3 min.
Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Zbliża się tłusty czwartek. Dzień, który celebrujemy, jedząc pączki. Taki pączek to nic innego jak puste kalorie. A gdyby tak przygotować pączki w wersji odchudzonej? Nie smażymy, a pieczemy. Zamiast cukru – naturalnie słodkie daktyle. Zamiast lukru – gorzka czekolada. Nie będzie tłusto, ale na pewno pysznie!
Daktyle powinien włączyć do codziennej diety każdy, kto chce ograniczyć spożywanie niezdrowego cukru. Owoce te oprócz naturalnie słodkiego smaku mają mnóstwo wartości odżywczych. Wspomagają układ nerwowy i wzmacniają kości oraz zęby. Mają dobry wpływ na przemianę materii, a to za sprawą zawartości błonnika pokarmowego. Oprócz tego warto je jeść, aby mieć zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Odkwaszają organizm i zawierają cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Są bogate w potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Zawierają witaminę A, D, E, C i B12.
Daktylowe oponki to świetna alternatywa dla klasycznych pączków tłuściochów!
Pączki w wersji odchudzonej – składniki:
– 90 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 80 g daktyli
– 70 g oleju rzepakowego
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 30 g ksylitolu
– garść płatków migdałowych
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– jedna łyżeczka oleju kokosowego
Pączki w wersji odchudzonej – przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy woda ostygnie, przecedź daktyle i rozgnieć za pomocą widelca na puree. Do miski wbij jajko.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj ksylitol i przyprawy. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj do jajka. Całość połącz. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
Zdjęcie: masz.talerz
Całość połącz. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i nakładaj do specjalnej foremki na pączki.
Zdjęcie: masz.talerz
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pączki przez ok. 15 minut. W tym czasie podpraż przez 2-3 minuty płatki migdałowe na suchej patelni. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj olej kokosowy. Wystudzone oponki polewaj czekoladą i obsyp płatkami migdałowymi.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022