Przejdź do treści

Jakie właściwości i zastosowanie ma syrop daktylowy?

Jakie właściwości i zastosowanie ma syrop daktylowy? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Syrop daktylowy jest uznawany za substancję słodzącą, która jest znacznie zdrowsza niż powszechnie używany cukier. Jego plusem jest też skład, który ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć o syropie daktylowym i jak go stosować?

Czym jest syrop z daktyli? 

Syrop daktylowy, wymiennie nazywany daktylowym miodem, to specjalnie przygotowany, zagęszczony sok z owoców palmy daktylowej. Charakteryzuje się brązowym lub brązowo-złotym kolorem. Jest dość gęsty, ma intensywny, słodki smak, który zawdzięcza fruktozie oraz sacharozie i co ważne – ma znacznie mniej kalorii niż biały cukier. 

Syrop daktylowy – moc witamin i składników mineralnych 

Syrop daktylowy robi się z przetworzonych daktyli. W związku z tym nie jest tak zdrowy, jak same owoce. Jest jednak uznawany za zdrowszy zamiennik cukru. W jego składzie znajdziemy takie minerały jak magnez, potas czy wapń. Do tego jest źródłem witaminy A. C, E i witamin z grupy B. 

Ważne jest jednak to, by wybierać syropy daktylowe z dobrych, pewnych źródeł, bez substancji konserwujących oraz cukru. Najlepszy syrop to taki, który w składzie ma tylko wodę i daktyle.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
miód

Właściwości syropu daktylowego 

Dzięki znajdującym się w syropie daktylowym witaminom i minerałom, ma on następujące właściwości: 

  • poprawia pracę mięśni, 
  • wspiera odporność, 
  • może łagodzić objawy menopauzy, 
  • wspiera układ trawienny, 
  • podnosi zasoby energetyczne, 
  • działa uspokajająco, 
  • sprawia, że organizm się później starzeje, 
  • zapobiega niedokrwistości. 

W syropie daktylowym są zawarte substancje przypominające salicylany obecne w aspirynie. Dlatego może mieć on też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

Czy syrop daktylowy jest odpowiedni dla diabetyków? 

Syrop daktylowy jest zdrowszy niż bały cukier, jednak ma wysoki indeks glikemiczny – IG=60. Dlatego nie jest wskazany osobom, które mają cukrzycę lub chorują na insulinooporność. 

Jak zrobić syrop daktylowy? Przepis 

Syrop daktylowy można przygotować samodzielnie. W tym celu potrzebne będą:  

  • garść daktyli (warto, by owoc były ekologiczne, z pewnego źródła i nie zawierały siarki), 
  • szklanka gorącej wody, 
  • opcjonalnie – kilka kropli cytryny i szczypta cynamonu. 

Wodą zalewamy daktyle i zostawiamy je na całą noc. Następnie owoce blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa wydaje nam się zbyt gęsta – można dodać odrobinę wody. Chcąc podkreślić smak syropu, można dodać szczyptę cynamonu i kilka kropli cytryny. 

Tak powstały syrop przecedzamy przez sito i wlewamy do pojemnika, najlepiej by była to ciemna, szklana butelka lub słoik. Syrop można trzymać w lodówce maksymalnie przez kilka dni.

Syrop daktylowy w kuchni 

W Polsce syrop daktylowy wciąż jest dość rzadko stosowany, w przeciwieństwie do innych krajów. Subtelna, karmelowa nuta smakowa może być doskonałym uzupełnieniem wielu potraw oraz deserów. Syrop można używać m.in. do wypieków jako zdrowszy zamiennik cukru. Świetnie sprawdzi się też jako polewa do lodów, czy dodatek do porannej kawy. Syrop daktylowy z powodzeniem wykorzystamy również jako polewę do pancakes, naleśników z serem, owoce itp. 

Syrop daktylowy można stosować też jako zamiennik miodu. Osoby, które są uczulone na produkty pszczele, często mogą spożywać syrop z daktyli. 

Warto pamiętać, że syrop może być również dodawany do sałatek oraz orientalnych bądź pikantnych dań. Jest to także doskonały składnik różnego rodzaju sosów i marynat. 

Jaka jest cena syropu daktylowego? 

Syrop daktylowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w dobrze zaopatrzonych marketach. Jego cena zależy przede wszystkim od producenta i składu. Buteleczka kosztuje od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za 400 ml (taka pojemność jest najpopularniejsza). 

Syrop daktylowy – przeciwwskazania 

Syropu daktylowego nie powinny spożywać osoby zmagające się z otyłością oraz mające zespół jelita drażliwego. Łatwo uczula, więc zrezygnować z niego często muszą też osoby mające alergie pokarmowe oraz osoby uczulone na daktyle. 

Nie powinno się go również podawać małym dzieciom – poniżej 1. roku życia. Cukier ani jego zamienniki nie są wskazane dla niemowląt. 

Źródła:
https://ekoaleja.eu/Syrop-daktylowy-jak-i-dlaczego-warto-go-uzywac-blog-pol-1612487115.html – dostęp: 7.12.2022 r. 

https://odzywianie.wprost.pl/zywienie/10439237/syrop-daktylowy-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-zastosowanie.html – dostęp: 7.12.2022 r. 

https://apteline.pl/artykuly/syrop-klonowy-syrop-z-agawy-a-moze-daktylowy-lub-orkiszowy-jaki-wybrac – dostęp: 7.12.2022 r. 

https://biogo.pl/blog/syrop-daktylowy-jak-i-czy-warto-z-niego-korzystac/ – dostęp: 7.12.2022 r.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Bylica – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepis

Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jak mówić do osób z otyłością? Wyjaśniają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Co mówić osobom z otyłością, żeby je wspierać, a nie dołować? Wyjaśniają eksperci z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować? /fot. Adobe Stock

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować w diecie i kosmetykach?

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

×