3 min.
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy to dobry pomysł na obiad każdego dnia. Takie danie przygotowuje się bardzo szybko, a na kolby kukurydzy trwa aktualnie sezon, więc są dostępne na każdym targu.
Spis treści
W zimowe dni możesz wykorzystać kukurydzę z puszki. Ta w kolbie w smaku jest dużo lepsza, zdrowsza, świeższa, słodsza, chrupiąca… Wybierajcie te kolby, które są pokryte soczyście zielonymi liśćmi, takie na pewno będą soczyste.
Kukurydza to doskonałe źródło kwasów omega-3, białka i błonnika. Pozostawia uczucie sytości na długie godziny. Jest bogactwem witamin z grupy B, C, A, K oraz E. Regularne spożywanie kukurydzy wzmacnia odporność. Warzywo to zawiera potas, sód, żelazo, miedź i cynk. Oprócz tego, kukurydza jest bogata w beta-karoten i antyoksydanty. Dobrze wpływa na stan i wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Warto ją jeść również ze względu na to, że chroni przed chorobami układu moczowego i nowotworami.
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy – składniki
– dwie średniej wielkości kolby kukurydzy
– 2 łyżki prażonej cebulki
– 1 jajko
– 1/3 szklanki mąki orkiszowej
– pół garści posiekanej natki pietruszki albo kolendry
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 3/4 łyżeczki kurkumy
– jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 2 cm startego świeżego imbiru
– pół łyżeczki suszonych płatków chili
– 2 łyżki startego sera typu cheddar
– olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy – przygotowanie
Kukurydzę obierz z liści. Zagotuj wodę w garnku. Gotuj kukurydzę, aż będzie miękka, a następnie ostudź. Do miski wrzuć wszystkie składniki.
Zdjęcie: masz.talerz
Wymieszaj dokładnie. Kolby kukurydzy obierz, a ziarna dodaj do miski.
Zdjęcie: masz.talerz
Połącz składniki. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smaż z każdej strony, aż się zarumienią. Odkładaj na ręcznik papierowy. Najlepiej smakują jedzone od razu.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zobacz także
Spodobał ci się przepis? Poleć go dalej!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022