3 min.
Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Pexels.com
Najnowsze
16.04.2021
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
16.04.2021
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
15.04.2021
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
14.04.2021
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
14.04.2021
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Lato sprzyja przyrządzaniu owocowych smoothie. Koktajle gaszą pragnienie, są pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym pysznie smakują! Ale czy wiedziałaś, że smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości? Albo, że dodanie do niego siemienia lnianego albo orzechów włoskich obniży poziom złego cholesterolu? Monika Ciesielska, dietetyczka prowadząca bloga „drlifestyle.pl”, podzieliła się radami.
Lepsze owoce w całości niż smoothie
Dlaczego smoothie może być mniej wartościowe od owoców jedzonych w całości? Jabłko, brzoskwinię czy gruszkę jemy ze skórką. To, że musimy go gryźć, sprawia, że węglowodany zawarte w owocu dłużej wchłaniają się do krwi. Cały owoc ze skórką zawiera też więcej błonnika niż smoothie.
„Taka sama porcja owocu będzie miała niższy ładunek glikemiczny niż taka sama porcja owocu w formie zblendowanej – im bardziej coś jest rozdrobnione, tym szybciej zostanie wchłonięte w jelicie, trafi do krwi i podniesie poziom glukozy (a za nią pójdzie w górę insulina). Z tej samej przyczyny smoothie może być mało sycące, a dla osób z insulinoopornością czy innymi zaburzeniami glikemii wręcz niekorzystne dla zdrowia”
– pisze Monika Ciesielska na swoim blogu drlifestyle.pl.
Nie oznacza to jednak, że smoothies są niezdrowie. Są, a ich skład jest lepszy od składów soków w kartonie, które kupujemy w sklepach. Nie są także pasteryzowane, co oznacza, że mają więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Kolejny plus? Są pyszną przekąską, nie zawierającą przy tym tylu kalorii co np. batonik.
Co można zrobić, by smoothie było jeszcze zdrowsze?
Do blendera wrzucaj nie tylko owoce, dbaj o różnorodność. Smoothie stanie się prawdziwą bombą witaminową, gdy dodasz do niego łyżkę siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, płatki owsiane, płatki jaglane, płatki gryczane czy otręby. Dwa pierwsze składniki skutecznie obniżą poziom złego cholesterolu, podnosząc tym samym poziom tego dobrego.
Chcesz, by koktajl dostarczył ci także białka? Do owoców i płatków dodaj kefir, maślankę lub jogurt naturalny. Jesteś weganką? Mleko kokosowe bądź ryżowe też będzie pasować.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go przyjaciółce!
Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet
Poznaj WIMINPodoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021