Przejdź do treści

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Bananowe ciastka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie/ Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wegańskie ciasteczka owsiane to drugie śniadanie bądź deser idealny. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango – pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!

Są łatwe do transportowania, więc idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, słodka przekąska dla dzieci czy doładowanie energii po treningu. Orzechy brazylijskie i gorzka czekolada nie tylko potęgują ich wyjątkowy smak, ale dostarczają również cennych wartości odżywczych i minerałów, takich jak wapń, selen czy magnez. Bierzemy się za pieczenie!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane – składniki (12 ciasteczek)

  • 1 dojrzały banan,
  • ½ dojrzałego mango,
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • szczypta cynamonu,
  • garść orzechów brazylijskich,
  • 25 g gorzkiej czekolady.

Bananowe ciasteczka owsiane – przygotowanie

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy zmiksowane blenderem mango, płatki owsiane, cynamon, posiekane orzechy i czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy łyżki formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.


Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Patelnia z daniem

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

×