Przejdź do treści

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?
Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Trudno określić, ilu mamy w Polsce wegan i wegetarian. Badanie opinii publicznej z 2013 roku podaje, że dietę wegetariańską stosuje ponad milion dorosłych Polaków, z czego pół miliona w ogóle nie spożywa produktów odzwierzęcych. W danych widać też wyraźny trend rozwojowy, co oznacza, że do dnia dzisiejszego kolejne setki tysięcy osób mogły przejść na dietę roślinną. Na czym polegają i skąd się wywodzą różnice pomiędzy weganizmem a wegetarianizmem?

Czego nie jedzą weganie?

Zapewne większość czytelniczek kojarzy dietę wegańską jako bardziej restrykcyjną niż wegetariańska. I całkiem słusznie, gdyż weganizm wyklucza spożywanie wszystkich produktów odzwierzęcych, natomiast wegetarianizm – jedynie mięsa. Oznacza to, że technicznie każda dieta wegańska jest również wegetariańska, natomiast nie każdy wegetarianin jest weganinem.

Dieta wegańska należy do bardzo restrykcyjnych i wymaga rezygnacji z wielu kategorii żywności, bez których olbrzymia część Polaków nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków. Weganin nie zje nie tylko mięsa, ale żadnego artykułu spożywczego, do produkcji których użyto składnika pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie spożywają więc nabiału i jaj, a co za tym idzie – większości czekolad (zawierają mleko) czy ciast (zawierają mleko i jajka). Zadziwiająco wiele żywności przetworzonej ma w sobie żelatynę, substancję żelującą pozyskaną poprzez gotowanie kości, skór oraz ścięgien zwierząt. Na liście nieakceptowanych produktów są również popularne barwniki – karmin (E-120), barwiący jedzenie na czerwono, do którego produkcji używa się czerwców z rodzaju Dactylopius coccus, a nawet… niektóre rodzaje piwa. Wynika to ze stosowania karuku (kleju rybnego) do usuwania zmętnień.

Dieta wegańska to styl życia

Weganie najczęściej odrzucają spożycie produktów odzwierzęcych z powodu wyznawanych wartości lub przekonań religijnych. Kwestie zdrowotne są tu drugorzędne, chociaż odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest zdrowa i pełnowartościowa. Biorąc pod uwagę jedynie zasady zdrowego odżywiania, unikanie niektórych neutralnych substancji, jak naturalne barwniki, nie ma większego sensu.

Celem weganizmu jest jednak nie optymalizacja diety, a nawet wszystko sprzeciw wobec eksploatacji zwierząt przez człowieka. Jak tłumaczy na swojej stronie Stowarzyszenie Empatia, propagujące dietę wegańską w Polsce:

„Hodowla zwierząt dla mleka, jajek czy wełny jest taką samą eksploatacją zwierząt jak hodowla prowadzona w celu uzyskania mięsa. W równym stopniu wiąże się z zabijaniem zwierząt, choć nie jest to tak oczywiste i powszechnie wiadome. […] Weganizm jest optymalnym rozwiązaniem, bo bierze pod uwagę wszystkie istoty czujące i unika ich krzywdzenia i zabijania. Łączy w sobie zalety etyczne, ekologiczne i estetyczne (jest smaczny).”

Weganie zwracają także na kwestie ekologiczne i związane z wykorzystywaniem zasobów naturalnych. Hodowla zwierząt przeznaczonych na ubój może być główną przyczyną globalnego ocieplenia z uwagi na produkcję nawet 51% dwutlenku węgla pochodzenia androgennego. Wielu wegańskich aktywistów powtarza, że ograniczenie spożywania mięsa nawet o jeden mięsny posiłek mniej w tygodniu przyczynia się w większym stopniu do walki ze zmianą klimatu, niż całkowita rezygnacja z plastikowych torebek i słomek przez rok.

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Jak zacząć dietę wegańską?

Jeśli pragniesz ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów etycznych lub zdrowotnych, zdecydowanie prostszą sprawą jest rozpoczęcie od jednej z nie-wegańskich diet wegetariańskich lub kilku obiadów bezmięsnych w tygodniu.

Faktem jest, że Polacy spożywają za dużo mięsa, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Wielu z nas nie zna wielu wegańskich lub wegetariańskich przepisów obiadowych. Dlatego warto powoli uczyć się sporządzania nowych potraw. Można też rozważyć przejście na jedną z diet wegetariańskich, takich jak:

  • Laktoowowegetarianizm – wyklucza jedynie spożywanie mięsa, dozwolone są wszystkie produkty odzwierzęce, w tym jajka i nabiał.
  • Laktowegetarianizm – dozwolone jest spożywanie nabiału, laktowegetarianie nie jedzą mięsa i jajek.
  • Owowegetarianizm – owowegetarianie spożywają jajka, nie jedzą natomiast mięsa i nabiału.

Dieta laktoowowegetariańska jest o wiele łatwiejsza do utrzymania przez osoby, które wcześniej nie stosowały żadnych diet wykluczających niż dieta wegańska.

Unsplash.com

Weganizm a zdrowie

Odpowiednio skomponowane diety wegańskie i wegetariańskie są zdrowe. Jednakże wykluczając z naszego jadłospisu wiele składników musimy zadbać o optymalizację posiłków. Zwłaszcza weganizm wymaga włączenia do diety niekiedy nieoczywistych źródeł witamin i minerałów.

Tak więc kwasy omega-3, znajdujące się głównie w mięsie ryb, weganie zastępują orzechami bądź mielonym siemieniem lnianym. Ważna jest odpowiednia podaż białka, przez co wiele potraw wegańskich bazuje na bogatych w białko warzywach strączkowych. Kontrolować należy też spożywanie wapnia oraz witaminy B12 – wiele gotowych produktów wegańskich jest więc wzbogacana o te składniki odżywcze.

Źródła:

http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e00.htm

http://empatia.pl/weganizm/dlaczego/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu