4 min.
Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
13.05.2022
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
09.05.2022
Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem
Tłusty czwartek co roku wiąże się z dylematem: jeść czy zabunkrować się pod ziemią, aż nasi bliscy i współpracownicy do ostatniego okruszka opróżnią zakupione palety pączków? Oczywiście, że jeść! Ale zdrowo, z piekarnika i bez białego cukru. A zamiast lukru ‒ z polewą z… nerkowców!
Spis treści
„Odchudzone wypieki”
Zaznajomionych z odchudzonymi wypiekami warzywa w ciastach nie przerażają. Dzięki purée z buraków pączki wyjdą miękkie i wilgotne, nie będzie go natomiast czuć w smaku. To bardzo wszechstronne warzywo warto przemycać do posiłków ze względu na jego dobroczynny wpływ na układ krwionośny – burak jest nie tylko bogaty w antyoksydanty, wspomaga leczenie anemii, ale przynosi też ulgę nadciśnieniowcom, a picie jego soku jest zalecane osobom po chemioterapii. Jeśli o soku mowa – za jego głęboki kolor odpowiedzialna jest betanina zwalczająca działanie wolnych rodników, a co za tym idzie spowalaniająca powstawanie komórek nowotworowych. Od buraków nie powinny stronić szczególnie dzieci oraz kobiety w ciąży, które muszą uzupełniać niedobory kwasu foliowego.
Poza burakami potrzebne będą nam bardziej kojarzące się z deserami składniki. Ciasto słodzimy dobrej jakości miodem, nie brakuje też produktów z kokosa, które są wspaniałą alternatywą dla osób z alergiami i przywiązujących wagę do zawartości kuchennych szafek. Do przygotowania lukru idealne będą nerkowce – są słodkawe i delikatne w smaku, a do ich walorów można dodać wysoką zawartość białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Takimi pączkami możecie się zajadać!
Pieczone pączki z lukrem z nerkowców – składniki (na 10 pączków)
– 2 buraki
– 80 ml mleczka kokosowego
– sok z połówki dużej cytryny
– 2 łyżeczki octu winnego
– 60 g mąki kukurydzianej
– 40 g mąki kokosowej*
– 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 60 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego + odrobina do nasmarowania formy
– 80 g jasnego miodu, rozpuszczonego
– 2 jajka
Pieczone pączki z lukrem z nerkowców – przygotowanie
Buraki zawijamy w pergamin, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C, odstawiamy do ostudzenia. Obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na papkę.
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Dodajemy do nich mleczko kokosowe, sok cytrynowy oraz ocet, mieszamy.
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Mąkę przesiewamy do osobnej miski.
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Mieszamy ją z karobem, sodą i solą.
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Olej kokosowy ubijamy z miodem, aż masa zjaśnieje. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem mieszając.
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Do masy buraczanej dodajemy naprzemiennie składniki suche i mokre. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na nasmarowaną olejem kokosowym blaszkę do donutów, napełniając gniazdka do krawędzi foremki.
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Pieczemy w 175°C przez 18‒20 min, do suchego patyczka.
*zdarza się, że mąka kokosowa nie jest wystarczająco zmielona – przypomina bardzo drobne wiórki; wystarczy zmieszać ją wtedy z inną mąką z przepisu i zmielić w młynku do kawy; dodatek innych rodzajów, „suchej” mąki jest konieczny, by nie powstało masło kokosowe
Pieczone pączki – składniki na lukier z nerkowców
– 120 g nerkowców
– 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
– 1 łyżka jasnego miodu, rozpuszczonego
– 3 łyżki soku z cytryny
– ziarenka z laski wanilii
Nerkowce zalewamy ciepłą wodą. Po 2 godzinach odcedzamy i wraz z innymi składnikami mielimy je na jednolitą masę przypominającą lukier.
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodajemy sok z cytryny lub wodę, zależnie od preferencji smakowych.
Wierzch pączków smarujemy orzechową polewą. Jeśli po przygotowaniu była przechowywana w lodówce i przed podaniem jest zbyt gęsta, miseczkę z masą umieszczamy w naczyniu z ciepłą wodą – lukier znacznie zmięknie.
Uwaga: gotowe pączki szybko znikają!
Zdjęcie: Aga Piątkowska
Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podeślij przepis znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022
Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

21.03.2022