Przejdź do treści

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?
Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Trudno określić, ilu mamy w Polsce wegan i wegetarian. Badanie opinii publicznej z 2013 roku podaje, że dietę wegetariańską stosuje ponad milion dorosłych Polaków, z czego pół miliona w ogóle nie spożywa produktów odzwierzęcych. W danych widać też wyraźny trend rozwojowy, co oznacza, że do dnia dzisiejszego kolejne setki tysięcy osób mogły przejść na dietę roślinną. Na czym polegają i skąd się wywodzą różnice pomiędzy weganizmem a wegetarianizmem?

Czego nie jedzą weganie?

Zapewne większość czytelniczek kojarzy dietę wegańską jako bardziej restrykcyjną niż wegetariańska. I całkiem słusznie, gdyż weganizm wyklucza spożywanie wszystkich produktów odzwierzęcych, natomiast wegetarianizm – jedynie mięsa. Oznacza to, że technicznie każda dieta wegańska jest również wegetariańska, natomiast nie każdy wegetarianin jest weganinem.

Dieta wegańska należy do bardzo restrykcyjnych i wymaga rezygnacji z wielu kategorii żywności, bez których olbrzymia część Polaków nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków. Weganin nie zje nie tylko mięsa, ale żadnego artykułu spożywczego, do produkcji których użyto składnika pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie spożywają więc nabiału i jaj, a co za tym idzie – większości czekolad (zawierają mleko) czy ciast (zawierają mleko i jajka). Zadziwiająco wiele żywności przetworzonej ma w sobie żelatynę, substancję żelującą pozyskaną poprzez gotowanie kości, skór oraz ścięgien zwierząt. Na liście nieakceptowanych produktów są również popularne barwniki – karmin (E-120), barwiący jedzenie na czerwono, do którego produkcji używa się czerwców z rodzaju Dactylopius coccus, a nawet… niektóre rodzaje piwa. Wynika to ze stosowania karuku (kleju rybnego) do usuwania zmętnień.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dieta wegańska to styl życia

Weganie najczęściej odrzucają spożycie produktów odzwierzęcych z powodu wyznawanych wartości lub przekonań religijnych. Kwestie zdrowotne są tu drugorzędne, chociaż odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest zdrowa i pełnowartościowa. Biorąc pod uwagę jedynie zasady zdrowego odżywiania, unikanie niektórych neutralnych substancji, jak naturalne barwniki, nie ma większego sensu.

Celem weganizmu jest jednak nie optymalizacja diety, a nawet wszystko sprzeciw wobec eksploatacji zwierząt przez człowieka. Jak tłumaczy na swojej stronie Stowarzyszenie Empatia, propagujące dietę wegańską w Polsce:

„Hodowla zwierząt dla mleka, jajek czy wełny jest taką samą eksploatacją zwierząt jak hodowla prowadzona w celu uzyskania mięsa. W równym stopniu wiąże się z zabijaniem zwierząt, choć nie jest to tak oczywiste i powszechnie wiadome. […] Weganizm jest optymalnym rozwiązaniem, bo bierze pod uwagę wszystkie istoty czujące i unika ich krzywdzenia i zabijania. Łączy w sobie zalety etyczne, ekologiczne i estetyczne (jest smaczny).”

Weganie zwracają także na kwestie ekologiczne i związane z wykorzystywaniem zasobów naturalnych. Hodowla zwierząt przeznaczonych na ubój może być główną przyczyną globalnego ocieplenia z uwagi na produkcję nawet 51% dwutlenku węgla pochodzenia androgennego. Wielu wegańskich aktywistów powtarza, że ograniczenie spożywania mięsa nawet o jeden mięsny posiłek mniej w tygodniu przyczynia się w większym stopniu do walki ze zmianą klimatu, niż całkowita rezygnacja z plastikowych torebek i słomek przez rok.

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Jak zacząć dietę wegańską?

Jeśli pragniesz ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów etycznych lub zdrowotnych, zdecydowanie prostszą sprawą jest rozpoczęcie od jednej z nie-wegańskich diet wegetariańskich lub kilku obiadów bezmięsnych w tygodniu.

Faktem jest, że Polacy spożywają za dużo mięsa, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Wielu z nas nie zna wielu wegańskich lub wegetariańskich przepisów obiadowych. Dlatego warto powoli uczyć się sporządzania nowych potraw. Można też rozważyć przejście na jedną z diet wegetariańskich, takich jak:

  • Laktoowowegetarianizm – wyklucza jedynie spożywanie mięsa, dozwolone są wszystkie produkty odzwierzęce, w tym jajka i nabiał.
  • Laktowegetarianizm – dozwolone jest spożywanie nabiału, laktowegetarianie nie jedzą mięsa i jajek.
  • Owowegetarianizm – owowegetarianie spożywają jajka, nie jedzą natomiast mięsa i nabiału.

Dieta laktoowowegetariańska jest o wiele łatwiejsza do utrzymania przez osoby, które wcześniej nie stosowały żadnych diet wykluczających niż dieta wegańska.

Unsplash.com

Weganizm a zdrowie

Odpowiednio skomponowane diety wegańskie i wegetariańskie są zdrowe. Jednakże wykluczając z naszego jadłospisu wiele składników musimy zadbać o optymalizację posiłków. Zwłaszcza weganizm wymaga włączenia do diety niekiedy nieoczywistych źródeł witamin i minerałów.

Tak więc kwasy omega-3, znajdujące się głównie w mięsie ryb, weganie zastępują orzechami bądź mielonym siemieniem lnianym. Ważna jest odpowiednia podaż białka, przez co wiele potraw wegańskich bazuje na bogatych w białko warzywach strączkowych. Kontrolować należy też spożywanie wapnia oraz witaminy B12 – wiele gotowych produktów wegańskich jest więc wzbogacana o te składniki odżywcze.

Źródła:

http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e00.htm

http://empatia.pl/weganizm/dlaczego/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×