Przejdź do treści

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?
Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Trudno określić, ilu mamy w Polsce wegan i wegetarian. Badanie opinii publicznej z 2013 roku podaje, że dietę wegetariańską stosuje ponad milion dorosłych Polaków, z czego pół miliona w ogóle nie spożywa produktów odzwierzęcych. W danych widać też wyraźny trend rozwojowy, co oznacza, że do dnia dzisiejszego kolejne setki tysięcy osób mogły przejść na dietę roślinną. Na czym polegają i skąd się wywodzą różnice pomiędzy weganizmem a wegetarianizmem?

Czego nie jedzą weganie?

Zapewne większość czytelniczek kojarzy dietę wegańską jako bardziej restrykcyjną niż wegetariańska. I całkiem słusznie, gdyż weganizm wyklucza spożywanie wszystkich produktów odzwierzęcych, natomiast wegetarianizm – jedynie mięsa. Oznacza to, że technicznie każda dieta wegańska jest również wegetariańska, natomiast nie każdy wegetarianin jest weganinem.

Dieta wegańska należy do bardzo restrykcyjnych i wymaga rezygnacji z wielu kategorii żywności, bez których olbrzymia część Polaków nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków. Weganin nie zje nie tylko mięsa, ale żadnego artykułu spożywczego, do produkcji których użyto składnika pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie spożywają więc nabiału i jaj, a co za tym idzie – większości czekolad (zawierają mleko) czy ciast (zawierają mleko i jajka). Zadziwiająco wiele żywności przetworzonej ma w sobie żelatynę, substancję żelującą pozyskaną poprzez gotowanie kości, skór oraz ścięgien zwierząt. Na liście nieakceptowanych produktów są również popularne barwniki – karmin (E-120), barwiący jedzenie na czerwono, do którego produkcji używa się czerwców z rodzaju Dactylopius coccus, a nawet… niektóre rodzaje piwa. Wynika to ze stosowania karuku (kleju rybnego) do usuwania zmętnień.

Dieta wegańska to styl życia

Weganie najczęściej odrzucają spożycie produktów odzwierzęcych z powodu wyznawanych wartości lub przekonań religijnych. Kwestie zdrowotne są tu drugorzędne, chociaż odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest zdrowa i pełnowartościowa. Biorąc pod uwagę jedynie zasady zdrowego odżywiania, unikanie niektórych neutralnych substancji, jak naturalne barwniki, nie ma większego sensu.

Celem weganizmu jest jednak nie optymalizacja diety, a nawet wszystko sprzeciw wobec eksploatacji zwierząt przez człowieka. Jak tłumaczy na swojej stronie Stowarzyszenie Empatia, propagujące dietę wegańską w Polsce:

„Hodowla zwierząt dla mleka, jajek czy wełny jest taką samą eksploatacją zwierząt jak hodowla prowadzona w celu uzyskania mięsa. W równym stopniu wiąże się z zabijaniem zwierząt, choć nie jest to tak oczywiste i powszechnie wiadome. […] Weganizm jest optymalnym rozwiązaniem, bo bierze pod uwagę wszystkie istoty czujące i unika ich krzywdzenia i zabijania. Łączy w sobie zalety etyczne, ekologiczne i estetyczne (jest smaczny).”

Weganie zwracają także na kwestie ekologiczne i związane z wykorzystywaniem zasobów naturalnych. Hodowla zwierząt przeznaczonych na ubój może być główną przyczyną globalnego ocieplenia z uwagi na produkcję nawet 51% dwutlenku węgla pochodzenia androgennego. Wielu wegańskich aktywistów powtarza, że ograniczenie spożywania mięsa nawet o jeden mięsny posiłek mniej w tygodniu przyczynia się w większym stopniu do walki ze zmianą klimatu, niż całkowita rezygnacja z plastikowych torebek i słomek przez rok.

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Jak zacząć dietę wegańską?

Jeśli pragniesz ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów etycznych lub zdrowotnych, zdecydowanie prostszą sprawą jest rozpoczęcie od jednej z nie-wegańskich diet wegetariańskich lub kilku obiadów bezmięsnych w tygodniu.

Faktem jest, że Polacy spożywają za dużo mięsa, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Wielu z nas nie zna wielu wegańskich lub wegetariańskich przepisów obiadowych. Dlatego warto powoli uczyć się sporządzania nowych potraw. Można też rozważyć przejście na jedną z diet wegetariańskich, takich jak:

  • Laktoowowegetarianizm – wyklucza jedynie spożywanie mięsa, dozwolone są wszystkie produkty odzwierzęce, w tym jajka i nabiał.
  • Laktowegetarianizm – dozwolone jest spożywanie nabiału, laktowegetarianie nie jedzą mięsa i jajek.
  • Owowegetarianizm – owowegetarianie spożywają jajka, nie jedzą natomiast mięsa i nabiału.

Dieta laktoowowegetariańska jest o wiele łatwiejsza do utrzymania przez osoby, które wcześniej nie stosowały żadnych diet wykluczających niż dieta wegańska.

Unsplash.com

Weganizm a zdrowie

Odpowiednio skomponowane diety wegańskie i wegetariańskie są zdrowe. Jednakże wykluczając z naszego jadłospisu wiele składników musimy zadbać o optymalizację posiłków. Zwłaszcza weganizm wymaga włączenia do diety niekiedy nieoczywistych źródeł witamin i minerałów.

Tak więc kwasy omega-3, znajdujące się głównie w mięsie ryb, weganie zastępują orzechami bądź mielonym siemieniem lnianym. Ważna jest odpowiednia podaż białka, przez co wiele potraw wegańskich bazuje na bogatych w białko warzywach strączkowych. Kontrolować należy też spożywanie wapnia oraz witaminy B12 – wiele gotowych produktów wegańskich jest więc wzbogacana o te składniki odżywcze.

Źródła:

http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e00.htm

http://empatia.pl/weganizm/dlaczego/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Solvita Bułka / Archiwum prywatne

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie