Przejdź do treści

Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Pexels.com
Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenna pasta kanapkowa
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Lato sprzyja przyrządzaniu owocowych smoothie. Koktajle gaszą pragnienie, są pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym pysznie smakują! Ale czy wiedziałaś, że smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości? Albo, że dodanie do niego siemienia lnianego albo orzechów włoskich obniży poziom złego cholesterolu? Monika Ciesielska, dietetyczka prowadząca bloga „drlifestyle.pl”, podzieliła się radami. 

Lepsze owoce w całości niż smoothie

Dlaczego smoothie może być mniej wartościowe od owoców jedzonych w całości? Jabłko, brzoskwinię czy gruszkę jemy ze skórką. To, że musimy go gryźć, sprawia, że węglowodany zawarte w owocu dłużej wchłaniają się do krwi. Cały owoc ze skórką zawiera też więcej błonnika niż smoothie.

„Taka sama porcja owocu będzie miała niższy ładunek glikemiczny niż taka sama porcja owocu w formie zblendowanej – im bardziej coś jest rozdrobnione, tym szybciej zostanie wchłonięte w jelicie, trafi do krwi i podniesie poziom glukozy (a za nią pójdzie w górę insulina). Z tej samej przyczyny smoothie może być mało sycące, a dla osób z insulinoopornością czy innymi zaburzeniami glikemii wręcz niekorzystne dla zdrowia”

– pisze Monika Ciesielska na swoim blogu drlifestyle.pl.

Nie oznacza to jednak, że smoothies są niezdrowie. Są, a ich skład jest lepszy od składów soków w kartonie, które kupujemy w sklepach. Nie są także pasteryzowane, co oznacza, że mają więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Kolejny plus? Są pyszną przekąską, nie zawierającą przy tym tylu kalorii co np. batonik.

 

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Co można zrobić, by smoothie było jeszcze zdrowsze?

Do blendera wrzucaj nie tylko owoce, dbaj o różnorodność. Smoothie stanie się prawdziwą bombą witaminową, gdy dodasz do niego łyżkę siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, płatki owsiane, płatki jaglane, płatki gryczane czy otręby. Dwa pierwsze składniki skutecznie obniżą poziom złego cholesterolu, podnosząc tym samym poziom tego dobrego. 

Chcesz, by koktajl dostarczył ci także białka? Do owoców i płatków dodaj kefir, maślankę lub jogurt naturalny. Jesteś weganką? Mleko kokosowe bądź ryżowe też będzie pasować. 

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Zielone koktajle – wypróbuj superfood na zimę!

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?