycy typu 1 mogą obniżyć poziom glukozy we krwi, a u osób zmagających się z typem 2, może poprawić jej poziom we krwi.

Banan kontra anemia

Banany są bogate w żelazo, które jest istotne przy leczeniu anemii. Żelazo jest główną częścią czerwonych krwinek. Banany mają również znaczną zawartość miedzi, która jest ważnym elementem w ich tworzeniu. Zwiększając liczbę czerwonych krwinek, nie tylko zapobiegamy anemii, ale możemy również zwiększyć krążenie do wszystkich części ciała, tym samym dotleniając je i optymalizując ich funkcjonalność.

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Banan dobry na odchudzanie

Banany są bardzo przydatne w odchudzaniu, ponieważ jeden banan ma  jedynie ok. 90 kalorii. Zawierają one również dużo błonnika i są łatwe w trawieniu. Ponadto nie zawierają żadnych tłuszczów. Dlatego osoba z nadwagą nie musi jeść dużo, jeśli w jej diecie występują banany, bo zapewniają one sytość na długi czas. Błonnik sprawia, że nie odczuwamy głodu, bo hamuje uwalnianie greliny (hormonu głodowego). W ten sposób ten niepozorny, żółty owoc pomaga w utracie wagi.

Banan dobry na kości

Fruktooligosacharyd jest prebiotykiem, który zwiększa przyswajanie minerałów i składników odżywczych przez organizm. Banany są powiązane ze zwiększoną absorpcją wapnia. A wapń jest najważniejszym elementem w produkcji i odrastaniu materii kostnej w ciele. W ten sposób zmniejsza się ryzyko zachorowania na osteoporozę, a nasze kości, dzięki jego wchłanianiu, naturalnie się wzmacniają.

jajko

Banan dobry na wzrok

Banany, podobnie jak wiele innych owoców, są pełne przeciwutleniaczy i karotenoidów, jak również zdrowej mieszanki minerałów, które mogą poprawić zdrowie oczu. Zwyrodnienia, zaćma, ślepota nocna i jaskra mogą ulec zmniejszeniu przy normalnym spożyciu bananów i innych owoców o podobnej zwartości minerałów.

Banan dobry na pamięć i samopoczucie

Aminokwasy tryptofanowe i przeciwutleniacze, takie jak dopamina, w bananach odgrywają istotną rolę w poprawianiu nastroju i zapamiętywaniu. Dodatkowo magnez pomaga rozluźnić mięśnie, a witamina B6 pomaga dobrze spać. Zatem jedząc banany, pomagamy naszemu mózgowi w funkcjonowaniu, który z pewnością nam się odwdzięczy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Banan jest zły, a soki detoksykujące dobre? Dietetyczka Anna Reguła o „paradoksie owocowym”

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

Zdrowe lody na patyku

Miksujemy: koktajl na energię

Oto porcja energii idealna na poranny rozruch. Dostarczą jej banan, czekolada, orzechy i kawa

Top 5 produktów dla aktywnych

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

skrzynka z owocami

W korpo masz „owocowe dni”? Zobacz, czy na pewno potrzebujesz tyle cukru!

5 zamienników awokado

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu